În ziua de 19 octombrie 2020, în Municipiul Motru a avut loc comemorarea evenimentelor din 19 octombrie 1981, la care au participat cei care au fost în linia întâi a revoltei, cei care au fost mai apoi închiși în închisorile comuniste, printre care și concetățeanul nostru Constantin Soare. Cu ocazia împlinirii a 39 de ani de la evenimentele de la Motru, autoritățile municipale au dat numele parcului din fața fostului Consiliului Popular „19 octombrie 1981”, iar pe plachetă au fost trecuți cei 9 care mai apoi au înfruntat rigorile închisorilor comuniste: Sârbu Gheorghe, aceleași infracțiuni, dar cu fapte anterioare, condamnat tot la 8 ani închisoare; Gaidaș Alexandru, 8 ani închisoare, pentru aceleași infracțiuni; Târnovschi Nicolae, 7 ani închisoare; Chirilă Ștefan, 7 ani închisoare; Nișulescu Viorel, 7 ani închisoare; Tătaru Dumitru Ionuț, 6 ani închisoare; Măciucă Valerică, 7 ani închisoare; Ursan Vasile, 7 ani închisoare.
Au luat cuvântul Constantin Soare, prof Gheorghe Gorun, primarul Municipiului Motru etc…
În cuvântul său, revoluționarul și fostul deținut politic, conjudețeanul nostru Constantin Soare, a criticat vehement rolul nefast pe care l-au avut comunistul Ion Iliescu și securiștii săi în deturnarea valorilor democrației post-decembriste. Nu i-a iertat nici pe politicienii de azi, care-au făcut din România o vale a plângerii, din care au plecat, în țări străine, toate mințile noastre luminate, dar și tineretul patriei, în căutarea unui loc de muncă, pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele.
Ca în fiecare an, de când, la Motru se celebrează lupta și jertfa minerilor pentru dreptate și adevăr, cuvântul profesorului Gheorghe Gorun, autorul unor studii și cărți, privind evenimentele din Valea Jiului, a fost unul la obiect, cu un înalt fior patriotic și dătător de speranțe.
De altfel, fostul deținut Constantin Soare, alături de profesorul Gheorghe Gorun, sunt inițiatorii de iure și de facto ai acestei manifestări, prin care îndeamnă tânăra generație la a-și cunoaște istoria și eroii. Noi îi felicităm și așteptăm din partea amândurora noi mărturii și amintiri despre represiunea securist-comunistă pe care au exercitat-o călăii lui Ceaușescu asupra minerilor români, una dintre cele mai umilite categorii sociale din România, în epoca de aur, dar și acum, când restaurația comunistă este în plin avânt…
Dumitru Sârghie