Domnul rânduiește într-un fel nemaiîntâlnit… prilejuind sufletului ”întâlniri” de neuitat…
O astfel de reîntâlnire va fi posibilă luni, 17 iunie, chiar de Sărbătoarea Sfintei Treimi, în Caracal, la Biserica cu Hramul „Sfânta Treime”. Cu Corul „Evloghia” din București. Grație preotului paroh Ionuț Coconu – om de o generozitate absolută – și unor enoriași deosebiți. Prilej de reîntâlnire și de retrăiri alături de membrii Corului Evloghia pentru că i-am auzit într-un extraordinar concert de colinde pe scena Teatrului Național din Caracal, în decembrie 2018, (în excepționala organizare a preotului menționat). Atunci, sala Teatrului a fost neîncăpătoare. Oamenii s-au adunat ca într-un cuptor, iar muzica a ars în inimile celor prezenți. Pentru că muzica lor veghează lumea, vindecă și tămăduiește… Prin glasurile lor, ca o clătinare a aerului, menite să aducă pacea interioară, armonia afectivă, unirea cu Dumnezeu, au cucerit și au electrizat, preț de două ore, spectatorii, și mari și mici. Oamenii au devenit una cu muzica. Sala Teatrului Național a fost, parcă, un loc de chemare a îngerilor, iar muzica a devenit purificare a inimii, rugăciune.
Dar cine sunt cei care deschid porțile timpului și spațiului sacru? Ei bine, vorbim, în primul rând, despre un om de excepție – Pr. Marius Stelian Militaru – dirijorul Corului, care, cu binecuvântarea și oblăduirea Preafericitului Părintele nostru Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, l-a înființat, în mod oficial, în anul 2009, cu numele EVLOGHIA, care în limba greacă înseamnă binecuvântare. Sub îndrumarea părintelui Marius Militaru, corul Evloghia și-a mărit repertoriul abordând, în special, cântările marilor compozitori de muzică bizantină ca: Petru Lampadarie, Petru Berechet, Ioan Cucuzel, Teodor Fokaefs, Petru Efesiu și alții. Reputația corului, a crescut și acesta a devenit, pentru o perioadă însemnată de timp, Corul Misionar al Patriarhiei Române. Dacă la început, corul era constituit în special din tineri majoritar cu orientare teologică sau protopsalți la diferite biserici, în prezent membrii corului fac parte dintr-o paletă diversificată de domenii. Activitatea corului nu se rezumă doar la susținerea de concerte, ci și la participarea la slujbe și mai ales la ajutorarea unor cazuri sociale. Iar scopul lor, pe lângă obținerea unor performanțe muzicale înalte, este de a lega relații interumane în duhul Credinței Ortodoxe. În acest sens, la inițiativa părintelui Marius Militaru s-a înfiripat în cadrul corului acțiunea FILANTROPIA, acțiune care are la bază milostenia, dar și dragostea pentru muzica bizantină. Această dragoste s-a materializat în concerte unice, imprimări de CD-uri și înregistrări de la slujbele la care au participat în țară și în străinătate.
Până în prezent, Corul deține 4 albume imprimate pe compact disc, punând accent în special pe cântarea LIVE din cadrul slujbelor sau a concertelor. Totodată, participă cu regularitate la slujbele prilejuite de sărbători și hramuri ale bisericilor și mănăstirilor din țară.
Descrierea, activitatea la zi, precum și înregistrări ale corului Evloghia le puteți găsi permanent pe site-urile: Evloghia.ro sau Bizantina.ro, dar și pe canalele media YouTube și Facebook.
În decembrie, anul trecut, Corul Evloghia i-a fascinat pe caracaleni cu un recital de colinde bizantine, colinde tradiționale și cântece patriotice, marcând astfel încheierea anului Centenar. Am fost surprinși și de linii melodic ritmice, de imne religioase, performate în cele 8 glasuri, cu susținere armonică, timbruri care se deosebeau între ele, chiar dacă aveau același izvor și aceeași înălțime. Pe scenă, dirijorul Marius Militaru a căutat și armoniile interioare cele mai potrivite pentru a intra în rezonanță cu publicul, realizând astfel un dialog fantastic. Totul a fost învăluit într-o aură a energiilor creatoare. O stare de adevărată încântare sufletească, prelungită în cântec – prilej de întâlnire, de împăcare, de bucurie. Așa cum, de altfel, ne îndeamnă și părintele – dirijor Marius Stelian Militaru: Mă gândeam ce bine ar fi să ne înțelegem unii pe alții atunci când vine vorba de muzică! Ar fi atâtea de spus și atâtea de explicat! Un lucru îl pot afirma cu tărie… există unii care iubesc muzica, iar alții pe interpreții acesteia! Și îi sfătuiesc pe cei mai tineri, care sunt pasionați de această muzică, și știu că sunt mulți, să înceteze să facă o obsesie din unii interpreți ai muzicii bizantine și să cerceteze muzica în sine! Să cerceteze compozițiile acelor autori minunați care, sub inspirația Duhului Sfânt, ne-au lăsat și nouă, micilor interpreți și puțin cunoscătorilor, această bucurie nesfârșită…muzica bizantină! Pentru a înțelege și a putea intra în comuniune cu această muzică, trebuie neapărat să căutam mai ales pacea și iubirea celor de lângă noi, să avem răbdarea ca ea să ni se descopere pe înțelesul nostru.
Să ne bucurăm, așadar, în pace și în iubire, cu oameni vrednici și învredniciți, de bucuria darului transpus în muzica bizantină, alături de Corul Evloghia, luni, la Biserica „Sfânta Treime” din Caracal!
Alina- Elena Marin