Domnule viceprimar, administrația slătineană este într-un moment de cumpănă. Care sunt atribuțiile dumneavoastră în acest moment și cum faceți față tuturor convulsiilor și contestărilor la care sunteți supuși, atât domnia-voastră, cât și primarul interimar Mihaela Stana?
Activitatea se desfășoară normal, iar situația actuală este gestionată bine. Fiecare știe ce are de făcut. În ceea ce privește atribuțiile mele, mă ocup de poliția locală, de urbanism, de situațiile de urgență și de starea civilă. Nu mi s-au schimbat atribuțiile, de aceste departamente m-am ocupat de la început.
Bănuim că, după ce ați făcut un pas spre PSD, determinat de situația de degringoladă a partidului care v-a consacrat, în sinea dumneavoastră ați rămas tot liberal. Al cui liberal sunteți, al lui Tăriceanu sau al Alinei Gorghiu?
Cred că s-a înțeles greșit, eu la ora asta funcționez ca independent în Consiliul Local. Am colaborat și colaborez cu PSD, pentru că fac parte dintr-o echipă. Mi-am asumat venirea în Primăria municipiului Slatina pe vremea când era USL. Liberal sunt ca și convingere politică, lucru pe care nu mi-l poate schimba nimeni.
Unde e democrația de altădată din PNL Olt? Credeți că în PNL Olt opinia unui membru a ajuns să fie considerată un delict?
Am trecut prin niște evenimente neplăcute la finalul alegerilor europarlamentare și lucrurile ăstea mi-au lăsat o amărăciune în suflet, ca om care a activat în acest partid aproape 25 de ani, din 15 mai 1990.
Din nefericire, lucrurile s-au schimbat în PNL și un lucru care cel puțin pe mine m-a surprins și, să zic, a fost unul dintre motivele pentru care eu am considerat că PNL nu mai este liberal, a fost faptul că s-a renunțat foarte ușor la apartenența la trecutul liberal, chiar dacă partidul se numește liberal, chiar dacă se asumă partea liberală a istoriei dreptei românești. Faptul că din statutul noului sau marelui PNL a fost ștearsă apartenența la trecutul liberal și s-a introdus o cugetare „adâncă”: „marele, noul PNL este continuatorul tradițiilor de dreapta ale poporului român”, a fost o mare dezamăgire.
Tradiții de dreapta au fost și din partea conservatorilor și din partea liberalilor, mai nou avem tradiții de dreapta de natură populară. I-am criticat cândva pe cei de la Partidul Democrat, când într-o seară au trecut de la Internaționala Socialistă la Internaționala Populară și, dintr-o dată, au trecut din stânga la dreapta. Iată că prin prisma intereselor unora, poate că au făcut bine, poate nu, am trecut și noi, Partidul Național Liberal, de la istoria Brătienilor, care au făcut România Mare și România modernă, la o mișcare politică nouă, de centru-dreapta, și anume Partidul Popular European.
Nu cred că ruptura pe care PNL-ul a făcut-o cu trecutul liberal ar fi trebuit să fie atât de bruscă. La PNL Olt, în afară de informațiile pe care le am de la diverși membri care încă sunt în noul PNL, din vechiul PNL, nu am văzut niște apariții foarte consistente în presă sau în zona publică, care să îmi dea senzația că se întâmplă ceva senzațional. În afară de faptul că se profită de capitalul de imagine electoral al lui Klaus Iohannis, la PNL Olt nu am văzut să se petreacă vreo acțiune notabilă.
Care sunt relațiile dumneavoastră cu Gigel Știrbu, dar cu Ioan Ciugulea, actualul și respectiv, fostul președinte PNL Olt?
Cu Ioan Ciugulea am o relație foarte bună, pot chiar să spun că suntem prieteni. Cu Gigel Știrbu nu m-am întâlnit de foarte mult timp, practic pot să spun că nu am niciun fel de relație, nici bună, nici rea.
Care este soluția pentru Primăria Slatina, una de dreapta sau una de stânga?
Este evident că la Primăria Municipiului Slatina, având în vedere capacitatea organizatorică a fiecărui partid, primele șanse le-ar avea partidul care este organizat cel mai bine, numai că pot să apară și surprize. E clar că la Olt vorbim de PSD, fără să fiu părtinitor sau să fac vreun parti-pris, obiectiv gândind, așa arată orice fel de analiză. În virtutea ultimelor evenimente, având în vedere că există capitalul de imagine al lui Klaus Iohannis, care indiscutabil se transmite și asupra partidului, candidatul PNL Olt va fi un competitor demn de luat în seamă.
Va fi o competiție în care nu vor fi doar cele două partide competitoare, dar vor mai fi și candidați independenți, din partea altor partide de la Olt. Este o competiție deschisă, chiar dacă unele formațiuni politice au avantaje din punct de vedere organizatoric sau politic.
Care credeți că este profilul candidatului ideal pentru Primăria Slatina?
Este important să existe înțelepciunea desemnării unui candidat care să corespundă profilului dorit de cetățenii Slatinei, nu profilului dorit de către partidul respectiv. De cele mai multe ori partidele fac o greșeală și lansează candidați care cred ei că ar fi buni. O campanie pentru alegerile locale este destul de importantă, mai ales pentru că se referă la interesul imediat al cetățeanului, pentru că, în primul rând, cetățeanul interacționează cu administrația locală, apoi cu cea centrală. Mesajul unui candidat trebuie să fie foarte aproape de cetățeni.
Cred că lumea a cam văzut ce înseamnă atuurile tinereții și cred că lumea vrea un candidat care să fie un om stabil din punct de vedere material și familial, să fie un om serios, un om care să fi condus o afacere, o instituție la viața lui, să aibă spirit de întreprinzător și nu în ultimul rând să fie corect, să nu i se poată reproșa lucruri reprobabile. Trebuie să fie un om căruia să nu i se reproșeze foarte multe. Un rol important îl are și partidul care îl susține, pentru că omul este caroseria mașinii, care trebuie să fie frumoasă, să-ți atragă atenția, însă, motorul îl reprezintă, de fapt, activiștii care trebuie să pună în mișcare această caroserie.
Presupunem că primiți concomitent o telegramă de la Klaus Iohannis și respectiv, Victor Ponta, ambele conținând același mesaj: „Vino urgent!”. Unde vă duceți prima dată?
Cred că m-aș gândi foarte bine dacă m-aș duce. Ca și Victor Stănculescu, cred ca mi-aș rupe piciorul. La ora asta este o mare criză de identitate politică și din nefericire, există o dezamăgire și de o parte și de cealaltă. Suntem foarte aproape de un an electoral, 2016, un an electoral care va conta foarte mult pentru parcursul României pentru următorii cinci, zece ani. Iohannis e un președinte de la care se așteaptă foarte multe, au fost foarte multe speranțe investite în el, lumea încă așteaptă să facă anumite gesturi de limpezire a vieții politice. Și eu aștept aceste gesturi.
De partea cealaltă, nu am absolut nicio problemă cu Victor Ponta numai că, eu cred că e timpul ca Guvernul să fie un pic mai atent cu ceea ce se va întâmpla, în primul rând, cu viața cetățenilor, pentru că viața cetățenilor, că recunoaștem, că nu recunoaștem, este direct și imediat afectată de toate deciziile politice, indiferent că le ia Parlamentul sau Guvernul, prin niște legi mai strâmbe sau mai drepte. Este clar că eu, ca simplu cetățean, sunt clar și în mod direct afectat de aceste măsuri care se răsfrâng asupra noastră. Ceea ce îi pot reproșa Guvernului Ponta este lipsa de implicare în crearea de locuri de muncă. La ora asta, cea mai mare problemă, pe care toți cetățenii o resimt, este cea a lipsei unui loc de muncă stabil, indiferent că sunt proaspeți absolvenți de liceu, facultate sau dacă sunt oameni de vârsta a doua spre vârsta a treia.
Trebuie găsită acea metodă de a stimula economia, astfel încât promisiunea unor locuri de muncă să fie un lucru concret și nu doar un slogan. O soluție ar fi repornirea lucrărilor publice. Asta se știe încă din 1930, când un mare economist britanic, John Keynes, l-a sfătuit pe Roosevelt, președintele de atunci al Americii, să lanseze niște mari proiecte publice, pentru a scoate țara din recesiune.
Care este mesajul dumneavoastră, în acest moment, pentru locuitorii Slatinei, după toate cele întâmplate?
Lumea este confuză, pentru că nici nu are foarte multe informații despre ce se întâmplă, decât din presă. Sincer să fiu, nici eu nu am foarte multe informații în afară de presă și câteva alte discuții. Exisă situații în care lucrurile pot să stea rău într-un anumit domeniu, dar întotdeauna lucrurile se resetează, se iau de la capăt, se clădește din nou. Viața merge înainte, indiferent de situație. Și după marile catastrofe lucrurile se așează și viața merge înainte.
Din patru în patru ani, suntem chemați la vot să ne spunem părerea alegând. Fiecare dinte cetățenii județului și țării trebuie să aleagă mai mult cu mintea decât cu inima. Cred că mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor așeza, nu în interesul unui partid, ci în interesul cetățenilor care muncesc pentru ca acest oraș să existe, să crească și, de ce nu, să fie lăudat, pentru slătineni, pentru cei care vor fi mâine sau peste 20-30 de ani. Să lăsăm generațiilor care vin un oraș de care să se bucure!
Natașa Grigorescu