AcasăInterviuChiar dacă vor fi dovediți sau nu, hoții tot hoți rămân și...

Chiar dacă vor fi dovediți sau nu, hoții tot hoți rămân și slătinenii nu meritau așa ceva…

Ați apărut în județul Olt, așa din neant. Cine sunteți, de fapt, și care e trecutul dvs. școlar și profesional?

Nu am apărut din neant. M-am născut în Slatina, am crescut și am învățat aici, la Școala Generală nr. 3 și, apoi, la Liceul „Ion Minulescu”, profil filologie. În momentul de față, sunt studentă, în anul III, în cadrul unei facultăți de stat.

Am plecat din oraș, în toamna anului 1997, la București, unde am locuit și am lucrat, timp de zece ani, apoi m-am mutat, în Iași, unde am locuit aproape cinci ani. Am revenit, în oraș, după 15 ani, în anul 2012.

La București, am lucrat, inițial, la Federația Sanitas din România, organism sindical la nivel național, reprezentând sindicatele din sănătate, apoi m-am transferat în cadrul C.N.S.L.R. – Frăția, confederație sindicală reprezentativă la nivel național, la cabinetul președintelui.

ana ciausu 630Ați trecut pe la Prefectură, în calitate de șef de Cancelarie, cu viteza luminii. De ce ați stat atât de puțin în acea funcție?

Cu viteza luminii, s-a încheiat și mandatul prefectului. Fiind un mandat scurt, doar de șase luni, tot atâta timp am activat și eu în cadrul Cancelariei. Se știe foarte bine că directorul de cancelarie vine cu prefectul și pleacă în momentul în care acestuia i se încheie mandatul, fiind funcții politice. Ce vă pot spune e că am avut suficient timp să învăț ce înseamnă administrația publică locală.

Ce faceți, în prezent, în afara politicii?

Politica îmi ocupă mai mult de 8 ore pe zi, 7 zile din 7, și nu-mi rămâne timp pentru altceva. Sunt genul de persoană care mă capacitez pe un anumit domeniu, și-mi doresc să performez în el. Și asta nu se poate part-time. Asta, în ceea ce privește activitatea. Altfel, sunt un om absolut normal, cu o familie numeroasă și foarte mulți prieteni cu care îmi petrec timpul care îmi mai rămâne.

De ce ați ales PNL, o doamnă drăguță ca dvs., care ar fi putut pătrunde cu ușurință într-un partid-mamut ca PSD, unde ați fi avut mai multe avantaje?

Mulțumesc pentru compliment. Nu mi-am dorit niciodată să obțin avantaje pe alte criterii decât cele legate de competențele mele și, prin urmare, nici intrarea mea în politică nu a vizat acest lucru. Când am ales PNL, am făcut-o din convingere pentru valorile și principiile liberale și pentru calitatea oamenilor pe care îi știam că activează în acest partid.

Nu am cerut nimic, doar am acceptat provocarea de a-mi asuma responsabilitățile unui secretar general de filială și cred că mă aflu încă în această funcție, nu pentru că sunt doar „o doamnă drăguță”. Ar putea părea că sunt lipsită de modestie, dar aș vrea să înțelegeți că sunt doar realistă: știu foarte bine ce pot și la fel de bine ce nu pot.

La ce oră, în ziua alegerilor prezidențiale, ați simțit un fior lăuntric care v-a sugerat că Iohannis va fi președintele României?

Nu am așteptat ziua alegerilor prezidențiale ca să-mi dau seama că Iohannis va fi președintele României. Am crezut în acest proiect, de la bun început. Vă spun, cu toată sinceritatea, că nu pot să fac lucruri în care nu cred, nu îmi asum lucruri din convingerile altora, ci din propriile mele convingeri.

Sunteți deja un politician cu experiență. Ce părere aveți de faptul că PNL a fost atâta timp aliat cu PSD, inamicul public numărul 1 al României? Și aici, mă refer și la faptul că șeful dvs., Gigel Știrbu, a câștigat de două ori „parlamentarele”, cu ajutorul neprecupețit al PSD?

În momentul în care s-a făcut această alianță între PNL și PSD, eram doar un simplu membru de partid, care făcea politica din fața televizorului, cu rudele și prietenii. Dar și așa, mi s-a părut o construcție nefirească, și consider, acum, mai mult decât atunci, că PSD-ul s-a folosit de PNL, atât la nivel național, cât și la nivel local.

D-l Știrbu are două mandate de parlamentar: primul obținut în 2008, când a candidat din partea PNL, și al doilea obținut în 2012, când, deși a candidat din partea alianței, sprijinul l-a avut doar din partea PNL.

Dacă ar fi să fiți selectată pentru candidatura la Primăria Slatina (așa cum se vorbește pe la colțuri) ce slogan potrivit veți utiliza, capabil să rupă inima târgului?

Este o certitudine faptul că îmi doresc să candidez la Primăria Slatina. Mi-am anunțat această intenție, în cadrul partidului, și apoi am făcut-o publică, în aparițiile mele din presa scrisă. Iar dacă pe la colțuri se vorbește că eu aș fi selectată pentru această candidatură, mă ambiționează și mai mult să mă pregătesc foarte bine și să demonstrez că pot fi persoana potrivită pentru asta.

În ceea ce privește sloganul, voi lua această decizie, la momentul potrivit, împreună cu echipa cu care lucrez. Sloganul meu va trebui să mă reprezinte pe mine și proiectul pe care îl propun slătinenilor.

