Print this Post


VIITORUL. TRECUTUL. DESPRE PREZENTUL COLECTIVIZĂRII ÎN NUANȚE REGIONALE

În vremuri în care avem sentimentul din ce în ce mai acut că suntem subt vremi, sfârșitul lui Martie, prin grația unor evenimente sensibile, ne redă încrederea în vremuri mai bune și în oameni mai buni. Lansarea cărții cu titlul Colectivizarea în județele Olt și Romanați (1949-1962), teza de doctorat a doamnei profesor de istorie Jeana Pătru, a reprezentat, preț de trei ore, pentru cei prezenți în Sala Ovală a Colegiului Național Ioniță Asan din Caracal, o adevărată lecție de viață, de trăire autentică, de adâncă vibrație pentru ceea ce poate fi numită rană deschisă a umanității în România- fenomenul colectivizării.

Au fost prezenți profesori universitari, doctori în istorie și geografie (Veselina Urucu, Dinică Ciobotea, Cezar Avram, Paul Emanoil Barbu, Narcisa Mitu), profesori de istorie, geografie, limba și literatura română, din mediul preuniversitar, cu toții cunoscători ai fenomenului colectivizării agriculturii. Nu au lipsit, de la întâlnire, membrii unora dintre familiile distruse de colectivizare: Trifu, Cenea/Dobrescu. S-a vorbit cu durere în suflet și în voci despre colectivizare, ca despre Apocalipsa lumii țărănești din România, despre faptul că s-a distrus proprietatea, s-au distrus elitele, s-a ucis libertatea, s-a ucis viitorul. În acești 13 ani, satul românesc a fost trecut prin încercări inimaginabile: tortură, crime, deportări. Sufletul țăranului român, cel care crea cântece, dansuri, ștergare, poale, cămăși înflorate, a fost jupuit, a fost călcat în picioare. Lumea satului s-a schimbat dramatic. Volumul prezentat  închide în el o lume de suferință, de abuzuri, de lipsă a pâinii noastre celei de toate zilele, de mecanizare a trăirii în comun, de absență a reciprocității, a încrederii, obiectivate în mărturii și imagini copleșitoare. O altă imagine despre încercările de altădată, prin care au trebuit să treacă bunii și străbunii noștri, pentru ca noi, cei de astăzi, cei care consumăm mult prea mult virtualul, să nu ne lăsăm contaminați de impactul unei vieți și a unei societăți de consum care devine din ce în ce mai artificială.

lansare de carte caracal netToți cei care au luat cuvântul în cadrul manifestării și-au ales cele mai simple și demne vorbe fie pentru a descrie fenomenul dureros și atât de fragil al colectivizării, fie pentru a aprecia calitatea umană excepțională a doamnei profesor Jeana Pătru,  un profesionist al cuvintelor, al evenimentelor istorice, un dascăl demn și onest, înzestrat cu talent și viziune a oamenilor și a faptelor.

Tânăra generație, prezentă prin elevii claselor a X-a F, a înțeles, de la sursă, cum s-a desfășurat procesul desființării proprietății țărănești și mai ales, care sunt consecințele, în timp, ale acestui proces. Mulțumesc tuturor pentru participare și, mai ales, pentru sprijinul acordat desfășurării acestei activități”, a menționat, la final doamna profesor dr. Jeana Pătru.

Prof. Alina-Elena Marin

Permanent link to this article: http://linia1.ro/viitorul-trecutul-despre-prezentul-colectivizarii-in-nuante-regionale/