AcasăOra SatuluiAr fi un lucru îmbucurător, pentru țară, ca Victor Ponta să câștige...

Ar fi un lucru îmbucurător, pentru țară, ca Victor Ponta să câștige alegerile…

Spuneam cândva că primarii rurali sunt „sarea din bucate a pământului”. Observ că această metaforă este valabilă și astăzi, când – în politica mare a României – primarii rurali joacă un rol atât de important, încât înaltele fețe politice ale acestei țări găsesc tot felul de trucuri, ca să-i țină aproape de partidul de guvernământ, dornic să-și așeze președintele la Cotroceni…

Atenție, însă, cârmuitori ai destinelor noastre! În marea lor masă, primarii rurali au acumulat în ultimul timp atâta incertitudine și atâta lehamite față de politicianismul și populismul acerb cu care sunt tratați în campaniile electorale, încât nu-i de mirare dacă vă treziți cu o surpriză de proporții la aceste alegeri.

Răspundeți-le cu seriozitate la seriozitatea lor! Tratați-i cu respect, întorcându-le astfel respectul pe care ei vi-l acordă! Sacrificați-vă interesele private, ca să le răsplătiți interesul lor de a face ceva pentru comunitățile care i-au ales acolo, în fruntea lor. Și asta, fiindcă, primari precum Florin Tiutiu de la Nicolae Titulescu nu o să găsiți pe toate drumurile.

Parolist, profesionist, om al faptelor și, mai puțin, al vorbelor, Florin Tiutiu a făcut din comuna Nicolae Titulescu, în cei zece ani de când se află în fruntea ei, o așezare demnă de respect și de lumea civilizată spre care ne permitem să tindem și noi.

Dar să-i dăm cuvântul d-lui primar. 

florin tiutiu primar titulescuD-le primar, dintre obiectivele propuse în ultima campanie electorală ce ați realizat?

Un obiectiv principal și de maximă importanță ar fi canalizarea la nivelul localității. Lucrările se află undeva la 60%, încă nu este finalizată, lucrăm…

Au mai fost și alte obiective. Am avut, de exemplu, parcul din localitate, un proiect pe fonduri europene, GAL Vedea-Găvanu-Burdea. Acest proiect se află în fază finală. Nu este un proiect cu o valoare prea mare, e vorba de vreo 70 de mii euro, dar este un proiect care dă culoare localității. E bine amplasat, în centrul comunei, în fața școlii, într-o zonă care era plină de stufăriș și alte cele.

Am finalizat renovarea exteriorului bisericii, iar acum avem în lucru o clopotniță, un prăznicar, după care trebuie să facem și o capelă. Și acestea se află în faza de lucru. Ele sunt pe fonduri proprii…

După ce am terminat renovarea exteriorului bisericii urmează să facem niște retușuri în interior, la pictură și la vitralii.

Un proiect major este asfaltarea și betonarea drumurilor comunale. Noi avem proiectul depus, dar încă nu ni s-a dat nimic pe Ordonanța 28 în acest sens.

D-le Tiutiu, aveți cumva impresia că sunt mai mult ajutați primarii care au trecut de la PNL la PSD?

Nu am această impresie, pentru că n-am văzut sume exorbitante nici la primarii care au trecut de la PNL. Cred că, în aceeași măsură, suntem toți ajutați, dar nu cred că sunt fonduri la nivel național. Am înțeles că anul acesta a fost și scadența împrumuturilor anterioare. Cred că acesta e motivul sărăciei noastre…

Mai ales că noi facem parte dintre localitățile micuțe care tot timpul au avut nevoie de un sprijin mai substanțial din partea Consiliului Județean, pentru faptul că acei bani care vin pe formulă, de la Finanțe, nu ne sunt de ajuns.

În ceea ce privește școala, cum stați?

Noi avem o singură școală și o singură grădiniță. Ele arată bine… Acum cinci ani de zile am avut un proiect în derulare, când am modernizat întregul corp al școlii, am făcut grup sanitar, încălzire centrală. La Grădiniță, am dotat sala cu mobilier, mochete… Am făcut, de asemenea, un grup sanitar modern, am racordat și grădinița la încălzirea centrală. Eu zic că aceste două unități arată acceptabil.

Un punct mai slab este mobilierul de la școală. Mobilierul este cam vechi și trebuie să vedem ce surse găsim să atragem, pentru a veni în ajutorul școlii în acest sens.

Referitor la tradiție, mai aveți acele formații de dansuri și cântece populare?

