AcasăBiblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina. Lansare de carte: Fata doctorului Ambrozie!
Array

Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Slatina. Lansare de carte: Fata doctorului Ambrozie!

Vineri, 18 noiembrie 2016, în foaierul Bibliotecii „Ion Minulescu” din Slatina, a fost lansată cartea «Fata doctorului Ambrozie», scrisă, în anul 1943, de scriitorul slătinean Demetru Iordana. Acest roman psihologic, care – în epocă – a avut un succes fulminant, după cum a spus Perpessicius, cel care a semnat atunci și prefața volumului, a fost de curând reeditat, la inițiativa lui Vlad (Ducu) Iovu, prieten al autorului, și sub auspiciile Asociației Ecologia Bunului-Simț, condusă de ziaristul Dumitru Sârghie.

La eveniment au participat cetățeni ai Slatinei, personalități culturale și politice locale, oameni de cultură din Rm. Vâlcea, Craiova și București. A fost prezent, de asemenea, George Stanca, jurnalist, publicist, scriitor. Și-au dat concursul artiștii Ion Crețeanu (cântări din vatra satului), Cornel Popescu (caval), alături de Cristian Ciomu, Jazz Opus 1,61 – Craiova, precum și formația Quartet Band Slatina, alcătuită din Emilia Duță, Doru Duță, Denisa Silinescu și Marius Fieraru.

A fost o seară de suflet dedicată unui mare scriitor slătinean, uitat pe nedrept în colbul istoriei, un slătinean care a suferit rigorile Securității comuniste și a închisorilor de la Jilava, Aiud, Ostrov și Ocnele Mari, înschisori din care a ieșit mutilat fizic, dar cu o tărie morală impresionantă.

Prezentăm, în continuare, stimați cititori, fragmente din luările de cuvânt de la această manifestare pe cât de reușită, pe atât de necesară tinerelor generații care n-au cunoscut ororile comunismului.

lansare carte demetru iordana 3Florin Cârstea, director Biblioteca „Ion Minulescu” Slatina:

CUNOSCÂNDU-ȘI TRECUTUL, SLĂTINENII POT SĂ-ȘI CONSTRUIASCĂ ȘI VIITORUL!

«Recunosc, cu mâna pe inimă, că eu – până mai ieri – am cunoscut puține lucruri despre acest scriitor slătinean. Răsfoind cartea doamnei prof. Elena Sîrghie – „În spatele zidurilor. Povești și povestiri slătinene”, am descoperit rostul familiei lui Demetru Iordana în viața acestei urbe.

Apoi, am găsit în Revista „Memoria Oltului și Romanaților” – mai multe informații despre viața și opera lui Demetru Iordana – o mare personalitate care – iată – a fost readusă în atenția slătinenilor. Cunoscându-și trecutul, slătinenii pot să-și construiască viitorul!»

Ion Tâlvănoiu, director memoria Oltului și Romanaților:

NE DORIM CA ACEST PROIECT… SĂ MEARGĂ MAI DEPARTE!

«Sunt bucuros, fericit și onorat să particip la reeditarea unei cărți a unui autor oltean uitat pe nedrept, pierdut, dar – iată – redescoperit (…) Demetru Iordana este unul dintre scriitorii reprezentativi ai Oltului. Spun acest lucru, bazându-mă pe fondul de documente de la CNSAS confiscate de Securitate, care vor fi inserate într-o amplă lucrare semnată de marele istoric literar Nicolae Scurtu…

Dorim ca proiectul inițiat de domnii Iovu și Sârghie să meargă mai departe…»

Nicu Cismaru, președintele Societății Culturale „Anton Pann” din Rm. Vâlcea:

UNIVERS LITERAR DE O COERENȚĂ SUPERIOARĂ

«În romanul „Fata doctorului Ambrozie”, scriitorul slătinean Demetru Iordana dă măsura înțelegerii fenomenului artistic, înlesnind pătrunderea într-un univers literar de o coerență superioară și desprinderi metafizice pline de semnificații sporind emoția lectorului.»

lansare carte demetru iordana 2Dumitru Sârghie, președintele Asociației Ecologia Bunului-Simț:

DEMETRU IORDANA – UN IZVOR DE APĂ CRISTALINĂ!

«Cenzurat, blamat și persecutat pentru „infracțiunea” de a fi rostogolit o oglindă uriașă în fața obrazului buhăit al sistemului bolșevic, Demetru Iordana a crezut, până la sfârșit, în evoluția poporului român și a murit nutrind speranța că, măcar în Rai, nu vor mai exista securiști și cenzură.

Alături de Pan Vizirescu (alt slătinean fabulos), Demetru Iordana a reprezentat, prin arta, morala și suferința sa, un izvor de apă cristalină într-o mocirlă națională care a fost comunismul, cu toate fărădelegile acestui sistem odios!»

lansare carte demetru iordana 1Vlad (Ducu) Iovu, inițiatorul proiectului:

NIMIC PE ACEST PĂMÂNT NU S-A DOVEDIT A FI SIGUR!

«Trebuie să vă mărturisesc că este un moment extrem de important. Comemorăm azi un om special, pe Demetru Iordana (Dumitru Dumitrescu). Patriot adevărat, demn, orgolios, om de onoare, cu o credință specială în Dumnezeu, apărător al adevărului… S-a jertfit în slujba principiilor sale curate pe care nu le-a părăsit până la moarte. Și-a dus crucea până la capăt, precum Iisus Hristos!

Îmi mărturisea, deseori: „Nimic pe acest pământ nu s-a dovedit a fi sigur… Undeva, cândva, ne vom revedea!”»

Părintele Nicolae Nicolăescu:

UN SCRIITOR DIN GENERAȚIA PIERDUTĂ!

«În această seară, trăim un moment de înaltă și elevată simțire, nu numai culturală și literară, ci și spirituală, moment care se datorează d-lui ing. Vlad Iovu, căruia îi mulțumim. Din păcate, Demetru Iordana face parte din generația pierdută, generația războiului, a anilor 1940, în care îi regăsim pe Dimitrie Stelaru, Constant Onegaru și alții, poeți de o înaltă valoare, care s-au pierdut prin vicisitudinile istoriei.

Opera lui Demetru Iordana, romanul „Fata doctorului Ambrozie” (din păcate singura carte lăsată de autor posterității) nu poate fi despărțită de autor, aceasta reprezentându-l întru totul, dându-i măsura talentului, conștiinței, iubirii și dragostei lui de neam.»

Paul Popescu, fost deținut politic:

PUTEM VORBI LIBER DEMETRU IORDANA!

«A folosit d-l Sârghie expresia „mocirlă națională”, referindu-se la comunism, mocirlă în care – după d-l George Stanca – ne scăldăm și azi. Eu cred, totuși, că, în mare, lucrurile s-au schimbat, pe motiv că ne aflăm aici și că putem vorbi liber despre Demetru Iordana.

Aflu acum că manuscrisele scriitorului sunt la CNSAS. Asta înseamnă că vor fi recuperate și publicate. Felicitări organizatorilor acestui eveniment!»

George Stanca:

ÎN VIAȚA FIECĂRUI MARE ARTIST ASCUNS DE VREMURI EXISTĂ UN… IOVU!

«Întâlnirea din seara aceasta mi-a provocat mai multe probleme și întrebări de ordin intelectual și moral. Gestul pe care l-ați făcut, domnilor Iovu și Sârghie, pentru a reda cititorului român această carte m-a dus cu gândul la multe lucruri. Genul acestui demers poate fi atât de „periculos” încât, într-un timp anume (10-15 ani) poate să schimbe ierarhiile din cultura română care – oricum – sunt strâmbe…

A reda literaturii ceea ce este a literaturii mi se pare un act extraordinar pentru redarea adevărului privind valorile din comunitatea dumneavoastră.

Vedeți, în viața unui mare artist, care a fost ascuns de vremuri, există câte un… Iovu. E o prelungire a lui… a artistului!»

LINIA ÎNTÂI

lansare carte demetru iordana 4

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments