AcasăOra SatuluiCele mai grave probleme le avem cu pământul…

Cele mai grave probleme le avem cu pământul…

S-a născut la Slatina în urmă cu 38 de ani, dar a crescut și a locuit toată viața în comuna Cârlogani, comuna sa natală. Ionel Văduva, căci despre el este vorba, și-a desfășurat activitatea, până în anul 2012, la Ocolul Silvic Balș. Anul trecut, destinul l-a adus în fruntea oamenilor din Cârlogani, devenind primarul comunei sale de suflet.

Imediat după preluarea funcției  de primar, animat de o mare dorință de a pune Cârloganiul pe harta comunelor civilizate ale acestui județ, Ionel Văduva s-a apucat de treabă. Bineînțeles, în condițiile actuale, în care primăriile rurale se luptă, în lipsa fondurilor, să supraviețuiască, darămite să mai facă și investiții de anvergură. Totuși, Ionel Văduva, împreună cu echipa sa, a demarat lucrări cum ar fi pietruiri și asfaltări de drumuri, proiect pentru încă 6,5 km de canal, pentru parcelarea tuturor tarlalelor extravilane și altele.

primar carloganiCea mai mare problemă cu care se confruntă comunitatea, și care le ocupă peste jumătate din timp primarului și angajaților primăriei, este problema pământului. Mai precis a titlurilor de proprietate, care nu s-au eliberat până acum sau s-au eliberat într-o măsură foarte mică. Dar despre toate aceste ne vorbește chiar Ionel Văduva, primarul în exercițiu al  comunei Cârlogani.  

D-le primar, cu ce probleme se confruntă, la ora actuală, comunitatea pe care o conduceți?

Cele mai grave probleme le avem cu pământul. Nu s-au eliberat titlurile de proprietate. Sub acest aspect, în trecut, s-a făcut foarte puțin. Această problemă ne ocupă cel mai mult timp. În afară de această problemă importantă, cea a restituirii dreptului de proprietate, probleme deosebite nu avem pe raza comunei.

Ce ați întreprins de când ați preluat mandatul de primar?

Am început lucrările pentru asfaltarea Drumului Comunal 18, pe o lungime de  2,5 km. Iluminatul public este pus la punct… Am pietruit câteva străzi și ulițe. Apă curentă avem din anul 2006, pe toată raza comunei. Avem și 6,5 km de canal și ni s-a mai aprobat un proiect pe încă 6,5 km. Este aprobat, dar așteptăm finanțarea de la Ministerul Dezvoltării.

De asemenea, vrem să facem o bază sportivă modernă prin Grupul de Inițiativă Locală (GAL) – Plapcea, Dârjov, Potcoava. Pe fonduri europene, vrem să asfaltăm Drumul Comunal 19, pentru că, prin Ministerul Dezvoltării, este foarte greu. Suntem cu el în studiu de fezabilitate…

În cel mai scurt timp, vrem să reabilităm Bazinul de Apă Potabilă, pentru că atunci când a fost făcut nu a fost prevăzut cu Stație de Clorinare. Vrem să facem Stație de Clorinare și tot ceea ce trebuie, pentru a nu întâmpina probleme cu calitatea apei.

Avem contracte deja cu două firme pentru parcelarea tuturor tarlalelor extravilane. Acolo unde este problema cea mai gravă, de fapt.

Vorbiți-ne despre situația financiară a primăriei…

Nu avem datorii și nici nu intenționăm să facem. Banii pe care-i avem sunt calculați ca să rezistăm, să supraviețuim. Să nu facem datorii… Dacă primim, atunci e foarte bine.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre tradiții, biserică și învățământ.

Avem o echipă de Călușari cu care ne mândrim și pe care o sprijinim și noi cu ce putem. Intenționăm, de asemenea, să  înființăm Ziua Comunei, pentru că nu a fost niciodată la Cârlogani așa ceva. Vrem să o sărbătorim pe 8 septembrie.

Pot să vă spun că avem o relație foarte bună cu preoții din comună. Și dumnealor s-au confruntat cu aceeași problemă… Bisericii Cârlogani nu i s-a eliberat titlul de proprietate nici până la ora actuală. Noi am derulat o acțiune în care am reușit să identificăm terenul Bisericii, i-am întocmit toate documentele pentru eliberarea titlului de proprietate, însă Legea 165 ne-a stopat. Timp de 180 de zile nu mai avem voie să eliberăm titluri de proprietate…

Tot în sprijinul oamenilor și al Bisericii, avem în plan să cumpărăm o suprafață de teren pentru extinderea cimitirului Cârlogani, pentru că sunt probleme în acest sens.

Și cu profesorii avem o relație foarte bună. Deocamdată nu avem învățământ la simultan, chiar dacă natalitatea este în scădere. Pe raza comunei sunt două școli, la Cepari (clasele I-IV) și la Cârlogani (clasele I-VIII). În 2012, cu fondurile pe care le-am avut la dispoziție, am reabilitat Școala Cârlogani. Când s-a putut, le-am decontat și profesorilor transportul…

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments