Print this Post

Dr. Renică Diaconescu, senator PSD de Olt:

Voi avea grijă ca județul Olt să nu „fie ocolit” din punct de vedere al investițiilor propuse la nivelul Ministerului Sănătății!

Dle senator, care-i obiectul de activitate al Comisiei pe care o reprezentați ca vicepreședinte în Senatul României?

Obiectivele comisiei de sănătate sunt în domeniul asistenței medicale, atât din punct de vedere al pacientului care beneficiază de serviciile medicale, cât și din punct de vedere al celor care oferă aceste servicii medicale.

După părerea mea, sistemul sanitar, deși declarat de importanță națională, a fost uitat de mai toate guvernele care s-au perindat la conducerea acestei țări. La ora actuală, există o discrepanță foarte mare între actele normative și realitatea existentă în spitale, în serviciile de urgență, la nivelul asistenței medicale primare, și, nu în ultimul rând, la nivelul organizării serviciului de salvare.

renica diaconescuCe proiecte ați demarat de la înscăunare până în prezent și care va fi agenda viitoare a acestei Comisii?

Deocamdată, nu am declanșat nici un proiect. Prioritatea Comisiei de Sănătate este aceea de a normaliza activitatea medicală mult distorsionată, mai ales de ultimul ministru al Sănătății, care nu a avut cunoștință de ce se petrece în cadrul sistemului sanitar. A lansat foarte multe ordine de ministru care se contrazic, precum: salariul unui asistent medical debutant depășește salariul asistentului cu cea mai mare vechime și gradație.

Aceste ordonanțe au creat un haos legislativ în cadrul sistemului sanitar. Astăzi,  este convocat președintele național al Colegiului Medicilor cu care vom încerca să retușăm, în regim de urgență, neconcordanțele existente la momentul actual. Am anulat ordonanța de urgență care presupunea ca profesorii universitari să nu mai poată conduce clinicile. Acest lucru crea o inversare a valorilor profesionale prin posibilitatea ca un asistent medical preferat de manager sau de minister să poată conduce o clinică universitară în defavoarea profesorului universitar. Concepția  noastră, care coincide cu cea europeană, este aceea că șefia unei clinici medicale trebuie să fie preluată de către cel mai înalt în grad profesional.

Aveți destulă experiență în domeniul Sănătății…Cu siguranță v-ați gândit la un proiect personal, pe care vreți să-l promovați în Senat. Care va fi acela?

Am ca prioritate un număr de trei proiecte cu care încerc să conving colegii mei din cadrul Comisiei de Sănătate că trebuie transformate în inițiative legislative:

1. Crearea unui program național subvenționat de către Ministerul Sănătății pentru bolnavii cu boli cardio-vasculare, atât în ceea ce privește prevenția, cât și tratamentul acestor afecțiuni. Aceasta deoarece bolile cardiovasculare se plasează pe primul loc în ceea ce privește rata mortalității în Romania.

2. Înființarea unităților de STROKE (compartimente pentru tratamentul de urgență al accidentelor vasculare cerebrale) în toate spitalele de urgență județene. Exista un ordin, doar „pe hârtie” scris de doi ani care, probabil, se va îngălbeni într-un sertar.

3. O mai mare autonomie acordată medicului de familie care să-l determine pe acesta să fie mai activ profesional, să depășească stadiul la care este ținut astăzi, de a întocmi hârtii către CAS și bilete de trimitere. Dorim să-i implicam în programe de prevenție și tratament, să primească bonificații pentru cazurile pe care le rezolva la nivelul cabinetelor medicale, unde să aibă și o dotare corespunzătoare nevoilor acestui secol.

Când spun acest lucru, mă gândesc la o dotare prin program național, susținut financiar de către Ministerul Sănătății. Ar trebui ca fiecare cabinet medical sau asociație de cabinete medicale să aibă în dotare electrocardiografe, mici laboratoare de analize medicale, degrevând astfel cheltuielile cu trimiterea acestor bolnavi spre clinici private sau de stat, pentru servicii decontate tot de către Casa de Asigurări.

Cum comentați ca politician, nu ca neurolog, intruziunea președintelui Iohannis în mișcările de stradă de ultimă oră?

Doresc să nu comentez aceasta atitudine. Aș fi vrut ca președintele să reprezinte garanția păstrării echilibrului între forțele politice, deoarece aceste mișcări pot degenera, dintr-un moment în altul, cu consecințe grave.

Din poziția pe care o aveți, ce puteți face pentru Sănătatea din Olt, fără a fi acuzat că faceți trafic de influență?

Proiectele naționale, specificate mai sus, sunt valabile și pentru județul Olt. În plus, voi avea grijă ca județul Olt să nu „fie ocolit” din punct de vedere al investițiilor propuse la nivelul Ministerului Sănătății.

Cunoașteți foarte bine toate așa-zisele reforme din Sănătate de către guvernele care s-au succedat la Putere. Întrebare: astăzi, reforma din Sănătate este continuată de către PSD sau se începe de la zero?

În unele aspecte, vom continua proiectele începute de către fostele guvernări, iar cu privire la alte aspecte va trebui să le regândim de la zero, așa cum menționați dumneavoastră. Un singur lucru este de subliniat și anume că nu s-a făcut mai nimic în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale. Se trâmbițează acest lucru fără însă a se aloca bani în dotarea spitalelor, atât în aparatura medicală, cât și în ceea ce privește partea de tip hotelieră.

De data aceasta, s-au alocat foarte mulți bani pentru Ministerul Sănătății în raport cu anii precedenți. Aș dori ca acești bani să se distribuie spre îmbunătățirea condițiilor din spitale și spre programe de asistență medicală gratuite pentru că speranța de viață este una redusa în România.

Ce mesaj aveți către locuitorii Oltului și, în special, către pacienții dvs. care, deși v-au votat, nu le convine că sunteți departe de ei, adică în Parlament?

Așa cum am promis, nu mă voi desparți de pacienți, chiar dacă două zile pe săptămână va trebui să îmi desfășor activitatea în Parlament. Pentru a risipi toate comentariile, vreau să declar că pentru senatorii și deputații care sunt de profesie medici, articolul 474, alin. b din Legea Sănătății stipulează că aceștia își pot desfășura activitatea medicală atât în spitale private, cât și în cele publice. Este vorba despre dreptul de liberă practică al medicilor.

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/voi-avea-grija-ca-judetul-olt-sa-nu-fie-ocolit-din-punct-de-vedere-al-investitiilor-propuse-la-nivelul-ministerului-sanatatii/

1 comment

  1. Marin ŢULUŞ

    Poporul român este un pacient fără ,,,,,,,, scăpare de la sărăcie şi implicit de la… moarte în viitorul mandat al dvs.!Reformele prezentate de dvs., ca tratament, pentru poporul discriminat şi sărac , nu au nici un efect în prezent şi în viitor!

Comments have been disabled.