AcasăLa ordinea săptămâniiCaz tragic la Centrul de Îngrijire și Asistență din cadrul Complexului Serviciului...

Caz tragic la Centrul de Îngrijire și Asistență din cadrul Complexului Serviciului Persoane Adulte Corabia!

Cine răspunde?

Zilele trecute, am primit la redacție, o scrisoare prin care ni se aduce la cunoștință drama prin care a trecut și trece un tânăr „cu dizabilități, grad funcțional «grav»”, beneficiar al  serviciilor Centrului de Îngrijire și Asistență din cadrul Complexului Servicii Persoane Adulte Corabia.

Mama acestui tânăr, Floarea Ficson, din Ghimpețeni, județul Olt, deplânge indiferența și neglijența de care dă dovadă centrul respectiv față de persoanele instituționalizate, fapt care a dus la un incident regretabil, acela că Alin Pleșa s-a aruncat de la etajul III al complexului, actualmente fiind în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Secția Ortopedie, urmând a fi supus unei operații chirurgicale.

centru corabia 9Linia Întâi a demarat o anchetă în acest sens, pentru început prezentând cele două puncte de vedere: al mamei copilului și al DGASPC Olt, instituție sub jurisdicția căreia se află Centrul de la Corabia.

Menționăm faptul că poliția și DGASPC Olt au demarat o anchetă în acest sens, pentru a verifica împrejurările producerii acestui tragic incident!

Domnule Sârghie,

Subsemnata Ficson Floarea, domiciliată în comuna Ghimpețeni, județul Olt, cu respect, vă aduc la cunoștință următoarele:

Pe data de 4.04.3016, m-au anunțat cei de la Protecția Copilului din localitate că fiul meu, Pleșa Alin Nicolae (care a fost instituționalizat în Slatina, pe str. Oltului, timp de mai mulți ani, și pe data de 3.03.2016 a fost transferat în localitatea Corabia, pe str. Bibescu Vodă, la un centru pentru copii cu dizabilități), precum că fiul meu a căzut de la etajul III, prin detașarea unei gratii de la fereastra din dormitorul unde era cazat. M-am deplasat urgent la Spitalul Județean din Slatina și l-am văzut, pentru câteva minute, la Terapie Intensivă.

Nu ni s-au dat prea multe indicii, în schimb, au apărut, imediat, cei de la Direcția și Protecția Copilului Olt, acolo la spital, care, printre altele, m-au și acuzat căci nu m-am ocupat de copil, prin vizite mai dese la căsuța de tip familial de pe str. Oltului din Slatina.

De asemenea, au sugerat să stau acasă, căci se vor ocupa ei și mă vor anunța în legătură cu ce se va întâmpla pe parcurs cu copilul. Am aflat că ful meu, Pleșa Alin Nicolae, „a căzut”, pe data de 02.04.2016, în jurul orei 17.30, după venirea de la masa de seară… M-am deplasat la Craiova la Spitalul nr. 1 și, într-adevăr, fusese transferat pe data de 5.04.2016 la reanimare, urmând ca, după ieșirea din comă să fie transferat la altă secție a spitalului.

Pe data de 7.04.2016, m-am deplasat la Corabia și am vorbit cu șeful de centru de pe str. Bibescu Vodă, care ne-a arătat camera cu geam termopan și de la jumătatea geamului (un spațiu de 10-15 cm) erau câteva gratii la geam.

Între timp, au sudat și sus, și jos (au spus și dânșii și se vedea că-i proaspăt sudat) cu câte-o bucată de cornier, atât la bază, cât și deasupra.

Explicația celor de acolo:

– Pleșa Alin Nicolae a împins bara de fier (10-12 cm grosime) în sus, apoi a dat-o într-o parte, s-a suit pe calorifer (??), introducând printre spațiul gol al gratiilor picioarele, apoi capul (??)

– a ieșit cu tot corpul și apoi s-a agățat cu brațele de gratii (picioarele în jos atârnând)

– a încercat să-și păstreze echilibrul (se văd urmele pe peretele clădirii dintre etajele III și II), apoi și-a pierdut echilibrul, căzând în gol pe ciment (este spart betonul și are urme de sânge).

Aceste lucruri le-am observat din curte și sunt vizibile.

Domnul șef de centru a zis că a trebuit să vină SALVAREA DE LA SLATINA (cea de la Corabia fiind plecată (??) în altă direcție), a fost stabilizat și a fost solicitat un elicopter. Însă, de pe data de 2.04.2016, ora 17.30, de atunci și până în data de 05.04.2016, a fost ținut la Slatina (??) la Terapie Intensivă…

Domnule jurnalist, vă rog din suflet să inițiați o anchetă jurnalistică pentru aflarea adevărului.

De asemenea, mai menționez căci și la alte ferestre (am încercat la bucătărie și sală de mese) barele de fier se mișcau…

Sunt probleme grave!

Cu deosebit respect, Ficson Floarea

radita piroscaDGASPC Olt

Punct de vedere cu privire la incidentul petrecut în data de 02.04.2016

Tânărul P. A. este o persoană cu dizabilitate, grad funcțional „grav”, având diagnosticul „Schizofrenie grefată pe oligofrenie gr. II cu tulburări grave de comportament de tip auto și heteroagresivitate”, conform actelor medicale.

Acesta a beneficiat de măsură specială – plasament la Casele de Tip Familial „Luminița” Slatina, din 2007, iar din data de 02.03.2016, este beneficiarul Centrului de Îngrijire și Asistență din cadrul Complexului Servicii Persoane Adulte Corabia.

Conform diagnosticului, tânărul trebuie îngrijit într-un centru de recuperare și reabilitare neuropsihică. În cadrul DGASPC Olt nu există astfel de centre, motiv pentru care, ne-am adresat către instituțiile din țară, în cadrul cărora funcționează astfel de servicii, pentru acordarea de servicii sociale cu decontarea cheltuielilor de către județul nostru, conform legii, dar acestea au răspuns că nu au locuri libere.

Având in vedere prevederile legale și faptul că mama tânărului a fost consiliată pentru reintegrarea acestuia în familie și i s-a adus la cunoștință faptul că fiul acesteia va beneficia de următoarele beneficii sociale:

– prestațiile sociale pentru persoanele adulte cu handicap neinstituționalizate conform Legii 448/2006 republicată cu modificările și completările ulterioare:

– indemnizație persoană cu handicap grav, în cuantum de 234 lei

– buget complementar în sumă de 106 lei

– indemnizație de însoțitor/contract de muncă asistent personal, în cuantum de 969 lei

– asistență medicală gratuită și medicamente gratuite,

– servicii de recuperare gratuite,

– transport gratuit, dacă va fi luat în familie de către aceasta.

Dar mama acestuia a refuzat să îl ia în familie pe fiul său, deși are condiții bune de locuit, menționând că pleacă în străinătate.

În această situație, pentru a nu fi lăsat în stradă, i s-a acordat măsură de protecție în cadrul Complexului Servicii Persoane Adulte Corabia.

Menționăm că aceasta, care a mai avut o fată fără dizabilități instituționalizată și în prezent mai are un copil minor cu măsură de protecție, lăsat inițial la unchi, care, după ce, așa cum menționează în cerere: „mama nu s-a mai interesat și nu i-a mai trimis nici bani, nerăspunzând luni bune la telefon, s-a adresat instituției noastre pentru o măsură de protecție.

În ceea ce privește incidentul, în data de 02.04.2016, ora 18.45, după servirea mesei, tânărul P.A., pe fondul unui episod de autoagresivitate și dezorientare specific diagnosticului, a forțat grilajul metalic al ferestrei de la camera sa situată la etajul III al complexului, reușind să lărgească spațiul dintre barele metalice ale grilajului și, aplecându-se în afara ferestrei, a căzut accidental, în curtea interioară a centrului.

În acest moment, tânărul se află internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, secția Ortopedie, urmând a fi supus unei intervenții chirurgicale. Personalul din cadrul centrului, precum și managerul de caz și șeful serviciului monitorizează permanent modul în care se acordă asistență și îngrijire beneficiarilor din centrele noastre.

Poliția și DGASPC Olt au demarat o anchetă în acest caz, pentru a verifica împrejurările în care s-a produs nefericitul incident.

Cu considerație,

Director general, Rădița Piroșca

p. Director general adjunct, Sorin Mihail Gheorghe

Șef Serviciu, Mădălina Ștefania Petre

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments