Print this Post


Vicepremierul Paul Stănescu – întâlnire pentru evaluarea pagubelor produse de inundații

Marți, 3 iulie a.c., vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a participat la ședința operativă pentru evaluarea pagubelor produse de inundații, desfășurată la Palatul Victoria.

Au fost stabilite măsurile necesare pentru sprijinirea oamenilor și a comunităților afectate de inundații. O parte din măsurile de intervenție rapidă urmează să fie adoptate, în prima ședință a Executivului.

paul stanescu li 737Măsurile imediate au în vedere două paliere distincte. Primul palier se referă la sprijinirea oamenilor și a localităților afectate de inundații prin: asigurarea produselor de strictă necesitate, cum ar fi apă, alimente, locuințe mobile pentru cazarea oamenilor ale căror locuințe au fost distruse sau grav afectate; asigurarea de materiale de construcții pentru reconstrucția caselor distruse de calamități; alocarea de ajutoare financiare familiilor afectate, în baza anchetelor sociale; deblocarea drumurilor și a căilor de acces afectate de inundații, precum și restabilirea legăturilor de acces pentru comunitățile izolate; consilierea populației pentru conștientizarea riscurilor de sănătate la care se expun și asigurarea vaccinurilor necesare, acolo unde este nevoie (pentru hepatita A și tetanos); suplimentarea forțelor și a mijloacelor de intervenție pentru scoaterea apei și aluviunilor din casele, curțile și localitățile afectate; asigurarea furajelor necesare animalelor domestice ce aparțin familiilor afectate.

Al doilea palier se referă la intervenția autorităților pentru a preîntâmpina și diminua efectele eventualelor inundații ce pot apărea, în perioada următoare, având în vedere prognozele meteorologilor, pe termen scurt și mediu. În acest sens, autoritățile sunt pregătite să intervină pentru consolidarea unor maluri de apărare, breșe controlate, înălțarea unor diguri etc.

Un alt set de măsuri vizează refacerea infrastructurii de transport și de mediu distruse sau afectate de inundații, inclusiv a digurilor de protecție.

La aceeași întâlnire, s-a stabilit că Guvernul va face o analiză complexă în baza căreia va accesa Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/vicepremierul-paul-stanescu-intalnire-pentru-evaluarea-pagubelor-produse-de-inundatii/