AcasăEveniment52 de ani de la revolta țăranilor din Izvoarele împotriva colectivizării forțate

52 de ani de la revolta țăranilor din Izvoarele împotriva colectivizării forțate

Consecvenți generoaselor lor idei, acelea de a lupta sub orice formă împotriva comunismului, Ioan Afumelea și frații Floricel (Traian și Marin), fii de foști deținuți politici, au organizat în Izvoarele, comuna lor natală, a doua ediție a manifestărilor dedicate revoltei țăranilor din Izvoarele împotriva colectivizării, cu pistolul la tâmplă, de către Ceaușescu și PCR. Anul acesta s-au împlinit 52 de ani de la tragicele eveniment din 14 ianuarie 1961, când țăranii din Izvoarele și din împrejurimi au avut curajul să se împotrivească trupelor de Securitate, comandate de Ceaușescu, cel care coordona acțiunea de reprimare a țăranilor ce se împotriveau colectivizării.izvoarele

„Țăranii au fost împușcați, chinuiți, mutilați, bătuți la greu, iar cei rămași vii au înfundat pușcăriile comuniste”, ne-a spus Ioan Afumelea, fiul fostului deținut politic Radu Afumelea, sufletul viu al acestei manifestări de mare simțire românească. Alături de frații Floricel, Traian și Marin, de lt. col.(r) Victor Epure, de autoritățile locale și cei doi preoți ai comunei, Ioan Afumelea a reușit, încă o dată, să organizeze această sărbătoare de cinstire, care reprezintă o pildă pentru tânăra generație de astăzi, un exemplu de luptă împotriva comunismului și o pagină de istorie adevărată pe care neocomuniștii de la județ și de aiurea încearcă s-o țină ascunsă și astăzi în sertarele uitării.

Așadar, în ziua de sâmbătă, 12 ianuarie a.c., izvoranii adevărați și-au sărbătorit eroii, la Monumentul Eroilor din centrul comunei, construit tot la inițiativa grupului de acțiune, condus de Ioan Afumelea. Și pentru că istoria adevărată nu duce niciodată lipsă de dovezi, la această cinstită adunare au fost prezenți și doi eroi, în carne și oase, care au supraviețuit torturilor începute în 14 ianuarie 1961. E vorba de Ion Vlăducu și Dinu A. Vergică, peste care au trecut bine 70 de primăveri și care – iată – au îmbătrânit frumos, pentru a sta drept mărturie nenorocirilor produse în comunism.

Nota redacției:

Săptămânalul Linia Întâi îi felicită pe organizatorii acestui eveniment și regretă faptul că actuala conducere a primăriei nu a plasat această manifestare în activitățile de prim rang ale comunei și că nu a preluat organizarea acesteia, atât din punct de vedere material cât și administrativ. Primarul Florian Constantin trebuie să fie mândru de înaintașii săi și să tragă învățăminte de la Ioan Afumelea și frații Floricel, pentru a le da, la rândul său, o lecție de românism tuturor neocomuniștilor de azi care n-au chef să se scoale din fotoliile lor pentru astfel de „nimicuri”.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments