AcasăOra SatuluiAnsamblul Folcloric „Mugurașii Iminogului” – mesagerul comunei Perieți

Ansamblul Folcloric „Mugurașii Iminogului” – mesagerul comunei Perieți

Comuna Perieți din județul Olt reînvie, ușor-ușor, ce tânărul Costin Vâlceleanu a preluat funcția de primar. După numai câteva luni de la preluarea mandatului, Costin Vâlceleanu a reușit ca, împreună cu Consiliul Local și în colaborare cu Școala din Perieți, să înființeze Ansamblul Folcloric „Mugurașii Iminogului”.

Chiar dacă primarul acestei așezări rurale este tânăr, acesta nu a uitat că, mai ales la sat obiceiurile și tradițiile moștenite din moși strămoși  nu trebuie lăsate de izbeliște, șa cum s-a întâmplat în administrațiile precedente.

valceleanu primar perieti
Primarul Costin Vâlceleanu

Așadar, în anul 2013, a înființat acest ansamblu de care comuna sa avea nevoie, ansamblu format din copii talentați și iubitori de cântecele oltenești, de straiele populare, de dansurile și jocurile de călușari, de tot ceea ce înseamnă tradiție.

După 60 de ani în care comuna Perieți nu s-a putut mândri cu latura culturală, acum o poate face, datorită Ansamblului, al cărui director este Marin Vâlceleanu, un mare iubitor al folclorului, o persoană care se implică din toate punctele de vedere, fiind alături de copii atât la repetiții, cât și în deplasările lor în județ sau în țară. Este unul dintre principalii sponsori financiari care stau la baza bunului mers al acestui Ansamblu.

calusarii de la perieti cu marin valceleanu
Marin Vâlceleanu, alături de Mugurașii Iminogului

Format din copii cu vârste diferite, de la clasa a V-a, până la clasa a VIII-a, Ansamblul Folcloric „Mugurașii Imonogului” este condus, așa cum am spus, de Marin Vâlceleanu, coregrafia fiind asigurată de Sandu Rizea, maestru în ale dansului, care a dus numele multor comune și ansambluri pe cele mai înalte culmi ale tradițiilor folclorice. Grupul Vocal „Oltencuțele”, din cadrul Ansamblului Folcloric „Mugurașii Iminogului”, este pregătit de d-l profesor de muzică Valentin Ivănescu, care se ocupă și de partea de dirijare, în cadrul acțiunilor care au loc la festivaluri și spectacole. De tot ceea ce înseamnă repertoriu, de alegerea cântecelor, se ocupă Mircea și Liviu Enache.

sandu rizea
Coregraful Sandu Rizea

„Directorul ansamblului este un mare iubitor al folclorului, un om care a dansat și dânsul la viața lui și care pune mare pasiune în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor populare din această comună. Dânsul este și sponsorul acestui ansamblu. După 60 de ani, se reînființează, în marea comună Perieți, un ansamblu folcloric care să reprezinte comuna. Mesagerul comunei Perieți este Ansamblul «Mugurașii Iminogului». Mulțumim, pe această cale d-lui primar Costin Vâlceleanu, pentru sprijinul acordat, Consiliului Local și d-lui Ion Popa – directorul Școlii din Perieți”, a declarat maestrul coregraf Sandu Rizea.

Și prof. Valentin Ivănescu are numai cuvinte de laudă atât la adresa primarului, cât și la adresa directorului ansamblului. Nu sunt vorbe goale, sunt cuvinte spuse din suflet: „Am deosebita plăcere să vorbesc despre susținerea și sprijinului acordat din partea primăriei, din partea d-lui primar Costin Vâlceleanu. Dacă nu ar fi acest ajutor, această susținere, Ansamblul «Mugurașii Iminogului» nu ar exista în comuna Perieți. De asemenea, un ajutor financiar substanțial îl avem și din partea d-lui Marin Vâlceleanu care, la fiecare turneu, spectacol sau diferite deplasări unde mergem cu acest ansamblu, niciodată nu a lipsit din mijlocul copiilor. Este un lucru extraordinar, pentru că își dedică timpul pentru a însoți ansamblul la toate activitățile care au loc în județ și în țară”.

corul vocal oltencutele perieti
Valentin Invănescu, alături de Grupul Vocal “Oltencuțele”

După nici un an de la înființare, Ansamblul Folcloric „Mugurașii Iminogului” s-a bucurat, din plin, de succes. A participat la foarte multe festivaluri județene și naționale, a susținut spectacole, unde le-au fost recunoscute meritele. S-a făcut cunoscut prin aparițiile la televiziunile locale, a reușit să ajungă chiar și la posturi naționale, cum ar fi TVR. Cel mai mare festival național la care a participat a fost Festivalul de Obiceiuri și Tradiții Populare de la Fălticeni, unde a câștigat Trofeul festivalului. A mai participat la Festivalul „Călușul Românesc”, ediția 2013, și, în perioada 31 mai – 1 iunie 2014, a participat la Festivalul Național de Folclor „Flori de tei” de la Corabia, unde dansul de fete și suita mixtă au obținut locul I și grupul vocal „Oltencuțele” din cadrul Ansamblului a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Tot la acel festival, formația de căluș s-a clasat pe locul II, iar solista ansamblului Ana Maria Diaconu a obținut tot locul II.

„Am reușit să fac minuni cu acești copii pe care-i iubesc și care pun suflet în ceea ce fac, le place folclorul, cântecul popular și apreciază foarte mult acest lucru, fapt pe care l-am remarcat la acești minunați copilași de vârste diferite, începând din clasa a V-a, până în clasa a VIII-a”, a spus Valentin Ivănescu.

Recent, Ansamblul Folcloric „Mugurașii Iminogului” s-a bucurat de succes  chiar de ziua copilului când, pe Esplanada din Slatina, a susținut un spectacol, care au adus ropote de aplauze din partea publicului. Nu trebuie uitat nici faptul că o parte dintre membrii acestui grup s-au înscris la clasa de canto din cadrul Palatului Copiilor din Slatina, clasă condusă de prof. Valentin Ivănescu.

Știindu-se faptul că, în această săptămână, Slatina este capitala călușului românesc, de la acest binecunoscut festival-concurs nu putea să lipsească nici Ansamblul din comuna Perieți.

Pentru viitorul apropiat, se dorește înregistrarea repertoriului actual, format din cântece populare din zona Olteniei, dar și continuarea participării la cât mai multe spectacole, concursuri sau festivaluri, pentru a face cinste locurilor natale.

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments