“Pentru că de Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului, am fost plecat din țară si nu mi-am putut exprima gândurile și compasiunea față de cei care au murit și au suferit în lagărele de exterminare naziste, doresc ca astăzi să transmit un mesaj despre trecut, dar cu gândul la viitor.
Pe 27 ianuarie, s-au împlinit 68 de ani de la momentul când lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, punându-se astfel capăt unui genocid inimaginabil, care a lăsat o rană adâncă în istoria noastră europeană. Asemenea acte îngrozitoare ilustrează cât de mult rău pot face oamenii atunci când sunt orbiți de ideologii pervertite, corupte de ură și intoleranță.
Comemorarea victimelor Holocaustului trebuie să ne sensibilizeze față de tragedia și suferința a milioane de oameni, dar – în aceeași măsură – să ne responsabilizeze și să ne oblige să respingem cu fermitate orice manifestări xenofobe.Rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor în spiritul toleranței și cunoașterea corectă a istoriei trebuie să fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel încât asemenea orori să nu mai aibă loc niciodată.
Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realitățile crude ale Holocaustului și am discutat cu organizații importante din România și din lume. Deși ceea ce am văzut și am aflat reprezintă doar o modestă imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevărat, a fost o experiență care mă va marca toată viața.
Tocmai de aceea, îmi exprim deplina compasiune față de victimele și familiile celor care au avut atât de mult de suferit de pe urma regimului nazist și rămân implicat cu hotărâre în demersurile privind combaterea antisemitismului.”