AcasăActualitateCENTENARUL ARCULUI DE TRIUMF

CENTENARUL ARCULUI DE TRIUMF

Monument emblematic al Capitalei României, Arcul de Triumf este situat în capătul nordic al bulevardului Kiseleff, într-o intersecție de bulevarde, formând o piațetă, ce imită, la scară mică, celebra Piață Charles de Gaulle din Paris.

Pentru a marca un episod glorios și de înălțare pentru neamul românesc – întregirea țării, a început în 1921, construirea unui Arc de Triumf, terminat în 1922, pe sub care au trecut Regele Ferdinand ți Regina Maria, proaspăt încoronați și armatele victorioase după încheierea Primului Război Mondial. ”Dar acest Arc de Triumf, a fost construit atunci, ad-hoc, dintr-un schelet uriaș de lemn, îmbrăcat în stucaturi care reprezentau soldați daci și romani și diferite figuri alegorice” (Potra, G., 1981). Materialele din care era construit, nefiind rezistente, s-au degradat în timp, arhitectul Petre Antonescu, reproiectându-l cu o înfățișare clasică, din beton și piatră, finalizat în 1936.

Arcul de Triumf a fost restaurat în perioada 2014-2016. Astfel, pe părțile laterale s-au refăcut cele două texte ale proclamațiilor regelui Ferdinand către țară, cu ocazia intrării României în război, pe 27 august 1916 și cea cu prilejul încoronării ca Rege al României Mari de la Alba Iulia, pe 15 octombrie 1922. Pe fațada sudică se află efigiile Reginei Maria și Regelui Ferdinand, celelalte inscripționări glorificând pe cei ce „prin lumina mintei și puterea sufletului au pregătit unitatea națională”, precum și pe cei ce „prin vitejia și prin jertfa lor de sânge au înfăptuit unitatea națională”.

În interior este un mic muzeu, care se vizitează numai în ocazii speciale, unde se pot vedea patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii, Heraldica marilor familii boierești, Marea Unire de la 1918 și Arcul de Triumf în imagini. Apoi, se poate urca pe terasa superioară de unde vizitatorii pot admira panorama împrejurimilor, de la 27 de metri, cât este înălțimea monumentului.

O astfel de ocazie specială a fost în acest an, pe 15 și 16 octombrie, când s-au împlinit 100 de ani de la prima inaugurare a monumentului și de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, evenimentul fiind marcat nu numai de liberul acces în interiorul arcului, ci și de un spectacol de artă vizuală, prin proiectarea de imagini cu tematică istorică pe fațada Arcului de Triumf.

ȘTEFANIA MARINEANU


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments