AcasăEvenimentBucurie în inima comunității! Sărbătoarea populară „Încuratul cailor de Sân’ Toader de...

Bucurie în inima comunității! Sărbătoarea populară „Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni” – Ediția a XIII-a

Atmosferă de mare sărbătoare la Brâncoveni, unde Primăria, alături de Consiliul Local, Centrul Cultural Brâncoveni și cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, a organizat, sâmbătă, 23 martie a.c., sărbătoarea populară „ÎNCURATUL CAILOR DE SÂN’ TOADER DE LA BRÂNCOVENI, EDIȚIA A XIII-A”.

Peste 1500 de oameni au participat la manifestările celui mai mare eveniment ecvestru din județul Olt , care a avut loc pe stadionul din satul Mărgheni. 60 de concurenți, din 12 județe ale țării, au participat la probele de frumusețe și tracțiune buștean.

Evenimentul a început la ora 11.00 cu demonstrație de echitație, parada cailor, concursuri tracțiune cai buștean (simplu și dublu) și concursul de frumusețe cai. Au urcat apoi pe scenă Ansamblul „Mândruțele de la Olt”, Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor”, Marga Dîrnea, Constantin Enceanu, Roberta Crintea, Marian Medregoniu, Florin Grigore, Mady de la Slatina și Miruna de la Pitești.

Au fost premiate, de asemenea, opt cupluri care, de-a lungul ultimului an, au împlinit 50 de ani de căsătorie. Manifestările s-au încheiat la ora 22.00, cu un foc de artificii și un show de lasere.

Primarul Ion Cheroiu i-a avut alături de doamna-sa pe Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt și președinte PSD Olt, pe Ionuț Ivan și Virgil Delureanu – vicepreședinți CJ Olt, Cosmin Floreanu – subprefect de Olt, deputații Marius Iancu, Emil Albotă și Cătălin Grecu, Adelin Bărbulete – inspector școlar general al IȘJ Olt.

Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni:

Această sărbătoare are scopul de a păstra și promova obiceiul tradițional local de Sfântul Toader!

„Ne aflăm la cea de-a XIII-a ediție a Sărbătorii «Încuratului Cailor de Sân’ Toader» de la Brâncoveni, o ediție specială, o sărbătoare națională aș putea spune, având în vedere numărul mare de concurenți. S-au înscris peste 60 de concurenți din 12 județe, și avem și un număr mare de spectatori.

Această sărbătoare are scopul de a păstra și promova, în același timp, obiceiul tradițional local de Sfântul Toader. Ediția a debutat cu un program de echitație, după care vom alege cel mai frumos cal, cea mai frumoasă trăsură, cel mai frumos ponei, iar proba noastră forte este tracțiune cai, la buștean. Este o premieră astăzi (sâmbătă, 23 martie a.c. – n.r.), la cererea oaspeților noștri, mai avem o probă nouă, tracțiune cai la buștean. Avem doi bușteni, unul care are 1.300 kilograme, iar la cel de-al doilea, la doi cai, 1.600 de kilograme. (…) Sunt concurenți din județele Covasna, vreo trei reprezentanți, de la Argeș, de la Iași, de la Hunedoara – Hațeg, de la Dâmbovița, mai mulți concurenți din Argeș, Teleorman, din Brașov, Olt… Nu știu dacă i-am enumerat pe toți. Ne bucură faptul că avem aici, la Brâncoveni, campionii naționali din țară la tracțiune. În concluzie, dacă zici Sfântul Toader, zici Brâncoveni și zici sărbătoarea de la Brâncoveni. Iar premiile oferite câștigătorilor sunt consistente. Banii vin de la Consiliul Județean și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, dar avem și premii de la sponsorii noștri locali”, a declarat Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni.

Marius Oprescu – președintele CJ Olt și președinte PSD Olt:

Îl felicit pe primarul comunei Brâncoveni, pentru reușește, an de an, să organizeze impecabil această sărbătoare

„Ca de fiecare dată, suntem prezenți aici, la această sărbătoare… Încuratul Cailor de Sân’ Toader deschide, în fiecare an, seria sărbătorilor care încep în localitățile din județul Olt,. Prin acest mod, edilii noștri reușesc să ducă mai departe tradițiile și sărbătorile locale. Îl felicit pe primarul comunei Brâncoveni, pentru reușește, an de an, să organizeze impecabil această sărbătoare, care a crescut foarte mult, de la an la an. Eu mă consider acasă la Brâncoveni, pentru că localitatea mea natală, Piatra-Olt, este învecinată cu Brâncoveni și am foarte mulți prieteni aici. Am copilărit în această zonă și de fiecare dată vin cu emoție și cu drag”, a declarat Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Valeru Ciurea, consultant artistic la Centrul Județean de Cultură și Artă Olt:

Atunci când nu vom mai avea astfel de evenimente, n-o să mai știm cine am fost înainte

„Atunci când nu vom mai avea astfel de evenimente, n-o să mai știm cine am fost înainte. Și, bineînțeles că atunci când nu mai știi cine ești, fiecare poate să spună că ai fost cutare și tu n-ai fost așa. Nu, noi ăștia suntem, cum ne arată cei care păstrează tradițiile, fie că sunt la Brâncoveni, la Osica de Jos, la Cezieni, la Vădastra, la Vădăstrița, oriunde se practică acest obicei, Încuratul Cailor de Sân’ Toader, cu tot ce mai înseamnă el, cu iarba mare, cu toate celelalte ritualuri.

Din fericire, le avem, în continuare, și e bine că le păstrăm prin intermediul acestor oameni, care fac tot posibilul ca la nivelul localităților să le țină în viață. Și nu doar să le țină în viață, ci să le și amplifice, cum se întâmplă aici la Brâncoveni, care a devenit un Festival Național al Cailor”.

A consemnat Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments