AcasăActualitateAgenda mea publică se bazează, exclusiv, pe interesele comunei Bărăști!, a declarat...

Agenda mea publică se bazează, exclusiv, pe interesele comunei Bărăști!, a declarat Augustin Predel, primarul comunei Bărăști

În urmă cu trei ani, administrația comunei Bărăști, sufocată și încremenită în proiect, sub conducerea primarului de atunci (Dumnezeu să-l odihnească în pace), avea să primească o gură de oxigen, prin alegerea, în fruntea obștii, a ing. Augustin Predel. Omul potrivit la locul potrivit! O izbândă liberală în arealul nordic al județului nostru, roșu prin definiție, a schimbat și optica alegătorilor despre politică, dar și responsabilitatea funcționarilor aflați în solda Primăriei Bărăști, care, în sfârșit, sub autoritatea noii conduceri, având în frunte pe Augustin Predel, au avut posibilitatea să-și respecte fișa postului și să lucreze, în interesul comunității, chiar dacă fluctuațiile politice la nivel național au împiedicat, de multe ori, ducerea, la bun sfârșit, ale unor proiecte inițiate pe fonduri guvernamentale.  
Așadar, după trei ani de mandat, primarul liberal Augustin Predel, secondat de tânărul viceprimar Marius Boeru, ies la raport, cu fruntea sus, în fața cetățenilor lor, nu doar cu vorbe, cum s-a procedat atâta amar de vreme, ci și cu fapte, care nu pot fi contestate, nici măcar de adversarii lor politici, chit că, așa cum spune d-l primar, „împinși pe la spate de alegerile care bat la ușă, deputatul PSD Marius Iancu și activistul socialist Emil Vergilius Marinescu, „fiu al localității”, care a avut parte, timp de 30 de ani, de sinecuri înalte, la nivelul județului și nu numai, dar nefăcând nimic pentru comuna sa, nu vor să recunoască saltul făcut, în răstimp, de noua administrație”. Dar, să-i dăm cuvântul domnului primar Augustin Predel…

Domnule primar, în ce stare se afla comuna Bărăști, în momentul la care ați preluat comanda, sub imperativul votului primit de la concetățenii dumneavoastră?

Dumnezeu să-l ierte pe fostul primar Virgil Gealapu. Era omul vorbelor și nu al faptelor. Ce rost mai are acum să vorbim despre trecut? Prezentul în care noi ne aflăm acum va trasa linia viitorului acestei comune, al nostru, al copiilor și bătrânilor noștri, al bătrânilor pe care Dumnezeu încă ni-i ține aproape.
Mă raportez la prezent și la agenda publică, care se bazează, exclusiv, pe interesele comunei Bărăști.
Profesia mea de inginer, pe care am practicat-o, ani în șir, îmi asigură o anumită punctualitate a vorbelor, care nu-mi permite să ies din cadrul proiectelor publice pe care le-am înfăptuit și pe care, cu harul Domnului și al Guvernului României, am de gând să le duc la capăt, în interesul general al comunei și nu în interes electoral, cum procedează adversarii mei politici.

Ok. Atunci, haideți să vorbim la obiect… Cum e cu regularizarea râului Tiser, care traversează satul Mereni?

Regularizarea pârâului Tisăr, cel care traversează satul Mereni, a fost decolmatat, pe o distanță de peste patru kilometri și jumătate. Lucrarea executată în mandatul meu a avut drept scop igienizarea cursului de apă și evitarea eventualelor incidente produse de aluviunile depuse și de vegetația abundentă crescută acolo.

Un avantaj natural al Bărăștiului îl constituie, după știința noastră, existența unor lacuri vestite, adevărat, surse se apă, pe timp de secetă. Ce ați făcut pentru conservarea și punerea acestora cât mai mult în valoare?

Aceste luciuri de apă, atât de benefice pentru vremuri de criză, au fost, în mare parte, salvate, ca să spun așa. Până la momentul în care stăm de vorbă, am reușit decolmatarea a 12 lacuri aparținătoare domeniului public. O acțiune necesară, salutară, care nu se mai făcuse de ani și ani, iar situația în care se aflau punea în pericol chiar aceste mici luciuri de apă. Riscam să le pierdem, la un moment dat, dacă nu interveneam, așa cum scrie la carte. Grație faptului că am lucrat 36 de ani la OMV, această companie, printr-un acord social, comunitar, de responsabilitate socială, ne-a scutit comuna de aproape 80% din cheltuielile necesare, prin punerea la dispoziție a utilajelor de decolmatat și de transport. Astăzi, lacurile sunt adevărate oaze de curățenie, de salubritate.

Dar cu drumurile cum mai stați, d-le primar?

Avem o rețea de drumuri foarte amplă și am curajul să spun că, la Bărăști, se circulă relativ confortabil, chiar și în perioadele ploioase. Menținem permanent starea drumurilor, prin pietruire, ori de câte ori este cazul. S-a betonat, cu fonduri proprii, un drum în pantă, din cătunul Cârstești, iar comuna este, de asemenea, supravegheată video.

Puteți să ne spuneți ceva de activitatea sportivă în comuna dumneavoastră și dacă ați asigurat ceva condiții, în acest sens?

Până la venirea administrației pe care o conduc eu azi, stadionul din localitate era un câmp părăsit. Într-un timp, relativ scurt, cu costuri rezonabile, am pus la dispoziția tinerilor din comună un teren de sport, conform cerințelor vremii, cu tot ceea ce este necesar. Avem deja o echipă în Liga a V-a, cu care, zic eu, ne putem mândri. În sezonul competițional 2022-2023, CSC Viitorul Bărăști a terminat pe locul II, chiar în anul înființării sale. În incinta complexului sportiv, puteți să vedeți și Școala Generală din Bărăști, acolo unde s-au executat lucrări de betonare,  împrejmuirea incintei, s-a construit o magazie de lemne pentru centrala școlii și o scenă pentru serbările școlare și alte activități specifice.

Despre tradiții și cultură, ar fi ceva de spus, d-le primar?

Vorba lui Creangă: „N-ar fi rău să fie bine…”. Și, iată că, anul acesta, am reușit înființarea ansamblului „Brâulețul”, iar rezultatele tinerilor noștri artiști populari se pot vedea, prin emisiunile de pe Etno și Accent TV, dar și în alte locuri care țin de acest domeniu, acolo unde au primit invitații, aducând o onoare în plus străvechii noastre comune.

Cu siguranță, comuna pe care o păstoriți, d-le primar, a devenit mai atractivă pentru rămânerea tinerilor acasă sau revenirea lor, în satul natal. Cum investiți pentru rezolvarea deficitului de fond locativ?

Ei bine, pare incredibil, dar, la acest capitol, am un răspuns pozitiv. În Bărăști, există un șantier al unui bloc de locuințe sociale, cu 24 de unități locative. Stadiul fizic al lucrării cred că depășește 50% astăzi, iar constructorul ne dă asigurări că lucrările vor fi gata, în termen. Nu cheltuim bani din bugetul local. Investiția este asigurată prin Agenția Națională pentru Locuințe.

A venit iarna. Oamenii, în general, au rămas, tot la încălzirea tradițională pe lemne. Lemnele sunt foarte scumpe. Mai mult, de prin cancelariile europene, vin niște vești cum că sobele pe lemne, din motive ecologice sau de altă natură, vor fi interzise. Ce-i de făcut?

Aș vrea să vă spun că, la noi în comună, se va înființa o rețea de distribuție a gazelor naturale, proiect aprobat prin fonduri guvernamentale, aferente programului „Anghel Saligny”, pentru toate cele opt sate. Gazul asigură un confort substanțial și reduce mult din costurile cauzate de procurarea lemnului de foc, pregătirea acestuia pentru iarnă. Și nu ne oprim aici. Cât privești acele interdicții, sincer, cred că sunt la stadiul de vorbe…
Mai avem în derulare și extinderea rețelei de canalizare, încât aceasta să acopere, la un moment dat, întreaga comună. Vom ajunge și la Moțoești, un loc unde, până acum, nu se gândea nimeni că se poate face așa ceva. Și nu e tot. În zona proiectelor mari, vom trece la un sistem de branșare la apa potabilă, la rețeaua introdusă, cu legături pentru fiecare gospodărie. Vom folosi apometre inteligente, pentru a nu exista nicio nemulțumire față de cantitatea de apă livrată, iar oamenii să știe că plătesc ceea ce consumă, în gospodăria lor. Vreau să rețineți și faptul că, în pofida verii secetoase, care a fost, la Bărăști, nu sunt probleme în alimentarea cu apă. Sunt șapte puțuri funcționale a căror întreținere este asigurată, prin resurse proprii, cu firma Consiliului Local.

În ultimii ani, starea serviciilor de sănătate din România s-a degradat lamentabil. Poate primăria Bărăști să intervină în creșterea calității serviciilor medicale?

Am făcut câțiva pași hotărâtori pentru construirea unui dispensar uman, la Bărăști. Am identificat locația, am obținut-o printr-o procedură de licitație. Ne aflăm în stadiul de contestație, iar Compania Națională de Investiții este gata să se apuce de treabă. Va fi un dispensar complex, dotat cu aparatură specifică, care va cuprinde și un spațiu de locuit dedicat personalului medical. E un mijloc de a atrage servicii medicale de calitate, asigurând cadrelor medicale toate condițiile, pentru a nu avea motive să refuze a lucra în mediul rural.

Ce proiecte mai aveți în vedere, d-le primar? 

În prezent, la Bărăști, este în lucru un parc de panouri fotovoltaice, iar beneficiile asupra comunității se vor regăsi atunci când vom acoperi costurile la electricitatea utilizată la pompele de la rețeaua de alimentare cu apă, la iluminatul public și la primărie.
Avem și un proiect, tot pe fonduri europene, privind două stații electrice pentru alimentarea autovehiculelor. Astăzi, electrificarea transportului rutier e la început, dar trebuie să fim în pas cu tehnologia, pentru a putea asigura și acest serviciu.
Era să uit! Vom avea, la Bărăști, tot prin fonduri europene, un proiect privind modernizarea de drumuri agricole, vom asfalta peste opt kilometri și astfel vom reuși să legăm DJ 703 B de DE574. Nu va fi doar un drum agricol modernizat, ci o legătură facilă, între comună și principala cale rutieră care traversează astăzi județul Olt.
Se tot spune că este mare birocrație privind atragerea fondurilor prin PNRR. Eu cred că nu e vorba de birocrație și, dacă e, n-am inventat-o noi. Dacă parcurgi corect etapele, ajungi cu proiectele locale la finanțare. Vom reabilita, prin fonduri europene, școala generală, căminul cultural, chiar și primăria. Vom dota, cu echipamente moderne, școala, iar astfel de investiții sunt necesare. Ele produc beneficii pentru următoarele generații.

D-le primar, PNL Olt trece prin niște convulsiuni majore… Foarte mulți colegi de-ai dumneavoastră au trecut, peste noapte, la PSD. Conducerea județeană este în prag de recristalizare… Se anunță o campanie electorală furibundă, murdară, cu atacuri la persoană… PSD Olt deține aproape toate pârghiile administrative, financiare, logistice, mass media etc. Nu vă e teamă că PNL, atât pe plan local, cât și național, va intra într-o opoziție lungă, lungă, lungă? 

Eu cred că PNL, pe ansamblu, ca și PNL Olt, trebuie să-și recapete încrederea în sine. Să analizăm ce am făcut bine și ce am făcut rău, în guvernarea noastră, alături de USR și UDMR, și dacă, apoi, am făcut bine, aliindu-ne cu adversarul nostru clasic, PSD. Noi, cei care am rămas alături de partid, trebuie să venim cu soluții, în primul rând, în favoarea comunităților pe care le conducem, pentru ca, apoi, conform valabilității soluțiilor noastre, să câștige și partidul. PNL este, cum zicea și președintele nostru, Nicolae Ciucă, cel mai vechi partid din Europa. Are o istorie de 148 de ani, pe care n-o poate anula niciun partid emanat din fostul PCR, după Revoluție. În ciuda problemelor prin care trece PNL Olt, eu am încredere în oameni, pentru că ei știu că, în mandatul meu, nu am pus pe primul loc partidul, ci am pus comunitatea. „Nu mor caii, când vor câinii, nici câinii când vor stăpânii!”, spunea un proverb românesc. Cred în el, cred, încă, în șansa pe care o are următoarea generație liberală, aceea de a onora istoria acestui partid, care a făcut    România Mare!
În ceea ce privește retorica electorală a adversarilor mei politici, aș adăuga faptul că, împinși pe la spate de alegerile care bat la ușă, deputatul PSD, Marius Iancu și activistul socialist Emil Vergilius Marinescu, „fiu  al localității”, care a avut parte, timp de 30 de ani, de sinecuri înalte, la nivelul județului și nu numai, dar nefăcând nimic pentru comuna sa, nu vor să recunoască saltul făcut, în răstimp, de noua administrație.

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments