AcasăOra SatuluiA trăi din milă și ajutor e umilitor pentru români

A trăi din milă și ajutor e umilitor pentru români

D-le primar, se pare că, în comuna dvs., administrația este pe primul loc și pe locul doi politica? Care sunt ultimele investiții începute, finalizate? Ce proiecte aveți?

E normal să fie așa, pentru că eu nu sunt președinte de partid în comuna Osica de Sus. De partea politică se ocupă viceprimarul și eu îl ajut cu umilele mele cunoștințe politice. Mi s-a părut normal ca pe locul întâi să fie gestionarea problemelor din comunitatea pe care o conduc și care m-a ales.

Ca proiecte de ultimă oră, tocmai am semnat modernizarea și reabilitarea Căminului Cultural din Satul Vlăduleni, prin GAL, pe măsura 3.2.2. Este vorba de fonduri europene, 130 mii de euro fără TVA, cu o cofinanțare substanțială din partea comunei Osica de Sus. Lucrăm la caietul de sarcini și în două-trei săptămâni vom publica în SEAP lucrarea respectivă.

ion ciocan primar osica 589Tot pe fonduri europene, de data aceasta prin ADR, am trecut de prima fază, faza de conformitate, pentru continuarea lucrărilor la campusul școlar. Să sperăm că avem șanse să continuăm lucrările abandonate de aproximativ 5 ani de zile.

De asemenea, avem în derulare, dar sursa de finanțare rămâne în pom, extinderea rețelei de canalizare în zona Medinți a satului Osica de Sus și zona Vlăduleni, precum și mărirea capacității stației de epurare. Sunt niște fonduri care vin de la Guvern, pe Legea 28, prin Consiliul Județean… Dar nu am avut încă acces la aceste fonduri. Anul trecut, am dat noi 1 miliard de lei vechi și ne-a mai dat și Consiliul Județean tot un miliard de lei vechi, pentru a putea acoperi cheltuielile de proiectare. Aceste sunt proiectele cele mai importante…

Cum reușiți dvs. să faceți în comuna Osica de Sus cultură de performanță? Pentru că eu cunosc orașe unde nu se face cultură la nivelul pe care-l faceți dvs.?

Din punctul meu de vedere, prioritățile oricărui primar ar trebui să fie Tineretul, Cultura, Educația și Sănătatea. Pentru că viitorul e asigurat de tineri, nu de noi. Noi, la ora actuală, mai mult sau mai puțin, în funcție de vârstă, reprezentăm prezentul și foarte puțin viitorul. Viitorul țării este asigurat de tineri…

Dacă nu vom avea niște tineri cultivați și învățați, nu vom avea un viitor sigur. Dacă nu vom avea niște tineri sănătoși, înseamnă că și viitorul va fi bolnav.

Mergând pe aceste principii, am încercat să asigurăm Sănătatea prin Centrul de Permanență Medicală, prin Centrul de Promovare a Sănătății, cu cabinetele de stomatologie, fizioterapie, tratament și consultații gratuite către populație. Avem, de asemenea, cabinet psihologic la nivelul Liceului „Ion Gh. Roșca” și vom mai deschide încă unul, tot cu titlu gratuit, în cadrul Centrului de Promovare a Sănătății. Totodată, avem un Cabinet Medical Școlar, unde un medic și o asistență supraveghează Sănătatea și comportamentul copiilor.

În ceea ce privește domeniul la care care făceați dvs. referire, adică de cultură la nivel înalt, pot să vă spun că, în 2009, am înființat Asociația ProMemoria, la sugestia profesorului universitar dr. Constantin Roșca, osicean la origine. Am avut șansa ca să fie alături de noi câțiva oameni de mare calibru cultural și probitate morală. E vorba de fostul deținut politic, osicean 100%, Ioan Paul Popescu, fost senator al PNȚCD și secretar-general adjunct al Senatului. De asemenea, d-na profesor Cristina Botez, o persoană deosebită. Dacă era osiceancă și cred că nu era atât de atașată de comuna Osica de Sus. Aș mai numi aici pe col. Ion Surdu, osicean și el, care participă efectiv la activitățile desfășurate. Din primărie, trebuie să o amintesc pe jurista Mihaela Calotă, care a alergat împreună cu mine foarte mult, pentru a înregistra acest ONG de la nivelul comunei Osica de Sus.

Peste toate aceste lucruri, am găsit un sprijin extraordinar în cadrul Liceului „Ion Gh. Roșca, din partea conducerii liceului, d-na director Sorina Iacob, și a elevilor, care au fost foarte încântați de toate proiectele pe care le-am implementat în cadrul liceului.

Aș vrea să spun că liceul nostru are și o dotare foarte bună care ne ajută în implementarea tuturor proiectelor. Și aici aș aminti o tablă inteligentă, despre care s-a făcut mare vâlvă prin Slatina. Osica de Sus are o asemenea tablă inteligentă din anul 2008. Avem, de aproximativ jumătate de an, printr-o donație a unei societăți comerciale din București, o imprimantă 3D. Nu cred că mai există așa ceva în județul Olt. Este o imprimantă care face orice obiect din plastic, dacă știi să-l desenezi pe calculator. Îi dai print și ea îți face un obiect din plastic, cel pe care tu l-ai desenat pe calculator.

Am avut două proiecte prin AFCN și am reușit să dotăm cu multe costume populare liceul și, de asemenea, cu instrumente: viori, chitare, orgă, țambal, baterie etc. De formație se ocupă profesorul Paraschiv Sterie, devenit osicean prin căsătorie, un om cu foarte mult talent și foarte multă dăruire.

De asemenea, ziaristul și scriitorul Dumitru Sârghie participă ori de câte ori are ocazia și de multe ori și cu creații personale la evenimentele noastre. Prin proiectul  „Seară, Minte, Inimă și  Literatură la Vladu Nica din Osica” am încercat să promovăm Revista Rădăcini și prin evenimente intermediare poeții autohtoni. Aici mă refer la Marian Drăghici, osicean, elev al Liceului Osica de Sus, promoția 1972, redactor-șef adjunct al Revistei Viața Românească. De asemenea, Nicolae Coande – secretar literar al Teatrului Național din Craiova, participă cu mare plăcere la serie noastre de aici. Paul Aretzu – poet și fost profesor în cadrul comunei Osica de Sus, participă și dumnealui cu mare bucurie și își prezintă lucrările.  Și multe alte personalități literare, aduse, la rândul lor, de către cei pomeniți mai înainte…

D-le primar, administrația e administrație, dar fără politică, totuși, nu se poate. La alegerile europarlamentare, PSD v-a cam bătut. Cum a fost posibil?

Orice e posibil în lumea noastră. Nu trebuie să excludem nimic. Am fost învins și prin participarea unor cetățeni ai comunei Osica de Sus la învingerea mea. Dar stați un pic, aici nu e vorba de învingerea mea. Cred că s-a înțeles greșit. În asemenea situații, voturile care se dau se dau pentru comunitate, nu i se dau primarului. În condițiile în care, la anumite niveluri, se discută de procentul de vot pe care l-ai obținut, atunci  oamenii politici își dau seama, de la înălțimea lor, își dau seama dacă cetățenii comunei Osica de Sus au ținut cu comuna, prin intermediul primarului sau nu.

De data aceasta, cetățenii au considerat că e mai bine să fie mai aproape de o altă formațiune politică decât față de PNL. Le mulțumesc că au venit la vot. Am avut un procent de 47,7%, procent de participare. La acest lucru ne-au „ajutat” și „turiștii” care au trecut în ziua respectivă prin Osica de Sus. Destul de mulți, 411 oameni. Înseamnă că Osica va deveni un centru turistic în scurt timp și vom încerca să accesăm niște fonduri pentru acest lucru.

Am auzit de un ziar-fantomă care a apărut prin curțile oamenilor, un ziar care v-a discreditat în fața oamenilor. Despre ce este vorba?

Nu este un ziar-fantomă, este un ziar real. Că e fantomatică apariția lui, da. E un ziar care a sosit în ceas de noapte spre dimineață, un ziar care a fost aruncat în curțile oamenilor în pungi de plastic. Un ziar ce conținea o informație falsă. Cum că eu aș fi părăsit PNL și aș fi trecut la PSD. Nimic mai fals. Cetățenii au fost puși în dificultate. La ora 6 dimineața am fost asaltat de telefoane de la cetățeni să mă întrebe ce-am făcut, de ce am trecut la PSD. Le-am explicat oamenilor că a fost o diversiune de tip comunist.

După aceste alegeri europarlamentare, liberalismul – pe care l-ați slujit și îl slujiți încă – pare să fie în cădere liberă. Credeți că în toamnă ne putem aștepta la o revigorare a liberalismului românesc?

În momentul în care politica liberală nu va mai fi dorită de oameni, eu cred că România va avea mult de suferit. Dar trebuie să discutăm de o politică liberală firească, normală. Noi nu trebuie să impunem această politică, trebuie s-o promovăm. Și să convingem oamenii că numai așa putem într-adevăr să ne asigurăm un minim de confort și nu printr-un stat social asistat.

Din punctul meu de vedere e bine să ajuți oamenii, dar e păcat să nu le spui că trebuie să și muncească. A trăi din milă și ajutor e umilitor pentru români. A trăi din munca ta e un lucru extraordinar de bun și de plăcut.

Cum vă simțiți în Opoziție, căci până mai ieri ați fost la Putere?

Personal, mă simt foarte bine. În Opoziție am fost întotdeauna. Încercând să mă întorc puțin în urmă, eu am făcut cele mai mari proiecte cât am fost în Opoziție. Mă simt bine în Opoziție.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments