La începutul acestei săptămâni, absolvenții de liceu din județul Olt care au susținut examenul de bacalaureat au aflat și rezultatele muncii lor. Astfel, 48,55% dintre aceștia au reușit să obțină o medie de peste nota 6, ceea ce le permite să se gândească dacă vor urma sau nu cursurile unei universități. Cinci dintre elevii olteni au reușit performanța de a obține note de zece la toate probele susținute. Aceștia sunt: Ștefania Corina Cebuc – Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal; Maria Olivia Torcea – Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal; Bogdan Mihai Tudose – Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina; Mădălina Mioara Urecheatu – Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești și Dan Constantin Claudiu Vișan – Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina.
Din păcate, în Olt, trei licee au înregistrat un grad de promovabilitate de 0%. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal, Liceul Tehnologic „Ion Popescu” Cilieni și Liceul Tehnologic Izvoarele, unități de învățământ despre care Felicia Man – inspector general al IȘJ Olt – spune că sunt „licee transformate «forțat» din fostele SAM-uri”.
În continuare, vă prezentăm clasamentul liceelor din județul Olt: Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal – 92,11%; Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina – 86,94%; Colegiul Național „Radu Greceanu” Slatina – 85,17%; Colegiul Național „A.I.Cuza” Corabia – 80,95%; Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balș – 80,00%; Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina – 72,65%; Liceul Iancu Jianu – 60,00%; Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu” Drăgănești-Olt – 59,60%; Colegiul Național „Ioniță Asan” Caracal – 55,95%; Liceul Teoretic „Ion Gh. Roșca” Osica de Sus – 45,45%; Colegiul Economic „P.S. Aurelian” Slatina – 44,30%; Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești – 40,65%; Liceul Vitomirești – 38,81%; Liceul Văleni – 36,84%; Liceul Piatra-Olt – 36,00%; Liceul „Ștefan Diaconescu” Potcoava – 34,21%; Liceul Tehnologic Tufeni – 33,33%; Liceul cu Program Sportiv Slatina – 24,59%; Colegiul Tehnic Balș – 21,43%; Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina – 14,46%; Colegiul Tehnic Metalurgic Slatina – 11,25%; Colegiul Tehnic Danubius Corabia – 10,40%; Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Slatina – 9,38%; Colegiul Tehnic „Nicolae Bălcescu” Balș – 9,09%; Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” Caracal – 8,70%; Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt – 7,69%; Colegiul Tehnic „Matei Basarab” Caracal – 7,60%; Colegiul Național Agricol „Carol I” Slatina – 2,78%; Liceul Tehnologic „Constantin Filipescu” Caracal – 0%; Liceul Tehnologic „Ion Popescu-Cilieni” Cilieni – 0%; Liceul Tehnologic Izvoarele – 0%.
Candidații care nu au fost mulțumiți de notele obținute la examen au avut la dispoziție câteva ore pentru a depune contestații. Astfel, 957 de elevi vor afla, vineri, 11 iulie a.c., rezultatele finale.
Incidente în timpul bacalaureatului
Chiar dacă toate clasele de examinare au fost dotate cu camere video, opt elevi nu s-au putut abține și au încercat să copieze, fapt ce a dus la eliminarea acestora și la imposibilitatea de a susține examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni. O premieră a fost aceea că, o candidată de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina a fost eliminată din examen, după ce a fost prinsă cu o fițuică în timpul probei la limba și literatura română. Imediat după ce a fost scoasă din sala de examen, eleva a contestat eliminarea, dând chiar în judecată Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina și Comisia din cadrul liceului, obținând o ordonanță președințială de la Judecătoria Slatina, prin care comisia a fost obligată să-i permită susținea examenului și la ultima probă, la geografie.
„Au existat câteva tentative de fraudă, unele din ele – e cazul Colegiului «Ion Minulescu» – au fost identificate, în timpul desfășurării probei, adică un candidat a fost prins cu fițuică la proba de limba română. După ce candidatul a ieșit din sala de examen, a sesizat verbal comisia județeană de examen că au mai fost și alți colegi de-ai lui din sala respectivă, cerându-ne imperios apoi, printr-o notificare adresată IȘJ, să verificăm înregistrarea video. Noi n-am așteptat solicitarea lui, ci imediat, a doua zi, când comisia de examen a fost la lucru – noi nu puteam intra decât însoțiți – am văzut înregistrarea video de la sala respectivă și am constatat că și alți doi candidați au fost implicați în fraudă. O candidată se ascunde de asistenți, pe la spatele lor cumva, vine cu o fițuică, o dă altui candidat, se inspiră, se inspiră și ea și o dă celui de-al treilea, care e prins în flagrant. În total, trei candidați au fost prinși fraudând. Comisia de examen din centrul respectiv a dispus eliminarea candidatului, și chiar dacă n-a fost prins în flagrant, trebuie să spunem că metodologia prevede eliminarea candidaților din examen și după ce s-a terminat proba. Candidații prinși au semnat un proces-verbal în urma căruia ei consimt faptul că au fraudat examenul, recunosc acest fapt. Candidata care a introdus fițuica, cea care e pionul principal al acestei acțiuni, dă în judecată comisia de examen și vine cu o ordonanță președințială care obligă comisia de examen să o primească în examen la ultima probă, doar atât. Vom contesta, fiindcă frauda e evidentă și nu e posibil să lăsăm acest lucru să treacă pe lângă noi”, a declarat Felicia Man.
Ionuț DUMITRESCU