Cătălin Grecu, deputat PSD, susține proiectul de lege cu privire la introducerea, în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării Naționale, a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Actualul context militar de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice implică o reconsiderare a importanței rolului pe care îl au structurile din domeniul militar sanitar, prin prisma asigurării refugiaților proveniți din Ucraina, la serviciile medicale. Misiunile cu grad ridicat de complexitate și risc, aflate într-o continuă transformare și diversificare, încredințate Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, ca spital cu rol strategic în acordarea asistenței medicale spitalicești, în calitate și de spital universitar, de urgență, regional de nivel ROL 4, din punct de vedere al standardelor NATO, impun prevederea acestuia în subordinea nemijlocită a Ministerului Apărării Naționale.
În perioada noiembrie 2016 – mai 2020, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila» a funcționat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, perioadă în care acesta s-a dezvoltat, atât din punct de vedere al creșterii calității actului medical reliefat în trendul ascendent al adresabilității, a modernizării infrastructurii și de suport, cât și în ceea ce privește activitatea de cercetare, în domeniul medical.
„Funcționarea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila» în subordinea Ministerului Apărării Naționale, demers ce presupune reducerea lanțului de comandă și, implicit, a democrației, asigură premise organizaționale, pentru îndeplinirea, în cel mai scurt timp posibil, a mai multor obiective: acordarea de servicii medicale unor categorii de persoane, a celor care au avut calitatea de șef al statului român, potrivit cărora spitalul asigură asistența medicală de urgență, ambulatorie, spitalicească și reabilitare medicală, pentru președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul Guvernului României, precum și pentru omologii străini, pe timpul vizitei în România; operaționalizarea sistemului de telemedicină, în mod special, prin implementarea sistemului informatic de telemedicină a apărării; intensificarea accesării fondurilor europene, inclusiv cele prevăzute în PNRR, care să determine realizarea investițiilor în infrastructura de sănătate dezvoltarea capacităților pentru managementul serviciilor de sănătate furnizate de către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila»; precum și dezvoltarea activității de cercetare-dezvoltare materializată prin proiecte de cercetare-dezvoltare și accesarea de noi programe naționale de sănătate.
Toate aceste considerente vor contribui la consolidarea rolului și importanței Spitalului Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila», în domeniul academic și medical, ca efecte directe asupra creșterii adresabilității și a eficienței economice”, a declarat Cătălin Grecu.
Dragoș Sîrghie