Forma scurtă a sloganului meu va lua în considerare niște elemente pe care le consider importante, și anume: consider că a venit momentul ca orașul să aibă un lider și nu un șef, o persoană care să pună interesele celor care îl aleg înaintea interesului personal, o persoană care să demonstreze că face ceea ce spune și care are curajul să-și dea demisia de onoare, pentru că nu este în stare să-și țină promisiunile făcute, pentru că slătinenii nu merită să mai fie mințiți și umiliți pe banii lor.

Mai mult, presupunem că veți câștiga Primăria. Într-o suită de primari misogini, de la Revoluție încoace, dvs. cred că ați face o figură frumoasă. Enumerați-ne trei măsuri radicale, capabile să ridice Slatina de la pământ, de acolo de unde a fost lăsată de Vâlcov și Prina.

Sunt adepta măsurilor radicale, atunci când situația impune acest lucru. Nu știu cât de radicale vi se vor părea măsurile la care mă gândesc acum, dar sunt cele pe care consider că e necesar a fi luate: reorganizare administrativă, diminuarea datoriei publice a comunității locale și continuarea proiectelor europene, pentru că proiectele bune trebuie continuate.

Ce părere aveți despre fostul dvs. coleg și șef, ex-prefectul Rotea, care într-o zi a vorbit despre liberalism și Rege, iar la trei zile s-a înscris la PSD, devenind cățelușul de pluș al lui Vâlcov?

Nu am nicio părere. Fiecare e liber să-și facă propriile alegeri și să-și asume consecințele lor. Îi urez succes pe noul traseu politic pe care și l-a ales.

Pe actualul viceprimar Cristian Bircea, fostul dvs. camarad liberal, cum îl catalogați pentru faptul că a trecut în tabăra lui Tăriceanu – berbecele lui Ponta?

Ca și în cazul de mai sus. Îi urez succes.

Care sunt pasiunile dvs. exptrapolitice? Enumerați-ne trei romane importante din literatura română și universală, pe care le-ați citit în ultimele două cincinale.

În ultimii zece ani, am citit mai mult de trei cărți. Nu vă ascund faptul că nu am mai citit romane, acestea fiind, însă, lectura obligatorie a anilor de liceu pe care am parcurs-o. În ultima perioadă, am citit și citesc cărți din domenii foarte diferite, cum ar fi politica internă și internațională (Henry Kissinger – Diplomatia), cărți de dezvoltare personală (Dale Carnegie – Cum să vorbim în public), filozofie (Immanuel Kant – Critica rațiunii pure) și religie (Puține cuvinte, multă iubire – ieromonah Hrisostom Filipescu). Alte pasiuni sunt sportul și călătoriile.

Care este model dvs. de om politic?

Mircea Ionescu Quintus.

Ce mesaj aveți către slătineni, cei care sunt atât de dezamăgiți de faptul că idolii lor, Vâlcov și Prina, au jucat tontoroiul prin cimitire, împărțindu-și tablouri scumpe, aur și bani cât cuprinde zarea?

Eu nu cred că slătinenii și-au făcut idoli din Vâlcov și Prina. Poate așa au crezut ei că sunt pentru slătineni, așa încât să-și permită să fure din buzunarele lor. Chiar dacă vor fi dovediți sau nu, hoții tot hoți rămân și slătinenii nu meritau așa ceva.

Cred că dacă nu vom fi conduși de oameni integri și onești, nu ne putem numi o societate democratică, liberă și civilizată.

Dumitru Sârghie

4 COMENTARII

  1. Este frumoas[ă, dar, domnule director, nu aţi iîntrebat-o cum stă cu dragostea! Are soţ ( unul legitim sau unul secret;sau pe amândoi că nu strică)?

  2. Frumoasa reclama! Pacat ca nu recunosti ca nu aveai studiile pt a fi director de cancelarie si le-ai cam facut pe la Agricol, unde fac toti incapabilii care nu sunt in stare imediat dupa liceu si la o facultate de stat. Pun pariu ca facultatea aia de stat la care zici ca esti, este cu taxa si ca iei examenele pe ochi frumosi, nu inveti in adevaratul sens al cuvantului. Voi, actuala clasa politica, sunteti toti la fel. Niciunul mai rasarit, doar spuneti oamenilor obositi de probleme ceea ce credeti vor sa auda. Toate partidele sunt la fel, niciunul cu coloana vertebrala, faceti aliante doar ca sa castigati pozitii ce va permit in final sa imbogatiti pe spatele nostru. Niciodata nu puneti oamenii potriviti, cu studii adecvate, ci functie de cotizatia la partid. Functionati toti dupa acelasi principiu: cotizatii/sponsorizari o perioada de timp si apoi astepati rasplata: o functie ce va permite sa recuperati “investitia”. NU va ganditi o clipa la oameni,ci doar la propriile interese. Manipulare cu ajutorul presei, asta incercati. Aruncati un articol in ziar doar ca sa vedeti opiniile oamenilor. Scurt pe doi: nici PSD, nici PNL nu are oameni capabili, ci doar oportunisti avizi de imbogatire, putere etc. Aceleasi fete vechi, de fapt ar trebui toti cu drept de vot sa nu iasa, sa primiti de fapt votul de blam al poporului poate atunci va treziti la realitate. Prea multe partide…Franz Kafka: „Un cretin e un cretin. Doi cretini sunt doi cretini. Zece mii de cretini formează un partid politic”

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments