AcasăEvenimentColonești, 20 iulie a.c.: Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” – Ediția a XVIII-a

Colonești, 20 iulie a.c.: Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” – Ediția a XVIII-a

Comuna Colonești va îmbrăca straie de sărbătoare, miercuri, 20 iulie a.c., zi când toți creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Așa cum ne-a obișnuit, primarul Nicolae Stan, alături de viceprimarul Dan Burducel, va organiza un eveniment de excepție. Este vorba de cea de-a XVIII-a ediție a Festivalul Călușăresc „Ilie Martin”, denumită după numele marelui vătaf al cetei de odinioară, Ilie Martin, din comuna Colonești (fostă Maldăru).

Deschiderea festivalului va avea loc începând cu ora 15:30, prin cuvântul primarului localității Colonești, urmat de mesaje din partea invitaților. Apoi, până la ora 18:30, cetățenii comunei vor putea urmări spectacolul oferit de formațiile de călușari din localitățile: Colonești, Scornicești, Corbu, Hârsești, Stolnici, Vâlcele, Curtișoara, Pârșcoveni, Costești, Bârla, dar și Ansamblul călușăresc „Ilie Martin” din Colonești.

Pe scenă, vor urca și mari soliști de muzică populară ai momentului, sub acompaniamentului orchestrei Cornel Țițirigă, precum: Nicolae Datcu, Diana și Cornel Țițirigă, Formația Nemuritorii, Emilia Dorobanțu și Constantin Enceanu.

„Localitatea Colonești, poarta de intrare înspre județul Olt, nu putea să găsească un alt arc de triumf mai semnificativ decât acest festival călușăresc dedicat numeroaselor generații de călușari, care au frământat, cu opincile lor, aceste ținuturi, din care și-a plămădit intrarea în legendă a celebrului vătaf de călușari – Ilie Martin.

Este semn că cei puși în fruntea obștii au știut să asculte și dorințele celor care i-au ales, nu numai cu speranțele legate de prezent și viitor, dar și cu încrederea că aici, la Colonești, trecutul este durat în tradiție și respect. Și pentru că întotdeauna Coloneștiul știe, prin oamenii săi, să fie ospitalier, adună, în fiecare an, tot mai mulți participanți, tot mai mulți oameni dornici să vadă cum o localitate mică reușește să dea dimensiuni incredibile unui act nu numai cultural, ci și social.

Multe localități au proprii eroi care, în timp, au căpătat proporții de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depășit, cu mult, granițele ținutului natal, a fost Ilie Martin din Colonești. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspirației de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios și magic dans ritual românesc – Călușul, ale cărui virtuozități și practici le-a făcut cunoscute și peste hotare.

Cum locul nașterii sale devenise, de mult, un loc de pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluența ținuturilor Argeșului și Oltului, ideea de a înființa un festival călușăresc, cu caracter zonal, în fiecare an, în memoria marelui vătaf de călușari, Ilie Martin, ni s-a părut firească și binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediții.

Aceasta ne-a dat curajul să continuăm, cu convingerea că, la Colonești, Festivalul Călușăresc «Ilie Martin» a îmbrăcat, deja, straie tradiționale și că face, de acum, parte din evenimentele importante din agenda culturală a localității Colonești, dar și a județului Olt”, a declarat Nicolae Stan, primarul comunei Colonești.

Ediția a XVIII-a ediție a Festivalului Călușăresc „Ilie Martin” va fi încheiată cu un minunat spectacol de lumină și culoare, dar și cu un joc de artificii.

Dragoș Sîrghie

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -