După cum deja se știe, profesorul, artistul și muzeograful Traian Zorzoliu a plecat într-o stea, pentru a privi din cer, spre pământ, la propria-i eternitate și, mai ales, la epigonii culturii din Olt, care fac umbră pământului degeaba și care și-au alimentat existența fizică din talentul, vocația și genialitatea Sa.
În urma trecerii sale prin lumea aceasta materială, Sfinxul de la Drăgănești-Olt ne-a lăsat, pe lângă numeroasele sale opere picturale, studii, cărți, articole, însemne heraldice etc., următoarele instituții care – sperăm – să dăinuiască în veac: Muzeul Câmpiei Boianului, Muzeul Memorial Nicolae Titulescu, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeș, Secția Muzeală a Pompierilor din județul Olt, Complexul Etnofolcloric Boianu – Stoicănești, Muzeul Cărții Bisericești de la Episcopia Râmnicului, Muzeul Mănăstirii Arnota, Pinacoteca Nicolae Titulescu – Ialoveni – Republica Moldova, Reorganizarea expoziției de bază a Muzeului Mănăstirii Cozia, Arheoparcul Gumelnița de la Muzeul Câmpiei Boianului…
De asemenea, Traian Zorzoliu a fost membru fondator al următoarelor asociații și fundații culturale și științifice: Fundația Europeană Nicolae Titulescu, Asociația Nicolae Titulescu, Ialoveni – Republica Moldova, Filiala Județului Olt de Istorie și Retrologie Agrară, Asociația Nicolae Titulescu, Județul Olt…
E mult? E puțin? Doar niște oameni de cultură veritabili și români adevărați pot să-i stabilească locul în istoria culturală a județului Olt și a României, având în vedere dimensiunea culturală și spirituală a celui care-a fost Traian Zorzoliu.
Astăzi, stimați cititori, vom spune câteva lucruri de interes etnografic despre Complexul Etnografic Boianul, din vatra Stoicăneștilor, locul de baștină al românului absolut – Traian Zorzoliu. Stăm de vorbă cu d-l Aurelian Dogaru, viceprimarul comunei Stoicănești, veche vatră de cultură și de civilizație rurală a județului Olt.
D-le viceprimar, ce reprezintă, în fapt, acest complex muzeal?
Acest muzeu de suflet al stoicăneștenilor reprezintă modul de organizare al gospodăriei țărănești și viața țăranului din secolul al XVIII-lea, din Câmpia Boianului. Complexul este format din cinci pavilioane expoziționale, fondator fiind regretatul profesor și istoric Traian Zorzoliu, fiu al comunei noastre. Trebuie să remarcăm că, printre obiectivele acestui complex muzeal se află reconstituită și Biserica-Bordei, edificiu unic în rețeaua turistică din țară și chiar din lume. Dacă oamenii trăiau atunci în bordeie, locuințele lor fiind săpate în pământ, și locul lor de reculegere spirituală și închinăciune era săpat tot în pământ, țăranii noștri construind acele biserici-bordei care nu au avut echivalent în altă zonă a lumii. D-l Zorzoliu a venit cu această idee a Bisericii-Bordei, susținând și demonstrând chiar că are dovezi că, pe plaiurile Stoicăneștilor, au existat astfel de lăcașuri de cult.
Biserica-Bordei este pictată de un tânăr din Stoicănești, Tudorel Prună, student la Facultatea de Artă Sacrală și fost discipol al maestrului Zorzoliu. Ceva mai încolo de Biserica-Bordei, se află Casa Țărănească, edificată 100% din lemn foarte vechi. Un lemn rezistent pe care l-am recuperat de la fosta Școală Primară a Stoicăneștilor, construită în anii 1940. După cum vedeți, această căsuță este exact așa cum era pe vremuri. În acest intrând, vedeți cuptorul, țestul în care se făcea pâinea cea de toate zilele, putineiul, covata în care se frământa aluatul și alte diferite ustensile de bucătărie din lemn și metal. Tot aici este lada pentru mălai și făină…
În camera propriu-zisă veți vedea patul solid din lemn, înfipt direct în podeaua de lut, salteaua din paie, cămășile țărănești colorate cu râuri de arnici, lada de zestre și macaturile țesute la război… În imediata vecinătate a Casei Țărănești, se află hambarul în care țăranii își depozitau grânele, iar mai încolo, veți putea admira un atelier de fierar, pe care îl vom dota, în curând, cu tot ce se presupune că ar fi avut acesta, cu două secole în urmă. Acest muzeu face parte integrantă din circuitul turistic al Câmpiei Boianului, conceput și documentat dumnezeiește de Traian Zorzoliu, omul de cultură care a adus județul Olt în atenția lumii… Deși fizic, el nu mai e printre noi, Traian Zorzoliu este nemuritor, prin ceea ce a lăsat generațiilor viitoare.
Mulțumesc frumos, d-le viceprimar, pentru amabilitatea d-voastră și, mai ales, pentru interesul pe care administrația comunei Stoicănești îl acordă istoriei și etnografiei acestor ținuturi legendare.
Dumitru Sârghie