Recent, Adrian Chesnoiu, administratorul public al municipiului Caracal, a vorbit despre una dintre problemele cu care se confruntă caracalenii, și anume problema câinilor fără stăpân. În ultima perioadă, în municipiul Caracal, s-au înregistrat mai multe incidente ce au vizat problema câinilor fără stăpân și, de aceea, acesta este convins că, în perioada următoare, va găsi soluții pentru liniștea cetățenilor.
„Câinii fără stăpân sunt o problemă, sper eu, cu sfârșit, în comunitatea noastră. În 2016, a fost aprobată o hotărâre de consiliu local, care viza înființarea unui serviciu de gestionare a câinilor comunitari, cu niște costuri exorbitante pentru administrație.
Toți suntem iubitori de animale, dar noi trebuie să ne gândim la binele general. Avem peste 800 de câini fără stăpân, inventariați la nivelul orașului și, din păcate, în ultima perioadă, s-au înregistrat peste 560 de mușcături de câine. Este un lucru care nu poate fi tolerat în nicio administrație municipală.
Am făcut, în această săptămână, o analiză exhaustivă pe ceea ce înseamnă serviciile de gestionare a câinilor, la nivel de UAT-uri. O municipalitate mare își poate permite un astfel de serviciu. Pentru o municipalitate micuță, cu un buget destul de limitat, este destul de complicat să gestioneze. În trecut, a fost încheiat un contract de prestări servicii, care a fost atacat în instanță, de mai multe ONG-uri de protecție a animalelor. Din păcate, s-a pierdut procesul și am fost puși în situația dinainte de a nu fi putut să rezolvăm această spinoasă problemă la nivel de administrație”, a declarat Adrian Chesnoiu.
Săptămâna trecută, administratorul public al Caracalului, a avut o discuție cu juriștii din cadrul primăriei Caracal și cu cei din zona de administrare orășenească. S-a stabilit un colectiv de lucru, care să se apuce să creioneze una sau mai multe soluții pentru rezolvarea acestei probleme.
„De îndată ce vom găsi cheia către soluționarea acestei probleme, o să o prezentăm cetățenilor noștri. Eu cred că, spre sfârșitul săptămânii acesteia – începutul săptămânii viitoare, vom veni cu o soluție care să ne asigure că această problemă va fi rezolvată.”, a mai spus Adrian Chesnoiu.
O primă estimare, pentru înființarea unui serviciu propriu în ceea ce privește câinii fără stăpân, era de peste 1,6 milioane de lei, costuri care vizau doar înființarea, nu și întreținerea permanentă, ulterioară.
„Problema, din perspectivă juridică, este că, dacă vrei să externalizezi, atunci trebuie să vorbim despre un contract de concesionare a serviciului de gestionare a câinilor comunitari. Acest lucru nu s-a prea făcut în administrație și eu cred că îl vom duce la bun sfârșit. Sau să-ți înființezi un serviciu propriu, dar cu costuri uriașe pentru municipalitate. O primă estimare era de peste 1,6 milioane de lei, costuri care vizau doar înființarea, nu și întreținerea permanentă, ulterioară. Nu ne permitem acest lucru și atunci trebuie să gândim în acea logică a eficienței cost-beneficiu”, a încheiat Adrian Chesnoiu.
Dragoș Sîrghie