AcasăInterviuAm preluat o visterie goală, o primărie extrem de îndatorată, proceduri excesiv...

Am preluat o visterie goală, o primărie extrem de îndatorată, proceduri excesiv de birocratice și o îngrozitoare lipsă de transparență în decizii…

D-le primar, iată că au trecut aproape trei an de când ați avut onoarea de a prelua mandatul de primar al Corabiei. Ce investiții ați preluat de la fosta administrație, câte dintre acestea ați dus la finalizare, ce alte investiții ați demarat și ce investiții aveți de gând să faceți în viitor? Care vor fi sursele de finanțare ale acestora?  

Încă de la începutul mandatului, cea mai mare parte a timpului meu a fost alocată pentru remedierea problemelor pe care le-am găsit nerezolvate, în Primăria Orașului Corabia. Am preluat o visterie goală, o primărie extrem de îndatorată, proceduri excesiv de birocratice și o îngrozitoare lipsă de transparență în decizii. Am înglobat rezolvarea acestor dificultăți în planul de acțiuni al instituției și am adaptat managementul administrativ la noile cerințe și exigențe. Este nevoie de timp pentru a optimiza procedurile interne și pentru a schimba percepția asupra Primăriei. Am considerat că este inacceptabil ca cetățeanul să nu aibă acces la instituția care îl deservește.

iulica oane primar corabia 610Au fost ani foarte grei și din punct de vedere financiar. Un indicator foarte important ce denotă din acest lucru este legat de încasările zilnice care sunt destul de mici la Primăria Corabia, ceea ce arată că nici persoanele fizice, populația, și nici agenții economici nu dispun de bani.

 Despre proiectele pe care le-am preluat de la fosta administrație nu am ce să vorbesc pentru că erau în sertar. Nu exista niciun proiect în implementare și eram în pericol să pierdem și proiectul de aducțiune a gazelor naturale în oraș. Cu ajutorul Consiliului Județean Olt și al Guvernului României am reușit să obținem finanțarea acestui proiect  iar, în prezent, gazele sunt la porțile orașului. Suntem în implementare și cu proiectul de reabilitare a Cetății Sucidava,cu ajutorul căruia sperăm să includem orașul nostru într-un circuit turistic național, și cu reabilitarea  Ambulatoriului Spitalului Orășenesc, prin care credem că va crește calitatea actului medical în orașul nostru, proiecte importante,realizate cu ajutorul Programului Operațional Regional – REGIO. Avem o piață nouă, la care continuăm îmbunatățirile, vom avea o piață de pește, vom avea un port turistic, vom reabilita Parcul Central al orașului și stadionul „San Siro” și vom construi un nou loc de joacă pentru copii. Toate proiectele sunt pe fonduri europene cu contribuție minimă din partea Primăriei Corabia.

De fapt, în anul 2014, am pus bazele dezvoltării economice a orașului și, începând cu anul 2015, prioritatea numărul 1 va fi aducerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă. Investitorii au început să vină, se dorește deschiderea unei fabrici de mezeluri,în viitorul apropiat,iar investitorul taiwanez,proprietarul fostei fabrici de fire și fibre sintetice – Melana – și-a exprimat dorința să investească aici, în luna Februarie  îl așteptam să vină și să discutăm la obiect despre ceea ce dorește să facă ,pentru că noi îl sprijinim în mod legal să investească și să creeze locuri de muncă. Vă pot spune că avem multe alte proiecte la care lucrăm și pe care sperăm să le ducem la bun sfârșit în acest an. Vom termina asfaltarea D.C. 124 – drumul spre cartierul Tudor Vladimirescu, vom reabilita portul comercial pentru a permite construcția de noi silozuri și depozite în zona Dunării,avem proiect și pentru reabilitarea sistemului de apă și canal. Anul acesta vom repara și asfalta mai multe străzi și trotuare  din oraș , vom reabilita fântâna arteziană din centrul orașului și vom începe construcția unui nou bloc de locuințe sociale. Exista un proiect de regenerare urbană în care se vizează reabilitarea termică a blocurilor,modernizarea fațadei imobilelor,a spațiilor și funcțiunilor din jurul clădirilor. Dorim reamenajarea și îngrijirea spațiilor verzi dintre blocuri, amenajarea de locuri de joacă pentru copii, amplasarea de gărdulețe pentru delimitarea spatiilor verzi, montarea de băncuțe în fața tuturor blocurilor, amenajarea de parcări etc. În anul 2015, vom continua să derulăm proiectele din fondurile europene, care rămân o prioritate pentru noi, de vreme ce sunt singura sursă de finanțare, în afara bugetului local.

festival floare de tei 610Vorbiți-ne despre activitățile culturale pe care vă permiteți a le desfășura în mândrul oraș de altădată – Corabia – și spuneți-ne ce ați făcut dvs. nou, de când ați preluat primăria, în acest domeniu? 

Pot să vă spun că în primul an de mandat am reușit să achităm ultimele rate la Casa de Cultură,care este un monument arhitectural,fiind unul din cele mai valoroase edificii construite în stil neoclasic pe teritoriul României  și era păcat să nu aparțină orașului Corabia. Prin Compania Națională de Investiții avem proiect aprobat pentru reabilitarea acestei clădiri, s-a realizat expertiza tehnică și energetică, studiul geotehnic și memoriul tehnic de arhitectură, iar în prezent așteptam să înceapă reabilitarea propriu-zisă.

zilele orasului corabia 610În primul an, 2012, am inițiat Zilele orașului Corabia,care sunt manifestări cultural-artistice organizate de către Consiliul Local Corabia și Primăria Corabia în colaborare cu Consiliul Județean Olt,  Direcția Județeană pentru Cultura, Culte și Patrimoniu Cultural Național Olt, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale și Ansamblu profesionist „Doina Oltului”. Manifestările sunt legate de celebrarea, în luna septembrie a fiecărui an, a primei atestări documentare a localității. (document de la Mihai Viteazul, 6 septembrie 1598).

corabia de aur 610Cumulat cu zilele orașului Corabia, Festivalul Național de muzică populară și ușoară „Corabia de Aur” este organizat în Piața Independenței din localitatea noastră și are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural-artistic și istoric local. Cu această ocazie, orașul Corabia este gazda unor generații de tineri concurenți, interpreți din toată țara, celebrități, în recitaluri care au slujit decenii cântecul românesc, au promovat cântecul popular autentic și costumul tradițional, specifice zonelor etnografice din care provin.

Avem Concursul național de folclor pentru copii și tineri ,,Floare De Tei”, care se desfășoară la începutul lunii Iunie, de ziua copilului, în Piața Independenței din Corabia, de către Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina – Filiala Corabia, cu sprijinul material al Primăriei, Casei de Cultură și Muzeului de Arheologie și Etnografie Corabia. Manifestarea are menirea de a antrena elevii la cercetări proprii și descoperiri ale valorilor tradiționale autentice și de a spori capacitatea de comunicare și exprimare artistică a acestora. Mai avem și  Festivalul Județean “ Pe aripile dansului”, prima ediție desfășurându-se în luna mai 2014 la Teatrul de vară din Corabia. Organizatorii festivalului sunt unitățile de învățământ aparținând localităților din sudul județului Olt: Corabia, Vișina, Gârcov, beneficiind de sprijinul Consiliului Local Corabia. Nu vreau să uit „Zilele Virgil Mazilescu” în care îl omagiem pe cunoscutul poet corăbian și Tabăra de Creație Plastică pentru Copii „Danubius”.

Consiliul Local Corabia aproba în fiecare an o sumă destinată evenimentelor culturale din orașul Corabia,însă în fiecare an suntem ajutați și de sponsori locali deoarece bugetul primăriei este mic și nu poate face fața atâtor evenimente.

Câți oameni aveți la Legea 416 și la ce lucrări sunt aceștia utilizați de către primărie? 

Avem 280 de cetățeni care beneficiază de Legea 416/2001 și vă pot spune că-i folosim la diferite lucrări de interes local, precum întreținerea zonei centrale a orașului, măturatul străzilor, curățarea șanțurilor de scurgere a apei, îndepărtarea resturilor vegetale, întreținerea rigolelor. Fac lucrările de întreținere și în zona cimitirelor sau la bază sportivă, în sezonul rece, ne ajută la îndepărtarea zăpezii, împrăștierea materialelor antiderapante etc.

consiliul local corabia 610Care este structura politică a Consiliului Local și ce probleme aveți în consiliu cu opoziția?

Consiliul local la Corabia este alcătuit din 17 consilieri din care PSD – 7, PNL – 5, UNPR – 5. Consilierii locali sunt corăbieni și eu cred că în Consiliul Local nu trebuie să facem politica ci administrație, trebuie să ne preocupe în primul rând cetățeanul orașului nostru, pentru că el ne-a trimis aici și trebuie să lăsăm animozitățile politice la o parte. Și atâta timp cât proiectele de hotărâre au fost făcute numai în slujba corăbienilor, rare au fost cazurile în care hotărârile noastre nu au trecut prin consiliul local. Am găsit înțelegere din partea consilierilor, astfel că hotărârile noastre au trecut aproape fără probleme. Opoziția este utilă în orice democrație, atâta timp cât este constructivă. La Corabia, vă pot spune că am colaborat și voi colabora foarte bine cu opoziția deoarece avem același scop – binele locuitorilor orașului. Și pentru acest lucru le mulțumesc pe această cale.

Care este mesajul dvs. către locuitorii orașului Corabia?  

Doresc să le transmit corăbienilor să aibă încredere în mine și în echipa pe care o conduc la nivelul Primăriei. Rolul unui lider local este acela de a găsi metode prin care să aducă investiții în comunitate, să creeze locuri de muncă și să dezvolte cu precădere o infrastructură durabilă pentru cetățeni. Bucuria realizărilor înseamnă însă grijă noastră pentru viitor! Avem planuri frumoase, știm că oricâte piedici ni s-ar pune vom putea să fim învingători numai împreună, pentru că în unitate stă puterea noastră, iar mândria de a fi pe acest pământ însemnă a lăsa ceva trainic pentru viitor.

Cred că ar trebui cu toții să fim mai răbdători, mai toleranți cu cei din jur, să încercăm să formăm o comunitate unită și împreună să transformăm Corabia în orașul pe care ni-l dorim cu toții.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments