AcasăCartea „Trei mari artiști populari ai județului Olt…”, de Dumitru Sârghie, a...
Array

Cartea „Trei mari artiști populari ai județului Olt…”, de Dumitru Sârghie, a fost lansată la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, din București

Ziua de 25 octombrie a.c. avea să fie una de bun augur pentru promovarea culturii tradiționale a județului nostru: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, din București, a găzdui lansarea de carte a ziaristului Dumitru Sârghie, din Slatina, carte intitulată „Trei Mari artiști populari ai județului Olt. Nicolae Nica, Constantin Nițu și Ion Crețeanu”.

De la Olt, la această manifestare au fost prezenți doar doi dintre cei trei protagoniști ai cărții, anume Ion Crețeanu și Constantin Nițu, precum și Valeriu Ciurea, protectorul artiștilor populari din Olt, reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

muzeul satului dumitru sarghie2Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost reprezentat de conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general, de dr. Aurelia Cosma, cercetător etnolog, de mai tânăra Iulia Grumăzescu, director Programe Cultură marketing, de Mariana Soare, șef birou Programe Cultură și de tripletele Irina, Oana și Livia Răitaru, coordonatori Atelier Bricolaj, în cadrul acestei generoase instituții din inima  Bucureștilor, care adăpostește fragmente ale României profunde.

Lansarea cărții respective a avut loc la gospodăria Drăguș (care – din punct de vedere etnologic și etnografic aparține culturii Făgărășene), aici participând nume grele de artiști și meșteri populari din mai multe zone ale țării: Vera Andronic și Alin Tcaciuc (Suceava), Dumitru și Valeria Sofonea, dimpreună cu fiica lor, prof. Livia Potra (Făgăraș, jud. Brașov), Adela Petre – Mama Adela (Buzău), Delciza Mareș (muzeograf Muzeul Satului), Alexandru Ilinca – unul dintre cei mai mari meșteri opincari din România, vâlcean de baștină și artistul popular care a instruit mai multe generații de americani în deprinderea meșteșugului de a croi și coase opinca dacică. Nu trebuie să-i uităm pe Ion Crețean, marele nostru cobzar din Voineasa Oltului și pe  Constantin Nițu, din Poboru, al cărui suflet îl poți descoperi uimit printre broderiile și țesăturile oltenești.

muzeul satului dumitru sarghie3Într-o atmosferă de basm, atrași de culorile și aromele unei toamne de-a dreptul fantastice, dar și de produsele tradiționale (cozonaci, plăcinte, produse din carne, brânzeturi, covrigi, turtă-dulce, miere, fructe și legume, zacuscă), vizitatorii gospodăriei Drăguș au participat într-un număr mare la lansarea cărții. N-au lipsit de la această frumoasă manifestare nici actorul de la Teatrul Nottara, Valentin Alexandru, și nici balcanistul Robert Stănciugel, doctor în istorie.

Cartea a fost prezentată de Aurelia Cosma și Iulia Grumăzescu, iar autorul a împărțit autografe tuturor celor prezenți.

Dumitru Sârghie a primit și o diplomă din partea Muzeului, pentru interesulmuzeul satului dumitru sarghie1 dovedit în promovarea valorilor tradiționale românești.

„Ca ziarist, dau socoteală, în fiecare zi, cititorilor mei din județul Olt. Ca scriitor, sper să fiu tras la răspundere în fața eternității. Despre arta celor trei mari artiști ai Oltului, să-i lăsăm pe specialiști să se pronunțe. În această carte, eu am scris despre sufletul lor, despre sensibilitățile lor, despre visele și speranțele lor, care i-au dominat și îi vor domina de-a pururi. Mă uit în ochii meșterului Constantin Nițu și văd România profundă. Mă uit în sufletul lui Crețeanu și văd vatra satului, cu cântecul ei nemuritor. Am o undă de regret că nu este lângă noi și Nicolae Nica, din Chilia Făgețelului, cel care – prin arta sa – ne spune precum Sfântul Augustin: „Iubește și apoi fă ce vrei!”

muzeul satului dumitru sarghie4

diploma sirghieMă uit aici la toți acești mari  artiști populari ai României și repet ceea ce am spus și la Slatina, cu ocazia primei lansări a acestei cărți: dacă aș avea puterea, le-aș oferi acestor oameni minunați câte un certificat de român, dublat de o indemnizație pentru tot  neamul lor, până la a zecea generație. Și, fiindcă, observ că există și ceva presă liberă pe aici o rog pe aceasta să transmită  Guvernului României că-i permit să-mi plagieze această idee. Vă mulțumesc, dragi prieteni!”, a spus ziaristul Dumitru Sârghie în cuvântul său.

Ionuț DUMITRESCU

muzeul satului dumitru sarghie5

muzeul satului dumitru sarghie6

muzeul satului dumitru sarghie7

ciurea si mester opincar

sirghie si mester opincar

- Advertisment -

Most Popular