Marți, 1 septembrie 2015, s-au împlinit 122 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale în România. La data de 1 septembrie 1893, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, publicat în Monitorul Oficial, a fost adoptat și promulgat Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale. Astfel, se instituia, pentru toată întinderea regatului, un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranța publică, la menținerea ordinei și la executarea legilor. Îndeosebi, Gendarmeria este însărcinată cu paza căilor de comunicație.
În perioada 1894-1896, Inspectoratul General al Jandarmeriei Rurale era un organ de conducere și control, cu sediul în București, condus de un general de brigadă, având funcția de inspector general, ajutat de patru ofițeri superiori. Erau patru circumscripții de jandarmi, structuri organizatorice, având fiecare aceeași zonă de responsabilitate ca a unui corp de armată. Acestea erau comandate de câte un ofițer superior, colonel sau locotenent colonel, și își aveau reședințele în București, Craiova, Iași și Galați. De asemenea, au fost constituite 32 de companii, câte una în fiecare județ și conduse de către un căpitan de jandarmi
Jandarmeria Rurală a fost creată pentru a îndeplini misiunile stabilite de Ministerul de Interne, de prefecți, de primari, misiuni care vizau ordinea publică, și misiuni care sprijineau activitatea Ministerului Justiției și aplicarea corectă a legilor.
Mihaela C.