La nivelul localității s-a înființat, acum trei ani de zile, Ansamblul Folcloric de Dansuri și Jocuri Populare Dorofeiul care a prins foarte bine la nivelul localității. Avem și un instructor angajat care vine și predă ore de dans, de trei ori pe săptămână. Toți elevii din clasele I-VIII sunt prinși în acest ansamblu, lucru care a dat viață localității și, totodată, care duce mai departe tradiția și tot ceea ce înseamnă obiceiuri, dansuri și jocuri populare la nivelul localității.

Căminul Cultural cum se prezintă?

Noi suntem o comună care nu avem Cămin Cultural. Noi folosim sala de festivități din cadrul școlii. O sală care este multifuncțională pe care o folosim la serbări și spectacole, dar și ca sală de sport, pe timp de iarnă.

Nu avem Cămin Cultural, întrucât căminul a rămas pe teritoriul comunei Ghimpețeni, atunci când ne-am despărțit. Avem un  proiect, un proiect care a fost declarat eligibil, dar așteptăm finanțare în acest sens.

Schimbăm registrul. Unii spun că trebuie să aibă puterea totală ca să poată face lucruri bune. Alții spun că, în democrație, și Opoziția e bună la ceva. Dvs., aici, aveți Opoziție?

Tot timpul am avut Opoziție, dar am avut și acea majoritatea de care a fost nevoie pentru trecerea proiectelor. E bine să existe Opoziție, deoarece nu mai trăim în totalitarism, nu mai trăim în epoca comunistă. Acum, pe scena politică, sunt mult mai multe partide, partide de dreapta, partide de stânga, de centru, de centru-dreapta, de centru-stânga… E foarte bine să existe Opoziție, dar ea trebuie să fie constructivă, adică să nu vină cu niște aberații.

Sunt 10 ani de când sunt primar și, din fericire, nu am avut niciodată probleme majore în Consiliul Local. Dar noi toți nu am venit cu lucruri aberante, ci doar cu lucruri constructive în interesul comunității. Chiar dacă s-ar fi întâmplat să nu am majoritate în Consiliul Local, cred că tot găseam soluții pentru a trece proiectele, întrucât – atunci când vii cu ceva care este numai și numai în interesul comunei – trebuie să fii un nebun să nu accepți un proiect bun, numai așa de dragul Opoziției.

Ordonanța aceea de trecere liberă de la un partid la altul a produs ceva efecte la dvs. în localitate?

Nu. La noi, nu. Avem trei consilieri PDL la nivelul localității, dar n-au trecut nicăieri, ci au rămas pe locul lor. Tocmai ca dovadă că n-am fost interesat să sugrum Opoziția. Nici ei nu au venit cu cereri către noi, nici noi nu am căutat să umblăm cu dedesubturi, ca să nu mai avem Opoziție în Consiliul Local.

Klaus Iohannis – Victor Ponta. Mai devreme spuneați că e bine să avem Opoziție. Acum dacă PSD ia și președinția se va exercita o putere foarte mare, aproape de totalitarism… Cum vedeți acest lucru?

Eu aș vrea ca președinția să fie câștigată de Victor Ponta, întrucât este președintele PSD, partid din care fac și eu parte. Dar chiar dacă Ponta câștigă, nu putem spune că nu mai este Opoziție. Pentru că, dacă ne uităm la nivel național, observăm că majoritatea nu este o majoritate covârșitoare, ci una sensibilă.

De multe ori au existat multe rupturi, multe lucruri care nu au mers, din cauza faptului că nu a existat o înțelegere în Președinție și Guvern, între Parlament și Președinție. Lucrurile vor merge altfel, la nivel național, atunci când partidul de guvernământ dă și președintele. Atunci nu vor mai exista aceste disensiuni între Palate.

Ar fi un lucru îmbucurător, pentru țară, ca Victor Ponta să câștige alegerile. Vine dintr-o generație tânără, nu are niște antecedente urât-mirositoare din trecut, e un om care vorbește patru limbi străine, are și o statură impunătoare de om de stat.

Cum l-ați caracteriza pe vicepreședintele CJ Olt, Marius Oprescu?

Eu am numai cuvinte de laudă pentru vicepreședintele CJ, întrucât, de câte ori a am avut anumite probleme la nivelul localității, a ținut cont de ele. Nu este o persoană care să meargă cu nasul pe sus. Chiar a ținut cont de problemele noastre. Chiar la ultima rectificare pe plus către primării a ținut cont de localitățile mici și a văzut că, într-adevăr, noi ne confruntăm cu anumite probleme. Și a promovat un proiect în acest sens.

Cred că Marius Oprescu va avea un viitor politic pe un trend ascendent. În acești ani, de când eu fac parte din organizația PSD, nu l-am văzut gafând.

Dragoș SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -