Print this Post

Gigel Știrbu, deputat de Olt, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților:

Voi candida, cu certitudine, pentru un loc de deputat, pe listele PNL Olt!

D-le deputat, iată că PNL se află la răscruce de istorie. Are un guvern, însă în Parlament este încă dominat de PSD, iar ALDE și Pro România dau semne că se întorc la matricea care i-a consacrat: PSD! Care e soluția pentru PNL, ca acesta să-și valorifice din plin legitimitatea arătată clar de alegerile europarlamentare și prezidențiale și, având în vedere simpatia populară de care se bucură în prezent?

În opinia mea, chiar dacă în Parlament PSD are majoritate, PNL a reușit un lucru extrem de important preluând guvernarea și anume, a reușit în primul rând să înlăture „tentaculele” PSD care puseseră stăpânire pe ministere și pe instituțiile publice. Acest lucru a reprezentat cu adevărat o prioritate pentru Partidul Național Liberal.  Pentru ca țara să nu mai fie ținută pe loc, ba mai mult, să nu mai fie trasă în jos, instituțiile statului trebuiau curățate urgent de nepotism, de corupție și de incompetență. Din fericire, în ceea ce privește acest aspect vital pentru bunul mers al societății noastre, mă refer la „depesedizarea” administrației publice, aici au putut fi corectate anumite inechități pesediste, indiferent că PSD are sau nu majoritate în Parlament.

Pe de altă parte, este evident faptul că românii nu își mai doresc să fie conduși de PSD, dar, într-adevăr, în Parlament, PNL este încă dominat numeric. Pentru trecerea moțiunii de cenzură și căderea Guvernului Dăncilă, PNL a purtat negocieri în mai multe etape cu fiecare parlamentar în parte și au existat multe discuții aprinse. A fost greu, dar nu imposibil, însă acest lucru nu se poate repeta de fiecare dată, când liberalii doresc să-și impună proiectele. În consecință, cred cu tărie, că ultima soluție care ne-a rămas acum, când în Parlament singurul lucru pe care-l mai face PSD este acela de a pune bețe-n roate puterii, este organizarea alegerilor anticipate. Țara nu mai poate sta în loc, să se-mpiedice d-un ciot… de PSD, evident!

stirbu gigel net 783Alegerile anticipate par o formulă aventuroasă, anevoioasă și greu de pus în practică. Aveți idee cum ar putea, totuși, pusă în aplicare voința președintelui României, la care s-a aliat și primul-ministru Ludovic Orban, referitor la aceste alegeri?

Este dificil într-adevăr pentru că este o procedură laborioasă, care presupune termene și care nu depinde numai de voința PNL. Se desfășoară în mai multe etape și angrenează din nou mai mulți actori de pe scena politică, ajungându-se iar la situația în care avem nevoie de o majoritate în Parlament. Se știe că pentru declanșarea alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru.

Așadar vă răspund cât se poate de direct: voința președintelui României care este și voința PNL va fi pusă în aplicare în urma unor runde de negocieri. Au început deja discuțiile cu celelalte partide în vederea declanșării alegerilor anticipate. Veți vedea că vom face toate eforturile posibile pentru atingerea acestui obiectiv. După calculele noastre, alegerile anticipate ar putea fi organizate odată cu alegerile locale. Nu pot să vă spun în acest moment cu exactitate cum vor evolua lucrurile care vor duce la îndeplinirea acestui demers politic deoarece în politică totul se schimbă de la o zi la alta, iar consultările cu partidele politice sunt în desfășurare. Un lucru este cert: cel mai bun lucru pentru români și pentru România ar fi acum alegerile anticipate!

Cultura, cu toate laturile sale, stă la baza civilizației unui popor. Chiar l-am intervievat, la Strasbourg, pe această temă, pe d-l Rareș Bogdan. Vă întreb și pe dvs., în calitatea pe care o aveți, de președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților: după toți miniștrii ai Culturii catastrofali, puși de PSD, credeți că Bogdan Gheorghiu, actualul ministru al Culturii, a fost formula miraculoasă pentru PNL? Am discutat cu oameni grei ai culturii românești, care spun că n-ați nimerit-o nici dvs. cu acest ministru.

Orice om are dreptul la exprimarea unui punct de vedere, numai că eu aș spune cu toată încrederea oricărui cetățean al acestei țări să nu se pripească în a-și forma o părere negativă și a avea obiecții în ceea ce-l privește pe d-l Bogdan Gheorghiu, la numai două luni de la preluarea mandatului de ministru al Culturii. D-l Bogdan Gheorghiu este un om care înțelege cultura. Este actor, este un om de televiziune, a fost moderator de emisiuni, mai mult decât atât, el este un om care a fondat o televiziune.

În plus, fiind membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, încă din anul 2016, d-l Bogdan Gheorghiu cunoaște toate proiectele legislative aflate în portofoliul Comisiei pentru cultură și stăpânește în profunzime domeniul culturii, cunoscând conținutul tuturor inițiativelor legislative care s-au aflat în dezbaterea Comisiei în decursul anilor de când acesta a început să-și exercite mandatul de deputat. După ce va mai trece puțin timp, dar nu mult, garantez că nici măcar de comparații superficiale nu va mai putea fi vorba, în ceea ce-l privește pe d-l Gheorghiu cu Ivașcu sau Breaz, care, pe lângă faptul ca n-au realizat nimic, au mai produs și avalanșe de gafe și greșeli de exprimare, cât timp s-au aflat în fruntea Ministerului Culturii.

Domnule deputat, cum credeți că Guvernul liberal poate fi reprezentat în teritoriu de directori de deconcentrate, care au alt crez și altă politică decât Guvernul liberal?

Cred că se impune o curățire grabnică a aparatului administrativ și funcționăresc din instituțiile deconcentrate ale județului Olt, o profesionalizare a acestora și eliminarea din funcțiile de conducere a tuturor politrucilor PSD care au folosit instituțiile și resursele acestora în scop personal și de partid. Știți destul de bine că majoritatea șefilor de instituții deconcentrate și-au folosit mașinile și logistica puse la dispoziție din banii contribuabilului în campaniile electorale uzitând de funcția pe care o au în beneficiul Partidului Social Democrat. Aceste lucruri trebuie să înceteze imediat, pentru că instituțiile statului sunt ale tuturor cetățenilor și nu ale unui partid politic.

„Eminescu să ne judece”, spuneau Doina și Aldea Teodorovici. Referitor la Ziua Națională, ce a făcut actualul ministru al Culturii pentru ca Eminescu, din mormânt, să nu ne judece?

Anul acesta, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, Ministerul Culturii, sub conducerea d-lui Bogdan Gheorghiu, a organizat numeroase evenimente culturale, care s-au bucurat de un real succes, alături de instituțiile de cultură din mediul urban, cât și din mediul rural, aflându-se în strânsă legătură cu administrațiile publice locale din toată țara. Cu ocazia zilei de 15 ianuarie, publicul s-a putut bucura de concerte, proiecții cinematografice, spectacole de poezie, programe educaționale, recitaluri de muzică și poezie, numeroase momente poetice dedicate lui Mihai Eminescu. De asemenea, Ministerul Culturii a serbat Ziua Culturii Naționale în cadrul unui eveniment deosebit care s-a desfășurat la Ateneul Român și la care au participat domnul Klaus Iohannis, Președintele României, domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României, alături de importante personalități culturale ale României.

Totodată, anul acesta Ministerul Culturii a alocat sprijin financiar în vederea derulării a 10 proiecte și acțiuni culturale dedicate Zilei Culturii Naționale, proiecte care s-au desfășurat, pentru prima data, în aceeași zi de 15 ianuarie. Până acum erau alocate fonduri care puteau fi folosite pe tot parcursul anului, dar care nu mai aveau legătură cu această zi. Proiectele câștigătoare pot fi regăsite pe web-site-ul Ministerului Culturii. Dacă ar fi să menționez doar câteva instituții culturale care s-au mobilizat exemplar anul acesta pentru a celebra Ziua Națională a Culturii, poate v-ați da seama de faptul că toată țara a fost angrenată pe 15 ianuarie a.c. în acest proiect cultural de o uriașă importanță națională: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Țăranului Român, Biblioteca Națională a României, Muzeul National Peleș, Opera Națională Română Iași, Muzeul Național Brukenthal, Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Târgu-Mureș, Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Direcția Județeană de Cultură Covasna, Galați, Ialomița, Maramureș, Prahova, Bihor, Buzău, Vaslui, Argeș și multe altele credeți-mă, enumerarea ar putea să mai continue… Vă spun, în urma oricărei judecăți, eforturile depuse de ministerul Culturii anul acesta ar putea fi apreciate numai pozitiv.

Domnule deputat lucrurile se precipită în politica românească. Dvs., în calitatea pe care o aveți de vicepreședinte regional al PNL și deputat de Olt, la alegerile parlamentare de anul acesta, fie ele anticipate sau nu, veți mai candida pentru un nou mandat?

Domnule Sîrghie, am 48 de ani și zic eu o experiență politică și administrativă bogată care cred că ar trebui folosită. Voi candida cu certitudine pentru un loc de deputat pe listele PNL Olt și vă spun asta, în urma discuției purtate cu  președintele PNL și prim ministrul României, Ludovic Orban. Consider că, prin activitatea mea, în toți acești ani, ce au trecut, m-am poziționat ca fiind un parlamentar care a încercat să-și facă datoria, față de cei care l-au trimis în Parlamentul României.

Cred că primul-ministru care va tăia așa-zisele pensii speciale va fi declarat eroul nației. Are vreo șansă, în acest sens, Ludovic Orban?

Cu siguranță! Sunt convins că, în următoarele săptămâni, acest lucru se va întâmpla. În cel mai scurt timp normalitatea va fi restabilită în societatea românească și pensiile speciale vor fi eliminate. Credeți-mă, nu vorbesc în necunoștință de cauză. Am participat activ la desființarea privilegiilor financiare pentru parlamentari și alte categorii, fiind inițiator principal al acestui proiect de lege al PNL. În opinia mea și a partidului din care fac parte, nu există români de categoria a II-a, nu există unii români mai speciali ca alții, nu există discriminare de niciun fel, așadar de ce ar exista pensiile speciale?! Pentru că așa se întâmplă când hoții devin politicieni. Vine PSD-ul cu majoritate în Parlament și-și acordă abuziv pensii nemeritat de mari. Pentru că ei nu sunt în slujba cetățeanului, ci deasupra lui.

PNL va restabili justiția socială, pensiile vor fi  calculate pe principiul contributivității, fără favoritisme. Primul pas: solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare și vom cere introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege inițiat de PNL referitor la desființarea mai multor categorii de pensii speciale. Pentru că în decembrie 2019, PSD a ținut cu dinții de pensiile lor abuzive și nu au dorit în niciun chip ca dezbaterea și votul acestui proiect de lege să aibă loc. PNL nu se lasă cu una, cu două, nu cedează în fața PSD-ului, mai ales, când știm că acționăm în conformitate cu voința românilor, nimic nu ne stă în cale.

Ce ar mai fi de spus?

Mulți spun, puțini o fac. Dar vă mai spun ceva ca să terminăm acest interviu într-o notă optimistă, că poate n-ați aflat. Anume faptul că sunt în derulare demersurile necesare înființării propriu-zise și organizării Muzeului Ororilor Comunismului în România și, de asemenea, ieri, 15 ianuarie a.c., chiar de Ziua Națională a Culturii, Președintele Klaus Iohannis a promulgat, Legea privind înființarea Muzeului Național “Brătianu”. Am fost inițiator principal al ambelor proiecte legislative și sunt deosebit de încântat că acestea se vor și materializa în curând. Sunt deosebit de nerăbdător ca aceste două instituții culturale să-și deschidă porțile pentru vizitatori!

Dumitru Sârghie

Permanent link to this article: http://linia1.ro/voi-candida-cu-certitudine-pentru-un-loc-de-deputat-pe-listele-pnl-olt/