PNȚCD redeschide o nouă pagină de istorie, la care v-ați hotărât să contribuiți și dvs., doamna Diana Tușa. Concret, ce reprezintă pentru dvs., ca fost liberal fruntaș, renașterea PNȚCD?
O cristalizare a dreptei. PNL nu mai poate fi considerat în acest moment un partid de dreapta, având în vedere măsurile economice socialiste pe care le ia sau la care consimte cu entuziasm. Mă bucur să fac parte din adevărata Dreaptă, din mișcarea care își propune să aducă la Cotroceni un om de dreapta și nu un urmaș al lui Ion Iliescu.
La recentul congres al PNȚCD au luat cuvântul și oameni politici crescuți la sânul lui Băsescu, precum Tomac, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Flutur etc. Opinia publică se întreabă cum e posibil să puneți alături de imaginea legendară a PNȚCD și a lui Corneliu Coposu astfel de nume compromise?
Nu aș spune că sunt compromise. Poate mai puțin populare, după o guvernare deloc fericită. E bine-venit orice om de bună-credință care dorește să pună umărul la formarea unei forțe puternice de Dreapta, care să contrabalanseze o STÂNGĂ socialistă formată din PSD și PNL.
Nu credeți că o ruptură radicală de Traian Băsescu și acoliții săi ar da mai mare greutate acestui important partid istoric?
Eu nu cred că trebuie să abordăm problema în acești termeni. Am spus întotdeauna că Guvernarea Băsescu-Boc a greșit foarte mult și chiar eu am formulat denunțuri penale împotriva unor membri ai fostelor cabinete. Ce ar trebui să mai facem? Noi am vrea să fim votați și crezuți, pentru ceea ce am făcut și vrem să facem, nu pentru ceea ce detestăm sau urâm în mod public sau privat.
Având în vedere frământările din PNL, e de presupus că vor veni la PNȚCD și alți foști colegi de-ai dvs., care nu mai pot înghiți incoerența și duplicitatea lui Crin Antonescu. Puteți să nominalizați astfel de personalități politice?
Evident că nu voi face acest lucru. Mulți din foștii mei colegi sunt nemulțumiți de alunecarea PNL spre socialism, dar deocamdată evită să facă pasul. Pot să vă spun în premieră că sunt deja doi sau chiar trei colegi, care sunt aproape deciși și vor face pasul cât de curând.
A mai rămas ceva bun în PNL, care poate fi transferat în PNȚCD?
Noi nu am vrea ca liberalii să devină neapărat țărăniști. De preferat ar fi ca ei să rămână acolo și să scape acel partid istoric de catastrofa numită Crin Antonescu. Eu și alți colegi care am ales PNȚCD am fost excluși pentru că am criticat derapajele socialiste din PNL, dar, repet, de preferat ar fi ca liberalii să rămână în PNL și să promoveze liberalismul și nu un socialism de cea mai proastă factură.
Care va fi de aici încolo atitudinea acestui partid față de Monarhie și față de Regele Mihai?
Nu ne dezicem și credem în continuare că cea mai bună formulă de guvernare pentru România e monarhia constituțională. De altfel, încă din primăvara acestui an, cu prilejul dezbaterilor prilejuite de revizuirea Constituției, am depus la Comisia de revizuire amendamentul ce viza acordarea dreptului fundamental și democratic al cetățenilor români de a-și decide singuri, prin referendum, forma de guvernământ.
Care ar fi primele cinci măsuri pe care le-ar lua PNȚCD, dacă ar fi la Putere?
– Un referendum național pentru schimbarea formei de guvernământ.
– Scăderea TVA la 9% (sau cel puțin la alimentele de bază și la anumite servicii, într-o primă fază).
– Reducerea cotei unice la un procent sub 15%.
– Impulsionarea absorbției de fonduri europene.
– Sprijin real pentru dezvoltarea agriculturii. Agricultura românească trebuie să se deschidă către industrie și către piață.
– Descentralizarea și regionalizarea, aplicând principiul subsidiarității, care presupune că, într-o comunitate, decizia administrativă aparține comunității respective.
Ați dorit cinci măsuri, dar am menționat mai multe… însă sunt atâtea lucruri care trebuie schimbate urgent.
Este implicat în vreun fel în această reconstrucție politică și județul Olt? Cum și prin cine?
