AcasăActualitateA MURIT PAUL MATIU

A MURIT PAUL MATIU

Luni 9 iunie 2014, de Rusalii, am fost zguduiți de o veste cutremurătoare: „A murit Paul Matiu”. Ce poți să mai spui? Peste puțin ar fi împlinit 63 de ani.

Lui Paul Matiu merită să-i fie cinstită memoria așa cum se cuvine.

S-a născut la 14 august 1951 la Râmnicu Sărat într-o familie cu origini ardelene. Și-a urmat tatăl, ofițer de carieră, prin diferite orașe până când se stabilește la Caracal, unde termină liceul. Mândria sa de moț sporește cu cea de oltean romănățean.

matiu paul necrologA absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București. A fost, pe rând, profesor la școala generală din Osica de Sus (1977-1979), muzeograf la muzeul din Caracal (1979-1980), instructor cultural la Casa de Cultură din Caracal (1980-1987), director adjunct al Casei de Cultură a Tineretului din Slatina (1987-1989), consilier șef al Inspectoratului pentru Cultură Olt (1990-1994) și, din 1994, director al Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” din Slatina-Olt.

Prezența sa activă în mediul cultural este împlinită de o aplecare specială spre cercetarea arheologică a unor situri importante pentru istoria veche a poporului român. Între anii 1992-1994 participă la campaniile de săpături arheologice efectuate la castrul de la Romula (Reșca)  conduse de col. dr. Cristian Vlădescu de Muzeul Militar Național. În intervalul 1994-2002 a făcut parte din colectivul de cercetare a cetății romano-bizantine Sucidava sub conducerea prof. univ. dr. Octavian Toropu și apoi a prof. univ. dr. Petre Gherghe de la Universitatea din Craiova.

În decembrie 2000, își susține teza de doctorat “Religiile în Oltenia în secolele II-VII d. Chr.”, la  Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub îndrumarea reputatului specialist Silviu Sanie. Lucrarea a fost bine primită în lumea științifică. Prof. univ. dr. Alexandru Barnea sublinia faptul că această contribuție este primul repertoriu complet al documentelor arheologice și epigrafice privind viața spirituală pe teritoriul Olteniei în epoca romană și romană târzie.

A însuflețit peisajul cultural local și național cu o notă distinctă, de anvergură, marca Paul Matiu. Era o încântare să discuți cu un intelectual de mare profunzime, cu o remarcabilă capacitate de sinteză și de asocieri inedite. A fost un ziditor și un dirijor priceput al culturii locale, un partener și colaborator constant al Muzeului Județean Olt.

Paul Matiu a trăit cu bucurie și cu detașarea proprie oamenilor mari.

Dumnezeu să-l odihnească.

Colectivul Muzeului Județean Olt

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments