Print this Post


Vasile Costea, primarul comunei Coteana: Jumătate din viața mea mi-am petrecut-o în primărie!

D-le primar, ce ați găsit în neregulă și ce nu, în momentul în care ați preluat conducerea Primăriei Coteana? Ce-i reproșați, dincolo de mormânt, fostului primar Victor Dima?

Domnule Sârghie, nu pot să spun că am găsit ceva rău sau bun la venirea mea la conducerea primăriei, întrucât sunt în primărie de aproximativ 26 ani. Ce trebuie să fac, să ies în presă și să atac o persoană care nu mai este? Nu am să fac asta niciodată, cu toate că a lăsat în urma lui un fiu (cel mic), Dima Ionuț, care nu-i face cinste și nici localității Coteana. Sunt și bune și rele, dar mă opresc aici. Ar fi multe de scris…

Și totuși, din anumite informații, noi am auzit că îl cam denigrați pe cel alături de care – iată – ați stat 26 de ani, fiind, într-un fel, mâna lui dreaptă…

Nu știu de unde ați ajuns dvs. la această concluzie, însă eu nu am ieșit  ca fiul acestuia, Dima Ionuț, pe post sau în ziarele locale, ca să-l atac pe fostul primar Dima Victor, întrucât nu mă caracterizează acest aspect și sper ca și familia lui să se maturizeze și  să înțeleagă că între noi au fost și bune și rele, însă am avut puterea să trecem peste ele.

vasile costea primar coteanaCe investiții ați derulat, în continuare, după administrația Dima, și ce planuri aveți pentru dezvoltarea comunei Coteana?

Investițiile continuate sunt: asfaltare DC 92 Coteana-Izvoarele, pe Ordonanța 28. Era la un stadiu de 15%, iar acum lucrarea se afla la un stadiu de execuție de 95%. Știți cum e vorba aceea, degeaba ai inițiat o investiție, dacă nu o duci la bun sfârșit.

Asfaltarea DC 94, investiție care, momentan, este întreruptă deoarece constructorul nu are putere să continue, iar acum, întrucât patronul a decedat, suntem în procedură de expertiză și să vedem…

Împădurirea pe o suprafață de 110,70 ha, investiție ce a fost blocată, la fel că patronul firmei a decedat. Investiția a continuat cu firma asociată și sperăm să se dea drumul la bani pentru ca, în maxim doi ani, să terminăm ce am început. Deci, în două cuvinte: se lucrează la Coteana și la vechile proiecte.

În privința investițiilor, de când am preluat interimatul, în 2015, pot sa enumăr câteva:

– ridicarea unui monument în cinstea eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial, eroi ai localității noastre;

– terminarea Căminului Cultural unde, din păcate, mai avem de achitat niște bani privind cofinanțarea. Acum se lucrează la partea de înfrumusețare a fațadei acestuia;

– modernizarea DC 92  pe o lungime de 1000 ml, având ca investiție extinderea carosabilului, rigolizare, poduri de 20 mp la fiecare intrare în curte și plantare arbuști și flori, precum și amplasarea de băncuțe și coșuri la fiecare gospodărie. Până la finele mandatului, toată comuna va fi modernizată;

– betonarea a două străzi având lungimea de 700 m;

– instalarea unei stații de amplificare pe stâlpi, pe o lungime de 2000 ml, unde cetățenii pot sta pe băncuțe și să asculte știri regionale și muzică;

– asfaltarea drumurilor de exploatație agricolă pe Măsura 125a, pe o lungime de 8100 m.

Ca noi investiții, urmează, prin GAL, construirea unei Piețe Agroalimentare în centrul comunei, iar pe Ordonanța 28 avem un proiect privind modernizarea tuturor străzilor din localitate, care cuprinde șanțuri rigolizate, intrări în gospodărie betonate și alei pietonale între garduri și șanț, late de 1 metru. De asemenea, vrem să facem canalizarea comunei pe o lungime de 6,5 km

Sunt multe de spus, dar ne oprim aici, ca să nu ocupăm prea mult spațiu.

Într-o comunitate, Cultura și Educația sunt determinante, pentru mersul înainte al acestei localități, care a dat oameni de seamă… Cum stați la aceste capitole?

 În ceea ce privește activitatea culturală la nivel de localitate, avem un ansamblu ,„Cotenița”, înființat în cadrul școlii din localitate. Venind vorba și de școală, relația mea cu directorul este stabilă, bazată pe încredere, respect reciproc și colaborare.

În această vacanță, 15 copii au plecat în tabăra organizata de primărie și un ONG. Au mai fost organizate și alte excursii pe Valea Oltului, cu aproape toți copiii din școală.

Cât despre Legea 416/2001, ce ne puteți spune?

Privind Legea 416/2001, un lucru mă bucură foarte mult. Și anume faptul că numărul de beneficiari scade în fiecare lună. La nivel de localitate, mai avem un număr de 27 beneficiari.

Care este componența politică a Consiliului Local și cum reacționează opoziția liberală la proiectele pe care le propuneți dvs., Executivul?

Consiliul Local este format din 6 consilieri PSD și 5 consilieri PNL. La nivel de consiliu local, consilierii PNL se opun la orice proiect de-al meu inițiat. Au fost împotriva înființării unei secții de croitorie, unde se creează 20 locuri de muncă. Au fost împotriva construirii unui complex de porci pe raza localității, unde se vor crea zeci de locuri de muncă. Au fost împotriva construirii unei Piețe Agroalimentare.

Așa înțeleg consilierii PNL să facă politică! Vezi, Doamne, se opun la orice proiect promovat, să nu se facă nimic în localitate, că poate câștigă ei alegerile următoare.

Însă îi asigur pe toți cetățenii din localitate că proiectele vor trece și vor fi implementate. Pentru că 6 este mai mare decât 5.

Aveți venituri la bugetul local din partea unor firme agricole, care operează pe raza comunei dvs.?

Pe raza localității își desfășoară activitatea șapte firme agricole, care au câțiva angajați din localitate, însă nu plătesc niciun ban la bugetul local, totul plătesc la bugetul de stat.

Ce ar mai fi de spus, d-le primar?

Îi asigur pe toți cetățenii din comuna Coteana, care m-au votat sau nu, pentru mine nu exista diferențe, îi tratez cu aceeași unitate de măsură și îi asigur, după cum bine știu, că ușile primăriei sunt deschise prin față, nu prin spate.

Comuna noastră este pe mâini bune, pe mâinile unei persoane care este de 54 ani aici, iar de 26 ani lucrează în primărie. Jumătate din viață am petrecut-o în primărie și împreună am făcut și vom face ca localitatea noastră să fie una dintre cele mai frumoase din țară.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/vasile-costea-primarul-comunei-coteana-jumatate-din-viata-mea-mi-am-petrecut-o-in-primarie/