AcasăOra SatuluiConstantin Vizantie, primarul comunei Strejești: Fapte, nu vorbe goale!

Constantin Vizantie, primarul comunei Strejești: Fapte, nu vorbe goale!

Comuna Strejești, în forma ei actuală, are o istorie destul  de zbuciumată, o istorie umbrită, în epoca modernă, să zicem așa,  de așa-zisa reformă comunistă din anul 1968, atunci când comuna Strejeștii de Sus, una dintre comunele fruntașe ale județului Romanați, a fost anexată comunei Strejeștii de Jos, ce aparținea județului Olt.  De fapt, comuna Strejeștii de Sus, cea care dă forță actualei comune Strejești, prin istoria, cultura și întreaga ei spiritualitate, datează documentar din sec. al XIV-lea. Iar denumirea de Strejești, așa cum subliniază autorii unei monografii, ce-i drept, nedesăvârșite, a localității (inginerii Alexandru Mădularu și Constantin Pană) vine din sec. al XVII-lea, când frații Buzești, Preda, Constantin și Stroe, căpitani ai voievodului Mihai Viteazu, au stabilit puncte de observație în prevenirea invaziei turcilor în Țara Românească. La data scrierii acestei monografii teritoriul comunei era împărțit în mai multe străzi și ulițe, ale căror denumiri se păstrează și azi: Linia Mare, Linia Gării, Iepărești, Știubeea, Obrocari, Lăzărești, Căprești și Vâlcele.  Dar despre istoria acestei așezări străvechi, ca și despre incinta Bisericii SF. Voievozi sunt înmormântați toți urmașii Buzeștilor și ai celebrei familii Darvari. De altfel, amprenta căpitanilor domnitorului și-a pus amprenta pe efigia spirituală a acestei comune, fapt care a dus la înființarea, în anul 1904, a unei Bănci Populare cu denumirea „Frații Buzești”. Actualmente, comuna Strejești este una destul de înfloritoare, dacă luăm în calcul că, la Legea 116, cea ajutorului social, sunt înscrise doar patru persoane, dar și faptul că, aici există un bazin legumicol important, în care, oameni harnici și frumoși la gând și faptă își lucrează pământurile cu sârguință și cu speranța într-o lume mai dreaptă și mai bună. Dar despre istoria acestei comune, ca și despre personalitățile politice și culturale pe care le-a dat societății românești, vom scrie într-un număr special al ziarului Linia Întâi, lansând totodată, cu această ocazie, și angajamentul nostru de a completa Monografia făcută, așa cum v-am spus, de inginerii Alexandru Mădularu și Constantin Pană, fii ai fostei comune Strejeștii de Sus, cea care a reprezentat, tot timpul, forța motrice a actualei comune Strejești.

Oglinda actualei comune Strejești poate fi întrevăzută în rândurile de mai jos, în care primarul în exercițiu, Constantin Vizantie, ne răspunde la întrebări.

constatin vizantie 2020 netD-le primar, care sunt realizările cele mai importante pe care le-ați înfăptuit, ce aveți în derulare și ce aveți în plan?

La nivelul comunei Strejești, avem introdusă apă potabilă în toată comuna. Avem, de asemenea, canalizare introdusă în toată comuna. Am asfaltat toată comuna Strejești – 24 de km de drumuri. Avem un cămin cultural modern. Am reabilitat acum o școală, în Strejeștii de Sus, pe Ordonanța 28, de la A la Z, cu mobilier, toalete moderne, încălzire centrală. Urmează cea mai mare realizare pentru comuna Strejești: introducerea gazelor naturale! Am licitat această investiție și a fost câștigată de Distrigaz Rețele București care a venit și cu un aport de 1 milion de lei, pe care și-i va recupera ulterior. Lucrăm la proiectul tehnic. Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu și ia sfârșit și Pandemia de corona virus, anul viitor vom avea gaze în comuna Strejești. Distrigaz a promis că începem lucrarea în acest an. Pentru acest proiect de gaze, eu mă zbat din anul 2013.

În comuna Strejești sunt foarte mulți producători de legume care nu au unde să-și vândă marfa. Este un bazin legumicol foarte important. Am avansat discuții cu reprezentanți firmei Menini, care – în momentul în care avem trasă conducta de gaze în Strejești – va face un mare siloz pentru a strânge recoltele oamenilor de pe raza comunei. După ce se va realiza acest siloz, se va termina și cu vânzarea la marginea șoselei. În plus, va face o fabrică de conserve de legume, unde se vor crea și aproximativ 50-60 locuri de muncă.

Al doilea mare proiect care este în derulare se referă la amenajarea scurgerilor de ape și șanțuri betonate. Vom face la fiecare cetățean la poartă poduri de beton, iar de-a lungul Drumului Național 64 vom face alei pietonale din beton, pe ambele sensuri, pentru protejarea cetățenilor noștri.

Avem în derulare reabilitarea dispensarului din Strejești, proiect în valoare de aproximativ 20 miliarde lei vechi. Un proiect important se referă la contractul cu OCPI, care presupune întocmirea cărților funciare pentru toată comuna Strejești. Licitația a câștigat-o o firmă din Slatina, la OCPI. Nu s-a demarat această lucrare din cauza pandemiei. Realizăm un teren de sport în satul Strejeștii de Sus, pentru școala de acolo.

Vom demara în curând lucrarea, cu fonduri locale. Domnule, indiferent la ce partid ești și indiferent ce partid guvernează, dacă te zbați și dacă întocmești bine proiectele acestea sunt declarate eligibile și puse în aplicare. Mai avem un proiect care a fost declarat eligibil, cu punctajul maxim. Este vorba de amenajarea unui drum agricol la Strejești la Grădinari, pentru ca oamenii să nu mai intre cu căruțele și cu tractoarele în drumul național, punându-și viața în pericol. Așteptăm finanțarea…

primarie noua strejesti olt 2020 netDupă ce oamenii din comună au avut apă, canal, asfalt, iluminat modern, am depus un proiect la Compania Națională de Investiții pentru construirea unui nou sediu de primărie. Am depus proiectul în 2019, iar într-un an de zile suntem aproape de finalizarea ei în totalitate. CNI ne va preda această investiție la cheie, nu înainte de a o dota cu tot necesarul pentru a funcționa, mobilier, calculatoare etc. Această clădire unde funcționăm acum are 120 de ani. După 120 de ani, comuna Strejești are o primărie nouă, proiect demarat și semnat primar Constantin Vizantie. În satul Strejeștii de Sus vrem să facem un nou monument al eroilor, care face parte dintr-un plan de amenajare care include și un sens giratoriu. Toți cei căzuți pe câmpul de luptă, din comuna noastră, vor avea numele trecut pe acest monument.

Cum stați cu colectarea taxelor și impozitelor?

În această privință, nu avem nicio problemă. Oamenii își plătesc taxele și impozitele la zi și, datorită acestui fapt, avem și bani pentru investiții. Avem și doi investitori importanți Energia Verde și Cramele Menini, care contribuie foarte mult la bugetul local.

Câte dosare aveți la ajutorul social, Legea 416?

Doar patru dosare. La noi în comună se muncește.

Care este relația dintre Primărie și Școală?

Relația este una foarte bună, indiferent cine a condus școala. Eu țin la copiii comunei. Sunt copiii noștri, sunt fiii satului. Ei sunt viitorul… În mare măsură, cadrele didactice fac naveta la Slatina, iar primăria le decontează lunar transportul. La începutul fiecărui an, mai întâi alocăm bani pentru acest sector foarte important în creșterea educației copiilor comunei.

Care este relația cu angajații primăriei?

Una foarte bună. Avem mulți tineri bine pregătiți, care au înțeles că noi suntem în slujba cetățeanului și nu invers. Adică din taxele și impozitele plătite de către cetățean ne luăm și noi salariile.

Se mai păstrează tradițiile la dvs. în comună?

Avem o formație de dansuri, de care se ocupă o doamnă instructor de la Slatina. Au mers la diverse concursuri, unde au fost foarte apreciați. Vom înființa și o formație de călușari.

primarie noua strejesti olt 2020 2 netCum vă poziționați față de adversarii politici?

Eu nu-i consider adversari politici. Eu îi consider ca pe niște colegi. Fiecare trebuie să meargă în fața cetățenilor să le spună ceea ce au făcut și ceea ce vor face pentru ei. Eu asta fac! Merg la fiecare cetățean și îl întreb ce mai trebuie făcut în comună. Iar eu ascult părerile oamenilor. Ceea ce spun ei mă străduiesc să fac, în lumina legilor țării. Îi rog pe contracandidații mei să nu mintă oamenii, pentru că nu mai merge cu ligheane și gogoși. Oamenii vor să vadă realizări! Fapte, nu vorbe goale! Eu ceea ce am promis am și făcut. Am proiecte în derulare, pe care, de asemenea, le vom desăvârși împreună

Se apropie alegerile locale… Veți mai candida pentru un nou mandat?

Vreau să candidez pentru un nou mandat de primar, ca să realizez tot ceea ce mai avem de înfăptuit. Apoi, vreau să pregătesc un băiat tânăr care să îmi ia locul la primărie, începând cu legislatura 2024.

Ce mesaj aveți către cetățenii comunei?

Le doresc multă sănătate! Să dea Dumnezeu să trecem cu bine de această pandemie! Vreau să-i asigur că nu-i voi dezamăgi, iar tot ceea ce am promis vom duce la capăt, împreună.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular