AcasăActualitateConferința Națională a Legumicultorilor Români, HortiShow 2023, Obârșia – Olt! Florin Barbu:...

Conferința Națională a Legumicultorilor Români, HortiShow 2023, Obârșia – Olt! Florin Barbu: Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute!

 Miercuri, 6 septembrie a.c., la Obârșia (județul Olt), avut loc Conferința Națională a Legumicultorilor Români –  HortiShow 2023, al cărei invitat special a fost deputatul Florin Barbu – ministrul Agriculturii, flancat de deputatul Adrian Chesnoiu – președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Evenimentul s-a desfășurat la Obârșia, mai exact la Ferma Radu – una dintre cele mai importante ferme legumicole ale județului Olt, al cărei creier este Ionuț Victor Radu, care face legumicultură de performanță, în spații protejate și nu numai, pe o suprafață de peste 1,5 ha. Ionuț Victor Radu este ajutat de familie și de încă 11 angajați de nădejde.

Familia Radu s-a dovedit o gazdă primitoare, într-o organizare exemplară, pentru vizitatorii din toată țara și, bineînțeles, pentru partenerii săi, cu care lucrează zi de zi. Alături de familia Radu, au contribuit la succesul acestui eveniment Vlad Macovei – Asociația Forța Fermierilor  și Agrointeligența.

Manifestarea a debutat cu vizitarea solariilor familiei Radu, concomitent cu prezentarea produselor partenerilor fermei. Participații au putut vedea solarii de ardei, gogoșar, roșii, castraveți, vinete, produse respectarea tuturor regulilor în vigoare.

În continuare, avut loc o conferință de presă, în care ministrul Florin Barbu și deputatul Adrian Chesnoiu au prezentat noile programe al guvernului dedicate legumicultorilor și fermierilor, în general. De asemenea, Florin Barbu a transmis este pregătit actul normativ privind plata integrală a sprijinului de 3000 de euro/1000 mp, pentru toți beneficiarii eligibili înscriși în Programul Tomata și continuarea Programului de sprijin pentru cultivarea legumelor în spații protejate. Ministrul a mai menționat că a fost depășit plafonul estimat pentru Programul Tomata, cu aproape 5000 de proiecte, și din această cauză s-a produs o întârziere la plată.

Au mai fost prezenți la acest eveniment important pentru legumicultorii din Olt și nu numai:  Mariana Cotoi – directorul general al Casei de Comerț Unirea, Alina Toma – președintele Fondului de Garantare a creditului rural din România, Emil Marinescu – președintele Comisiei de Agricultură din cadrul CJ Olt și fost director al Camerei Agricole Olt, Ionuț Ivan – vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Daniel Pană – primarul comunei Giuvărăști, Dan Iacob – primarul comunei Scărișoara, Marin Ciupitu – primarul comunei Vădăstrița, Gelu Marița – administrator public al comunei Vișina, reprezentați ai comunelor din bazinul legumicol din sudul județului Olt – Izbiceni, Vișina, Rotunda, Giuvărăști etc.

DEPUTATUL FLORIN BARBU – MINISTRUL AGRICULTURII: „Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute!”

 „Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute și văd acest lucru aici, la Conferința Națională a Legumicultorilor, din cadrul HORTISHOW, la care am plăcerea să particip.

Reîntâlnesc oameni dragi, revăd fermieri dedicați, dornici să implementeze noile tehnologii pentru a continua să obțină legume românești de calitate. Sunt impresionat de ceea ce am văzut azi în ferma lui Ionuț Victor Radu.

Despre programele de sprijin pe care le derulăm și investițiile în irigații, pot să vă spun că, din luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan.

Avem pregătită Hotărârea de Guvern privind plata integrală a sprijinului de 3000 de euro/1000 mp pentru toți beneficiarii eligibili înscriși în Programul Tomata și continuarea Programului de sprijin pentru cultivarea legumelor în spații protejate, act normativ pe care îl vom adopta în următoarea ședință de guvern.

Mă bucură interesul fermierilor pentru construirea celor 15 centre de colectare legume și fructe în marile bazine legumicole ale țării, care vor fi gestionate de Casa Unirea, în parteneriat cu cooperativele agricole, astfel încât românii să poată găsi în magazine fructe și legume românești tot timpul anului.

Proiectul centrului-pilot va fi realizat pe o suprafață de 3000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, astfel încât marfa care va fi colectată în aceste centre să dispună de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare. Noi toți credem în potențialul imens al legumicultorii românești!

Împreună putem să aducem produsele din serele și solariile din toată țara în magazine pentru ca toți românii să poată «Cumpăra românește».

Dorința mea este aceeași ca și a dumneavoastră, prezenți astăzi aici, – 2024 să fie cel mai bun an de până acum pentru toți legumicultorii români! Vă mulțumesc!”

IONUȚ VICTOR RADU: „Este foarte important să producem o hrană sănătoasă, are un impact major pentru populație!”  

„Am început activitatea în agricultură ca lucrător într-o fermă din Scoția și de acolo mi-a venit ideea să devin fermier și să arăt că și în România putem face agricultură performantă. Așa am luat decizia ca în anul 2016 să înființez propria fermă. Am început cu o cultură de căpșuni, apoi zmeură, iar astăzi am diversificat. Avem o suprafață de solar de peste 1,5 ha, în trei puncte ale acestui sat. Aici, unde ne aflăm astăzi, avem o suprafață de 9.000 mp, cu spații protejate, încălzite.

Am început foarte de jos, fără să avem o pregătire în acest domeniu, dar pasiunea și dorința de a demonstra în acest domeniu ne-au făcut să ajungem la acest stadiu, la care sper să nu oprim.

Este foarte important să producem o hrană sănătoasă, are un impact major pentru populație, atât timp cât legumele noastre sunt diversificate și sănătoase.

Această activitate are și un impact social mare, pentru că astăzi am ajuns să colaborăm cu 11 lucrători, cu care ne desfășurăm activitatea zi de zi și cărora vreau să le mulțumesc. Cred că am cea mai bună echipă de muncitori în domeniul legumicoli , alături de familia mea, care mi-a fost alături și la bine și la greu.

În legumicultură, provocările sunt multiple. Am învățat din scurta mea experiență că orice situație are și o rezolvare. Ține de noi să facem acest lucru.

Este foarte important să avem susținere în ceea ce privește finanțarea fermelor legumicole, fermele de familie, pentru că acestea au un impact foarte mare în ceea ce privește dezvoltarea comunităților. De asemenea, trebuie să încercăm să reglementăm această piață de valorificare a produselor noastre, ca să nu mai întâlnim situații în care trebuie să valorificăm legumele, pentru care trudim 6-7 luni pe an, sub costul de producție. Am avut discuții cu d-l ministru și văd un bun viitor în legumicultură.”

DEPUTATUL ADRIAN CHESNOIU: „Dacă fermierul știe ce are de făcut și are partenerii potriviți, de la poarta fermei încolo începe munca noastră!”

„Vreau să-l felicit pe Vlad Macovei pentru această primă conferință. Așa cum ne-a obișnuit, organizează astfel de evenimente care se dovedesc extrem de utile, atât pentru fermieri, cât și pentru noi, ca decidenți publici. Pentru că avem posibilitatea să schimbăm opinii, raportat la politicile publice pe care Ministerul Agriculturii le are în implementare, cu privire la proiectele legislative pe care le avem în Parlament și vrem să le implementăm. Dar nu am putea să facem aceste lucruri fără să vedem exemplele concrete de la fața locului și Ionuț Victor Radu, împreună cu familia și echipa lui cu care lucrează, dovedesc acest lucru.

Am văzut în turul pe care l-am făcut, sub ghidajul lui Ionuț și al partenerilor pe care îi are, că este extrem de important ca foarte mulți factori implicați să colaboreze. Dacă fermierul știe ce are de făcut și are partenerii potriviți, de la poarta fermei încolo începe munca noastră, a celor care trebuie să venim cu aceste programe publice de susținere a fermierilor.”

A consemnat Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular