Sunteți un liberal cu ștate vechi, care – iată – a fost nevoit, de curând, să plece de la conducerea PNL Caracal, filială care s-a născut greu și – iată – acum deja trage să moară… Care este sensul plecării (îndepărtării dvs.) din fruntea PNL Caracal?
Sunt hotărât să spun lucrurilor pe nume și trebuie să recunosc că acest subiect, și acum după ceva timp, îmi provoacă tristețe și o strângere de inimă, pentru că am pus suflet, m-am dăruit cu totul acestui partid. Au fost foarte mulți ani de luptă politică cu tot ceea ce decurge din aceste confruntări, am fost nevoit, de multe ori, să mă ridic și să-mi continui drumul, din ce în ce mai greu, într-un oraș care a fost dominat de PSD aproape dintotdeauna.
Am hotărât să plec din partid nu numai din conducerea PNL Caracal, pentru că, în ultima vreme, și mai cu seama de la schimbarea conducerii PNL Olt, nu a mai existat comunicare cu organizațiile, cu membrii vechi, cu oamenii care au dezvoltat de ani de zile acest partid. Președintele interimar Gigel Sorinel Știrbu și-a creat propria organizație în care predomină traseiștii politici, au fost înlăturați oamenii care nu l-au susținut la Conferința Teritorială de Alegeri din 2010. A manifestat, atât el ca președinte interimar, cât și Marius Bălașa, mare dezorganizator pe partea de sud, disprețul față de o organizație municipală, față de membrii PNL care, în majoritatea lor, nu suportă metode de comparație cu aceste două personaje.
Am stat mult și am reflectat, le-am întors pe toate fețele și nu reușesc să deslușesc ce vor să facă din acest partid, din ceea ce fac și cum se manifestă… Parcă sunt puși să distrugă liberalismul de la Olt, nu am înțeles rolul acelor traseiști politici în organizarea partidului, în distrugerea de organizații, mai ales înainte de un scrutin atât de important și vital pentru PNL. Nu a existat nicio reacție a președintelui interimar la declarațiile politice împotriva PNL-ului ale lui Darius Valcov și Marius Oprescu. La fel, nu au existat declarații cu privire la plecarea primarilor liberali de la Văleni, Grojdibodu, Bucinișu la PSD? Oare de ce?
Ceea ce vă spun eu acum, o gândesc foarte mulți membrii PNL de la Olt și veți auzi și de la ei aceleași nemulțumiri, după alegerile din 25 mai. Eu pot să le spun de acum, nu aveam de gând să comentez acest moment al plecării mele din partid, până la alegerile europarlamentare, dar atitudinea arogantă, minciuna, nerespectarea prevederilor statutare ale președintelui interimar m-au determinat să spun aceste lucruri și, repet, că le veți auzi de la foarte mulți membri PNL după alegeri.
Din păcate, aceasta este realitatea… Dar, cu Domnul Ciugulea la conducerea partidului, era alt rezultat. Altfel se implicau membrii PNL, nu mai plecau din partid nici domnul Florian Dumitrescu, nici Domnul Codan, nici „respectabilii” primari. Dar asta este și vina lui Crin Antonescu, când dă conducerea organizației fără o minimă analiză, ci doar pe promisiunile cântate la ureche. Gen: „eu pot”, „eu vreau”, „eu sunt cel mai și cel mai”…
În accepțiunea oamenilor cu adevărat de dreapta, dispariția USL este drumul cel mai bun pentru consolidarea acestui partid istoric. Domnia-voastră regretați cumva această alianță a PNL cu socialiștii lui Ion Iliescu?
Eu nu am fost niciodată de acord cu aceasta alianță și chiar am votat împotrivă în Biroul Teritorial, când s-a luat în discuție acest subiect. Eu nu am făcut USL la Caracal, după cum bine cunoașteți. Nu sunt neapărat împotriva colaborării politice cu stânga, dar se putea face o înțelegere de susținere postelectorală. După cum vedeți, acest USL, această uniune, a contribuit și încă lucrează la distrugerea PNL.
Cine este, de fapt, autorul moral al plecării dvs. de la conducerea PNL Caracal?
Am detaliat mai devreme evenimentele care au condus la plecarea mea din partid, după atâția ani. Eu nu le-am cerut nimic, am militat din convingeri liberale, nu le-am cerut decât respect pentru mine și pentru membrii organizației locale.
Autorul moral al plecării mele este același autor al plecării domnului Codan, domnului Dumitrescu, respectivilor primari… Și anume, Gigel Sorinel Știrbu – președinte interimar.
Cine este Bățăgui?
Domnul Bățăgui, promovează, actualmente, liberalismul în Consiliul Local Caracal, pe locul lăsat vacant după demisia mea din partid. Este profesor de istorie, este directorul Școlii nr. 2 din Caracal, funcție oferită de PSD, în timpul alegerilor locale din 2012, devenind atunci și un USL-ist convins. Deci este omul potrivit la locul potrivit…
Ce aveți de gând să faceți în viitorul apropiat, pentru a sluji – pe mai departe – dreapta politică?
Înainte de toate, trebuie sa conștientizăm că în progresul unui stat este nevoie și de măsuri de dreapta, de măsuri liberale și noi, cei care mai mult sau mai puțin facem politică, trebuie să informăm cetățenii ce înseamnă măsurile de dreapta, ce înseamnă măsurile de stânga și cum le afectează traiul și bunăstarea.
Într-un stat civilizat, trebuie să fie foarte bine conturate aceste ideologii și nu cum s-a întâmplat în România, cu anumite formațiuni politice, care într-o noapte au trecut de la stânga la dreapta. Este nevoie de partide istorice, cu ideologii bine amprentate, este nevoie să creștem militanți care să ducă mai departe aceste influențe socio-politice.
Omul de dreapta refuză „să-și spele creierii”, să absolutizeze „momentul istoric” și să adopte calea exclusivă a profitului politicianist. El se simte verigă într-un lanț al generațiilor, cu răspundere morală atât pentru trecut cât și pentru viitor.
Omul de stânga, dimpotrivă, pare să creadă – vorba lui Eminescu – că „țara este jucăria și proprietatea exclusivă generației actuale”. Stânga stă sub semnul scopului imediat (cel care, prin definiție încetățenită, „scuză mijloacele”…) și mizează pe forțarea unui progres artificial, în vreme ce dreapta se vrea lucrătoare sub semnul datoriei eterne și mizează pe stimularea unui progres organic – singurul cu adevărat real și durabil, deși poate mai puțin spectaculos.
Eu, din păcate, în momentul acesta, fără apartenență la vreo formațiune politică, am o misiune mai grea în promovarea dreptei politice, mai ales după lipirea PNL-ului de PSD, trebuie să treacă ceva timp pentru conturarea dreptei, cu adevărat, în România. Este imperios necesar, pentru viitorul apropiat, ca dreapta să se unifice, pentru a conta în această țară, preponderent de stânga, din cauza nivelului scăzut de trai.
Credeți că d-l Crin Antonescu se face vinovat de ceva, având în vedere situația grea prin care trece PNL, în integralitatea sa?
Ce a câștigat PNL-ul din acest USL? Și mă refer pe termen lung și nu la acei membri care au fost la borcanul cu miere. Totul este un haos astăzi în PNL…
La îndemnul lui Crin Antonescu s-a decis formarea USL-ului, apoi – peste noapte – hotărăște ruperea USL-ului, fără a avea niște motive întemeiate, fără să se consulte cu aceia care au contribuit la ducerea PNL-ului la guvernare. Electoratul liberal nu poate fi pendulat după cum vrea Crin Antonescu și asta rezultă din sondajele recente. Nu a fost o guvernare liberală strălucită… Să ne uitam la problemele penale pe care le au unii membri importanți ai PNL, la unii s-a lăsat cu condamnare…
Toate acestea au contat și vor conta, chiar și candidatura independenta a lui Mircea Diaconu va disloca electorat tot de dreapta și, în special, din zestrea PNL. Nu a fost o implicare serioasă în guvernarea țării a PNL-ului, și aici amintesc și de numirea lui GIGEL la Ministerul Culturii.
Care sunt previziunile dvs. cu privire la soarta PNL Olt?
Rezultatul va fi prost pentru că greșelile făcute la nivel național, coroborate cu cele făcute de conducerea județeană, vor duce la un astfel de rezultat.
Ce mesaj aveți către liberalii și simpatizanții dvs. din Caracal, atâția câți mai aveți?
Am trecut împreună prin multe momente grele, prin multe lupte, am cules vot cu vot și l-au folosit alții fără măcar să aibă puțin respect și un gram de mulțumire. Dar asta este situația și așteptăm să renască dreapta în România.
LINIA ÎNTÂI