În fiecare an, Consiliul Național al Elevilor dă startul alegerilor în Consiliile Școlar ale Elevilor din unitățile de învățământ din țară, iar în acest an, startul perioadei de depunere a candidaturilor a fost 23 septembrie. Alegerile în Consiliul Școlar al Elevilor reprezintă, în primul rând, posibilitatea elevilor de a se implica activ într-un proces electoral și a învăța ce înseamnă importanța votului democratic. De asemenea, Consiliul Elevilor este o școală a democrației, care promovează valorile europene, acțiunile de voluntariat și investește în educația non-formală a tinerilor.
Astfel, până în data de 14 octombrie 2013, orice elev care nu se află într-un an terminal la liceu își poate depune candidatura on-line, pentru o funcție, în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor pe platforma suport a CNE – Wedu.ro. Documentele pentru dosarul de candidatură pot fi descărcate în format electronic de pe http://consiliulelevilor.org/alegeri-consiliul-elevilor-2013.php. De asemenea, dosarul de candidatură trebuie predat în format fizic la comisia de concurs și validare, înființată la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Până la data de 25 octombrie, vor avea loc, în paralel, campanii electorale, sesiuni de dezbateri și întrebări pentru candidații din fiecare unitate de învățământ liceal din țară. Iar in perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, vor avea lor sesiunile electorale la nivelul fiecărei unități de învățământ pe baza calendarului de alegeri elaborat și votat de Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor. După finalizarea alegerilor, noii reprezentanți ai elevilor se vor întâlni în cadrul primei Adunării Generale a Consiliului Județean al Elevilor.
Consiliul Național al Elevilor îi îndeamnă pe elevi să se implice activ în cea mai puternică structură de reprezentare a drepturilor elevilor din România, Consiliul Elevilor.
Andreea Dicu, președintele Consiliului Județean al Elevilor Olt afirmă: „Formarea profesională și personală pe care ți-o oferă Consiliul Elevilor este unică datorită faptului că este singura structură de tineret din România condusă în totalitate de elevi. Consiliul Elevilor este un loc ar responsabilizării, al formării și al cunoașterii dar este, în același timp, și un loc al dezvoltării personale, prin intermediul educației non-formale. Elevii cu inițiativă și dornici de schimbare pot, prin intermediul acestei structuri, să beneficieze anual de formări pe diverse teme precum leadership, comunicare, muncă în echipă, inteligență emoțională, public speaking, debate și managementul scrierii de proiecte”.
Totodată, membrii Consiliului Elevilor au ocazia de a se întâlni, la nivel județean, regional și național, la conferințe, în cadrul cărora se dezbat subiecte precum drepturile elevilor din România și creșterea calității sistemului de învățământ românesc. Nu în ultimul rând, reprezentanții elevilor se întâlnesc cu factori de decizie și din societatea civilă, în vederea rezolvării unor probleme precum finanțarea în educație, dobândirea de drepturi ale elevilor în forurile decizionale din cadrul unității de învățământ sau acordarea unor drepturi sociale elevilor din România.
Consiliul Național al Elevilor este o structură consultativă, partener al Ministerului Educației Naționale, cu rol în procesul decizional. Consiliul Elevilor conlucrează pentru îndeplinirea obiectivelor cu autoritățile locale și județene, cu Inspectoratele Școlare Județene, cu Direcțiile de Sport și Tineret și, nu în ultimul rând, cu asociații care sprijină activitatea de tineret la nivel local, județean și național. În acest an, Consiliul Elevilor a militat și militează pentru acordarea a 6% din PIB pentru educație, în 2014; pentru acordarea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ; pentru decontarea integrală a transportului navetiștilor; pentru aprobarea Statutului Elevilor, dar și pentru respectarea Art. 16, alin.(3) din Legea Educației Naționale, privind gratuitatea învățământului liceal și, implicit, finanțarea de către stat a tuturor materialelor didactice necesare desfășurării actului educațional (manuale, planșe, lecții AEL, infrastructură școlară etc.).
Consiliul Național al Elevilor, începând cu anul 2013, reprezintă interesele elevilor și la nivel european, fiind membru observator al OBESSU (The Organising Bureau of European Students Union).
Ionuț Dumitrescu