Joi, 24 august a.c., a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Olt unde, între cele 20 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi, a fost și cel privind organizarea unui referendum la nivelul județului Olt, proiect care presupune consultarea cetățenilor județului referitor la atribuirea denumirii OLT-ROMANAȚI județului OLT.
Proiectul de hotărâre a trecut, cu toate că liberalii din CJ Olt s-au opus, invocând inutilitatea cheltuirii unei sumei de 500 000 lei, sumă aprobată de Consiliul Județean pentru acest referendum, având în vedere că județul Olt este printre cele mai sărace județe din țară.
Astfel, Consiliul Județean Olt a stabilit ziua de 15 octombrie 2017 ca dată pentru consultarea cetățenilor cu privire la acest aspect.
Despre acest subiect a vorbit Marius Oprescu, președintele CJ Olt, care a explicat importanța schimbării numelui județului, avându-se în vedere că, până în 1968, odată cu reorganizarea administrativ-teritorială făcută de Ceuașescu, au fost două județe distincte: Olt și Romanați.
OLT-ROMANAȚI – O REPARAȚIE MORALĂ
„Actualul județ Olt este format din marea parte a două județe istorice: Olt și Romanați! Practic, județul Olt actual, despărțit de linia râului Olt, este format din cele două județe istorice. Singura cale pe care noi o considerăm corectă este de a face o reparație morală, prin organizarea unui referendum, prin care încercăm să atribuim județului Olt denumirea de Olt-Romanați.
Nu se schimbă nimic, niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naștere, pașaport, buletin sau plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor. Acestea vor fi schimbate doar la termenul de expirare. Alte costuri suplimentare, în afara celor pe care le-am prevăzut noi din bugetul Consiliului Județean, pentru a organiza acest referendum, nu vor fi.
Data de 15 octombrie este o data deja stabilită, pe care nu o vom schimba. Pentru a fi validat, așa cum spune Legea Referendumului, trebuie să fie o prezență de 30% din listele electorale permanente, iar din cadrul celor care se prezintă la vot, 51% să fi votat pentru atribuirea numelui de Olt-Romanați județului Olt.
După aceea, în Parlament, printr-o lege, va fi validat acest referendum. Această legea va avea două articole. Articolul 1, prin care va fi validat Referendumul la nivelul județului Olt și Articolul 2, care prevede că niciun act de identitate sau orice alt document care ține de cetățenii din județ nu va fi schimbat automat, într-un anumit termen, ci atunci când el vor ajunge la scadență, vor expira.”
Ionuț DUMITRESCU
Ha ha. Rusine cu asa initiative :)) Sunt sigura ca se va alege praful de ea. Nu am votat la alegeri dar eu si prietenele mele toate o sa votam NU la o asa tampenie 🙂 Va puteti baza pe tineri. O sa va faca de ras!!!
kaka