Print this Post


  UN ULTIM SEMNAL DE ALARMĂ: ALRO SLATINA – LA UN PAS DE COLAPS!

  Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO SA Slatina, transmite un comunicat de presă, prin care atrage atenția Guvernului României asupra situației delicate în care se află marile companii din România și, implicit, ALRO SA.

  Acesta este de părere că guvernul are obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în același regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană. Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice. Cu toate acestea, ALRO nu a primit, până în acest moment, niciun ban.

  De asemenea, liderul Sindicatului Liber Aluministul face referire la modul cum două țări europene, Germania și Franța, au gestionat criza provocată de virusul COVID-19. Constantin Popescu mai spune că guvernul se mișcă prea încet și, probabil, măsurile de relansare ale industriei când vor veni vor fi tardive.

  În continuare, vă redăm comunicatul de presă al domnului Constantin Popescu:

  alro panorama linia intai net789«Sindicatul Liber Aluministul atrage atenția Guvernului România, precum și clasei politice de astăzi, în vederea situației disperate în care se află marile companii din România, având în vedere două aspecte: 1. Sprijinul acordat în perioada pandemiei COVID-19; 2. Obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în același regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană.

  Suntem deja în ceasul al 12-lea, din punct de vedere al funcționării marilor companii, precum și păstrarea locurilor de muncă, din cauza tergiversării punerii în aplicare a măsurilor concrete, coerente și necesare pentru relansarea industriei României.

  A fost firească prioritizarea autorităților din România, pentru sprijinul acordat, pe perioada pandemiei COVID-19, către sănătatea publică, situația angajaților, sprijinirea IMM-urilor.

  Dar ce facem cu marile companii din România?

  Răspunsul Guvernului ar putea fi:

  A fost aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, adică din 5 iulie 2020!

  Să dea Domnul să fie așa!

  Ce fac celelalte state europene mai puternice din punct de vedere economic decât România?

  Două declarații făcute la începutul lunii martie, sunt mai mult decât grăitoare:

  1. „Companiile sănătoase cu multe locuri de muncă trebuie să treacă prin această perioadă dificilă”, a spus ministrul federal al Finanțelor, Olaf Scholz – Germania.

  În cadrul unei videoconferințe organizate la Clubul Presei Economice din Germania, asociația lichidatorilor judiciari a făcut cunoscut că se așteaptă la creșterea insolvențelor și falimentelor, începând din toamna acestui an: „Munte de datorii, falimente în lanț și creditori ruinați – vârful în martie 2021”.

  Germania reacționează imediat și promite împrumuturi nelimitate companiilor afectate de coronavirus și, pentru asta, a autorizat banca federală să acceseze un fond de multe miliarde. Același lucru l-a făcut administrația germană și în 2008, și această manevră i-a permis să păstreze numeroase locuri de muncă.

  Statul german alocă 750 de miliarde de euro pentru salvarea economiei de la colaps. Suma este de două ori mai mare decât cea prevăzută în bugetul federal pentru anul acesta. Sprijin pentru companiile mari și nu numai.

  2. „Nu voi ezita să folosesc toate mijloacele disponibile pentru a proteja marile companii franceze. Aceasta poate fi făcută prin recapitalizarea, prin preluarea unei participații sau chiar putem folosi termenul de naționalizare, dacă va fi necesar”, a declarat ministrul de Finanțe francez, Bruno Le Maire.

  Franța consideră că perioada de Coronavirus este un caz de forță majoră!!!

  Pentru recapitalizarea companiilor strategice, cum ar fi Air France, noua rectificare bugetară prevede o sumă de 20 de miliarde de euro!!!

  Ce face România, oare ia măsuri?

  Percepția noastră, a celor care lucrăm în marile companii, este că guvernul se mișcă prea încet și, probabil, măsurile de relansare ale industriei când vor veni vor fi tardive.

  De ce guvernele din zona Euro pot să ia măsuri speciale pe timpul pandemiei repede și cu multă implicare și guvernul nostru NU?

  Sindicatul Liber Aluministul cere Guvernului României să ia măsuri imediate, pentru susținerea companiilor mari, pentru a putea trece de efectele generale de pandemia COVID-19.

  Guvernul României are obligativitatea asigurării unui climat de afaceri în același regim de competitivitate pentru marii consumatori de electricitate din Uniunea Europeană.

  Cerem să ni se aplice tratament egal pentru a asigura competitivitatea firmelor din România cu cele din spațiul UE.

  Astfel, deși Comisia Europeană a aprobat compensarea pentru companiile mari consumatoare de energie pentru prețurile mai ridicate ale electricității rezultând din costurile emisiilor indirecte (emisiile de bioxid de carbon introduse în prețul de energie), conform sistemului Uniunii Europene, de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și Guvernul României a adoptat OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, până la această dată, NU AM PRIMIT NICIUN FEL DE SPRIJIN!

  Precizăm că, de această măsură vor beneficia companiile active din România, în sectoarele care se confruntă cu costuri semnificative ale electricității și care sunt, în mod special, expuse la concurența internațională și nu doar ALRO SA, tot aici se regăsesc și alte companii din alte 15 domenii de activitate, tot din România.

  O companie mare asigură indirect mult mai multe locuri de muncă, prin serviciile de care are nevoie.

  Deși grupul ALRO are 3500 de salariați, de el depind încă alți 20.000 de oameni (20.000 de locuri de muncă).

  Nu vedem de ce Guvernul României nu apără locurile de muncă cu aceeași îndârjire, așa cum o fac Germania și Franța.

  Vrea Guvernul României să devenim cerșetori în țara noastră și slugile occidentului?!

  Oare cât sparanghel și căpșuni mai avem de cules în alte state din Uniunea Europeană?!

  Noi vrem să lucrăm și să trăim în România.

  Cerem Guvernului României și tuturor organismelor, autorităților, ce încă mai stat pe gânduri, să fie responsabil și să aplice imediat prevederile acestei ordonanțe, în caz contrar, lipsa competitivității pentru tratament discriminatoriu al prețului energiei electrice pentru marii consumatori suprapusă cu reducerea drastică a pieței pentru produsele noastre pe timpul pandemiei COVID-19, poate duce la faliment în următoarele săptămâni.

  Oare industria, care înseamnă aproape un sfert din economia României, a fost uitată de Guvern?!»

  A consemnat Dragoș Sîrghie

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/un-ultim-semnal-de-alarma-alro-slatina-la-un-pas-de-colaps/