Bineînțeles! După cum știți, filiala OLT a Inițiativei România Liberală a fost printre primele filiale lansate. Sunt foarte mulți oameni care gândesc și sunt de dreapta, de la țărăniștii vechi la liberalii care nu se mai regăsesc în politica actuală a PNL. De altfel, la Congresul extraordinar al PNȚCD, desfășurat sâmbăta trecută, domnul Marian Florescu a fost ales vicepreședinte al PNȚCD. Am încredere în domnia sa și în echipa formată.
Cum vedeți dvs. unificarea dreptei politice în România și ce rol va juca d-l Călin Popescu Tăriceanu în acest proces?
În mod natural, domnul Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să conducă PNL. E un om care a dovedit că se poate să fii un bun premier, că poți promova cu succes liberalismul. Are suficientă viziune și experiență politică și nu ezit să spun că ar fi cel mai potrivit pentru funcția supremă în stat. Toate acestea depind doar de domnia-sa!
Mai e ceva de spus?
Să fim sănătoși și să ne ajute Dumnezeu! Pentru că socialismul promovat de foștii mei colegi nu prea îți lasă multe opțiuni. E pe principiul „Fugim organizat, scapă cine poate!”
Dumitru SÂRGHIE
Nu doresc un comentariu pentru Rita, care presupun ca este un dusman al meu, din cei pe care i+am acuzat.Doresc sa fac un comentariu pentru lumea de buna credinta. Suntem acuzati ca exercitam liber si independent profesia de avocat si nu suntem la cheremul crimei organizate din statul, asa zis de drept.Profesia de avocat este libera si independenta conform legii si respectand drepturile constitutionale. Parchetul nu m+a gasit vinovat dar un judecator, Ctin Luis, pe care l+am acuzat de atatea ori de neprofesionalism sau coruptie, de solutii nelegale pentru ca a aparat pe cei care au incalcat legea,a infirmat, din reacredinta si lipsa de impartialitate, solutiile procurorului cu marele motiv ca declaratia mea nu a fost sincera si cu precizarea unor dispozitiile ale CPP altele decat motivatia. In continuare, in cursul judecarii cauyei procesul este inechitabil, Judecatorul Petcan refuza sa inlature avocatul din baroul Olt,(pus din oficiu)adica din gruparea reclamantului care m+a acuzat(ca-n procesul lui Ceausescu) sa mi dea inregistrarile audio si sa solicite actul de infiintare al baroului asa zis Traditional din Olt condus astazi de Bubatu si Calin, ca niste clanuri care pretind ca UNBR-ul este al lor, confiscand profesia de avocat. Ce judecata imi ofererra acest Petcan ajuns mare Presedinte al Judecatoriei Slatina provenind din gruparea politistilor si prin casatorie din clanul magistratilor si al avocatilor? Cu cine sa tina acest domn?Iar in justitie este dezastru. Observati cum DNA-ul ii aresteaza pe fiecare zi. Crima organizata este formata din clanuri- cum a spus si avocata de la Timisoara in cazul retrocedarilor nelegale- ale politistilor, procurorilor si judecatorilor la care se adauaga multe grupari de avocati. Mai vrem intrarea in spatiu Shengen?Mai spunem ca suntem stat de drept?Si atunci, eu refuzz sa traiesc ca râmele, ca maidanezii sau ca si copii strazii!!!!caci nu+I totuna leu sa mori sau caine inlantuit!Indivizii din politica au facut legi dopar pentru interesele si clanurile lor+ vezi gen dedicatia pentru Rosia Montana, pentru profesia de avocat sau notar, etc.etc. nedreptatind marea masa a poporului roman si incalcand principiile statului de drept si afectand bazele democratiei.Insa va veni timpul cand judecata dreapta a lui Dumenezeu ii va dobori pe toti aventurierii care astazi impart nedreptatea in tara aceasta.Caci de dreptate nu poate fi vorba. Incett incet poporul se destepta, mamaliga explodeaza si atunci averile lor stranse prin crima organizata se vor risipi! Desteapta-te, romane!
Marin Tulus este cumva individul ala care a fost primar in Valea Mare iar acum se da avocat si este anchetat penal ?? halal partid
in timp util voi face un scurt comentariu cu privire la punctul de vedere al dnei Diana Tusa pentru a clarifica cateva aspecte ale vietii noastre politice si ale PNTCD