Print this Post


„Ziua Ștafetei” la Școala Gimnazială ,,Gh. Popescu”, Mărgineni-Slobozia

În perioada 20-27 Noiembrie 2017, pentru a marca Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, Școala Gimnazială ,,Gh. Popescu”, Mărgineni-Slobozia  a participat la cea de-a VI-a ediție a campaniei „Ziua Ștafetei”, o campanie- eveniment inițiată de către Fundația Terre des hommes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții predau ștafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să le învețe. Sub umbrela campaniei naționale, 10 elevi din clasa a VI-a, au fost sprijiniți să devină, pentru o zi, polițiști, medici, asistenți medicali, psihologi, educatori, directori,  profesori etc.

Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.

stafeta margineni slobozia net liÎn semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania „Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.

În calitate de coordonator local al campaniei Școala Gimnazială ,,Gh.Popescu”, Mărgineni-Slobozia a selectat 10 elevi din clasa a VI-a, care au preluat ștafeta profesiilor de polițiști, medici, asistenți medicali, psihologi, educatori, directori, profesori etc.

În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii le-au prezentat copiilor și tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.

 „I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor crește mari și ne-au răspuns: polițiști, medici, asistenți medicali, psihologi, educatori, directori, profesori etc. După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le-au oferit o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, a declarat profesorul Iuliana Trașcă, coordonator pe plan local.

Mentorii elevilor au fost: Marian Pătru – director, prof. Magdalena Catana, dr. Ilinca Badea, asist. med. Emilia Ionescu, Iuliana Preda – polițist, Raluca Scaete – psiholog,  Marinela Iliescu – educator.

stafeta margineni slobozia net li 2„Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.

Despre Fundația Terre des hommes: Fundația Terre des hommes (Tdh) este o organizație neguvernamentală din Elveția ce dezvoltă programe și proiecte în peste 38 de țări pentru a proteja copiii aflați în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezență neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii și părinți sunt beneficiari ai activităților implementate de către Tdh în următoarele domenii: (1) consolidarea sistemelor de protecție a copilului și justiției juvenile; (2) protecția copiilor afectați de migrație și prevenirea traficului de persoane, și (3) incluziunea socială a persoanelor de etnie roma și a altor minorități. Recent, în urmă unei analize conduse de către rețeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înalta recunoaștere – Nivel 1 de certificare – pentru modul în care asigura protejarea copiilor în situații de risc.

Ionuț DUMITRESCU

Permanent link to this article: http://linia1.ro/ziua-stafetei-la-scoala-gimnaziala-gh-popescu-margineni-slobozia/