Joi, 28 Februarie 2013, Asociația pentru Educație Nonformală D’accord a inaugurat atelierul de olărit, un proiect finanțat de Fundația Pact, prin programul Pact pentru Comunitate. Asociația pentru Educații Nonformale „D’ACCORD” contribuie la stimularea implicării civice în comunitatea din regiunea Corabia-Vădastra, promovează voluntariatul și susține dezvoltarea profesională și personală a tinerilor, prin corelarea educației nonformale cu alte tipuri de educație în domeniul culturii și tradițiilor.
Prin proiectul „Meșteșuguri străvechi”, asociația, cu ajutorul meșterului olar Ionel Cococi din Vadastra, își propune să înființeze un atelier de olărit prin care să mențină această tradiție specifică zonei și să educe, în continuare, noile generații cu privire la frumusețea unor meșteșuguri străbune. Mai mult decât un meșteșug, olăritul s-a dovedit de-a lungul timpului a fi o artă. Însă, și mai mult decât o artă, olăritul poate fi realmente ridicat la rang de terapie, întrucât simplul contact cu lutul conduce către reconectarea noastră la resursele pline de vitalitate și energie creatoare ale Pământului.
Dincolo de a fi un simplu exercițiu de creativitate, olăritul oferă, oricui îndrăznește să îi descopere tâlcul, adevărate momente de magie, de evadare din ritmul alert al vieții cotidiene marcată de hipertehnologizare. Astfel, olăritul – cunoscut și sub denumirea de artă a răbdării – ne scoate în întâmpinare prilejul de a ne reapropia de valorile ancestrale și de simplitatea plină de căldură a tainelor pământului.
În legendele românești, se spune că olarul a furat meseria de la Dumnezeu, numai că neputând să aibă suflare divină, a pus vasele la ars. Aceasta este povestea unui străvechi meșteșug românesc, meșteșug care rezistă cu mare greutate impactului industrializării și mai ales globalizării din ultimele decenii. Tot mai numeroase sunt satele în care se pierde acest meșteșug. Avem, deci, datoria morală de a-i sprijini pe „truditorii tiparelor bătrâne”, pe cei care poartă, cum spune Lucian Blaga, „un vis fragil prin zilele greoaie”.
Felicitări pentru inițiativa doamnei prof. Iulica Pârlea, președinte al Asociației pentru Educații Nonformale „D’ACCORD” și voluntarilor organizației care își doresc ca, plecând de la metode și instrumente nonformale, să intervină, să sprijine, să informeze și să formeze tinerii de astăzi pentru o mai bună viziune asupra viitorului lor!
Dan OLTEAN