Ziua de 15 noiembrie a.c. avea să fie una specială pentru elevii Colegiului Național „Radu Greceanu” din Slatina, pentru cadrele didactice ale acestui prestigios locaș de învățătură, dar și pentru personalitățile venite din toată țara, cele care au făcut primii pași întru cunoașterea universului în această Școală-etalon, care a sărbătorit așa cum se cuvine cele 135 de primăveri de la înființarea sa. Manifestarea de înaltă ținută morală și profesională a avut loc prin grija Asociației „Radu Greceanu”, condusă de doamnele profesoare Teodora Marica, președinte, și, respectiv, doamna Mirela Moraru, vicepreședinte, prin grija și eforturile cărora s-a inaugurat în această zi și Sala-Cinema a Amfiteatrului „Traian Biju” – o investiție de 20.000 de euro, care a fost posibilă grație sponsorizărilor oferite de companiile SC. Rolmis SRL (Dumitru Ghidănac), SC TMK Artrom (Cristiana Văduva), SC Condor Păduraru (Sorin Păduraru) și SC Alro-Vimetco (Dobra Gheorghe). «Asociația „Radu Greceanu” este o organizație modernă, independentă și deschisă, apărută ca răspuns la starea educației culturale și artistice în rândul copiilor. Viziunea noastră este transformarea comunității prin artă și cultură. Mobilizăm parteneri și resurse din comunitate, pentru a contura programe și proiecte de EDUCAȚIE adaptate și personalizate”, a declarat pentru Linia Întâi doamna profesoară Moraru Mirela.
Vlad Coneschi și Sanda Bălu, elevi de excepție ai acestui liceu au prezentat, într-un mod profesional și modern, desfășurătorul acestui important eveniment gândit ca „o punte a generațiilor de absolvenți care vin să depene amintiri și să ne aducă aminte că viața e scurtă, dar, dacă e nevrednic folosită, scurtimea ei ar fi încă prea lungă. Să ne așezăm pe acul de ceasornic și să-l rotim în timp înapoi și spre zilele noastre!”, a rostit Vlad Coneschi în aplauzele sălii Amfiteatrului „Traian Biju”, umplute până la refuz. „Nu știu dacă prin cercetări genetice se poate descoperi secretul fericirii, dar știu că un reprezentant al elitei intelectuale de absolvenți e fericit când pășește pragul acestei școli. Și noi suntem onorați că răspunde de fiecare dată PREZENT! Îl chemăm la extemporalul vieții pe dl. Academician prof. dr. Octavian Popescu!”, a exclamat și Sandra Bălu.
GIANINA PÎRVU, DIRECTOR : „RADU GRECEANU” ESTE O ISTORIE ȘI TOTODATĂ O REPUTAȚIE…
Cum era și firesc sărbătoarea a fost deschisă prin cuvântul doamnei profesoare Gianina Pîrvu, fostă elevă a acestui liceu și, arc peste timp, astăzi, directorul acestei minunate și faimoase școli de educație a județului Olt. Domnia sa a spus, printre altele: «1884-2019. O viață extrem de frumoasă și de fructuoasă în rezultate deosebite, care au făcut din această instituție un templu al educației. „Radu Greceanu” este o istorie și totodată o reputație clădită prin munca a zeci de generații de profesori și elevi, o reputație de care suntem mândri, dar pe care o privim ca pe un standard, o invitație la calitate și performanță, mereu susținute, niciodată uitate. „Radu Greceanu” a însemnat și înseamnă totodată un climat, o stare afectivă un amestec de seriozitate și fantezie, de exigență și de generozitate…”
Desfășurarea evenimentului, așa cum spunea și doamna profesoară Teodora Marica „a fost impresionantă prin faptul că, pe parcursul luărilor de cuvânt, pe un ecran de 5×5 metri s-au derulat imagini de ieri și de azi cu elevii și profesorii școlii, dar și mici filme despre viața și activitatea marilor personalități care au luat cuvântul, cum ar fi: acad. Prof,. dr. Octavian Popescu, acad. Prof. dr. Leonida Gherasim, prof. arhidiacon, dirijorul Corului Patriarhiei Române, Jean Lupu, prof. dr. Honoris Causa Polidor Bratu și alții. Aceste imagini au fost selectate de elevii Marina Oprea, Sandra Bălu și Vlad Coneschi, aflați sub coordonarea mea…”
Așadar, după intonarea Imnului Slatinei, după un moment de reculegere în memoria celor care au plecat la ceruri și care „au fost călători prin această școală și această viață” și după ce s-au murmurat versurile din cunoscutul cântec al lui Louis Armstrong – „Aud copii plângând, / Îi privesc cum cresc, / Ei vor învăța mai multe, / Decât voi ști eu vreodată, / Și mă gândesc: Ce lume minunată!”, junii prezentatori, Vlad Coneschi și Sandra Bălu i-au chemat „la bară” pe dna director Gianina Pîrvu, pe ex-insp. general al IȘJ Olt, Adrian Bărbulete, pe prof. Mirela Moraru și ea absolventă a Liceului „Radu Greceanu”, pe Elena Sîrghie, profesor de istorie în cadrul Colegiului, pe dr. în istorie Aurelia Grosu, pe Dan Jijeu, medic, fost elev de marcă al liceului, pe academicianul Octavian Popescu și el fost elev al liceului, pe prof. arhidiacon Jean Lupu, fost elev al liceului, pe cunoscuta cântăreață de muzică populară, fostă elevă a liceului, Emilia Dorobanțu, pe prof. Dumitru Nica, fost director al liceului, pe prof. Ilie Dumitru, fost elev al liceului, pe prof. dr Honoris Causa, Polidor Bratu, fost elev al liceului, pe tânărul student la Medicină, Sorin Popescu, fost elev al liceului, pe Oana Gurău, fostă olimpică națională la fizică și fostă elevă a liceului etc. Toți au vorbit cu rațiunea, dar și cu inima despre ce a fost odată școala românească, despre ce este astăzi, despre speranțe și idealuri, despre dumnezeire și realizare prin educație.
PROF. ELENA SÎRGHIE : „SUS E LUMINĂ, JOS E ÎNTUNERIC. RISIPIȚI-L!”
Un moment important al acestei manifestări l-a constituit cuvântul doamnei profesoare de istorie Elena Sîrghie, autoarea cărții „Dascăli slătineni. Profesorul Traian Biju”, domnia sa subliniind încă o dată rolul important al marelui pedagog Traian Biju la înălțarea materială și spirituală a Liceului „Radu Greceanu”:
«Astăzi, CNRG se sprijină pe ceea ce au clădit treptat și temeinic înaintașii acestei generații. La loc de cinste , în galeria acestor înaintași, stă prof. Traian Biju, un mare dascăl și un apostol al neamului. La intrarea în învățământul preuniversitar (renunțând la o carieră universitară), avea să spună: „Școlii și elevilor mei am hotărât atunci să le dedic întreaga mea viață.” Și acestea nu vor fi cuvinte gratuite, cum nimic din ceea ce a spus și a făcut nu a fost gratuit. (…) Tot ce a făcut pentru această școală a presupus dăruire, devotament și, bineînțeles, sacrificiu. De aceea, el considera Legenda Meșterului Manole ca fiind perfect valabilă: „La temelia școlii Radu Greceanu pe care visasem să o înalț, zidisem liniștea vieții, interesele familiei, sănătatea și o carieră universitară la care mă chemase prof. Simion Mehedinți. Pentru înființarea Atheneului Slătinean, Biju adresa un îndemn intelectualilor acestui oraș, sub motto-ul: „Sus e lumină, jos e întuneric. Risipiți-l!»
La mulți ani, „Radu Greceanu”!
LINIA ÎNTÂI