D-le primar, obiceiul estre ca un primar nou să invoce greaua moștenire lăsată de primarul care a pierdut alegerile. Ce moștenire v-a lăsat fostul primar Sorin Ghiță?
De regulă, mie nu mi-a plăcut să vorbesc despre moștenirile lăsate. De la Revoluție încoace, s-a auzit peste tot că s-a moștenit o situație extrem de grea. Mie nu mi-au plăcut aceste lucruri. În momentul în care te bagi într-o astfel de competiție, și mă refer la cazul meu, și vrei să preiei administrarea unei localități, trebuie să fii conștient și să-ți asumi că poți găsi o situație mai bună sau o situație mai rea. Situația a fost destul de delicată. Nu-mi place să acuz pe nimeni, nici nu cred că este cazul. Fiecare administrează și procedează așa cum crede de cuviință că este mai bine. La noi, s-a achitat, chiar ieri, o tranșă din datorii. Este vorba de împrumutul de la Trezoreria statului, de 14 miliarde lei. De anul trecut, din iunie, am achitat aproximativ 40 de miliarde datorii. Această sumă nu înseamnă numai datorii făcute de Sorin Ghiță. Am găsit datorii și de pe vremea lui Mateescu. Am avut și șansa achitării acestor arierate. Ne-au prins bine. De bine, de rău, ajungem aproape de zero.
Chiar până pe 31 mai, vom achita și datoriile pe care le are și Centrul de Sănătate. Datoriile pe care le avea au fost și unul dintre motivele pentru care au stagnat demersurile pentru redeschiderea Centrului de Sănătate. Până pe 31 mai, vom plăti datoriile și vom redeschide centrul.
Sincer, pentru mine nu este o prioritate. Pentru finalizarea acestui obiectiv, mai sunt necesari aproximativ 27 de miliarde, bani pe care nu-i avem. Și dacă i-am avea, nu i-aș băga într-o clădire, nu că nu ar fi utilă. Ar fi utilă, pentru că s-ar comasa toate serviciile pe care le are Primăria Drăgănești și s-ar face mici reduceri de cheltuieli. Nu este o prioritate pentru mine, pentru că aș face cu totul altceva cu banii,însă prioritățile sunt multe altele.
Ce investiții aveți începute sau pe care le-ați demarat d-voastră și cu ce bani le finalizați?
Lista este destul de săracă la capitolul investiții începute. Nu este decât lucrarea celor de la Compania de Apă cu cei de la Tehnologica, apă și canal, lucrare care este lucrată în proporție de 85%.
Am auzit că aveți ceva probleme cu Tehnologica Radion?
Am reușit să gestionăm binișor situația, cu toate că încă mai sunt probleme, dar stând cu ei la discuții, cât de cât, cred că s-au rezolvat problemele. Repet, mai sunt probleme, dar cu bunăvoință din partea noastră și din partea lor, lucrurile sunt rezolvabile.
Alte investiții demarate de d-voastră, într-un an de zile?
În momentul de față, se lucrează la Liceul „Tudor Vladimirescu”. Este un proiect cu Banca Mondială, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, care, din fericire, am reușit să-l punem în aplicare. Se lucrează destul de bine și mă bucur că am reușit să demarăm lucrarea la liceu, care era necesară.
Aveți un litigiu cu comuna Fărcașele, privind anumite chestiuni legate de hotar?
Noi nu avem un litigiu cu Fărcașele. În acest moment, nu există un litigiu cu Fărcașele, mă refer scriptic. Că avem niște opinii diferite pe tema locului unde este amplasată Hidrocentrala este adevărat. Dar un litigiu, în adevăratul sens al cuvântului, nu există. D-l primar de la Fărcașele are opinia dumnealui asupra hotarului dintre Drăgănești și Fărcașele. Noi avem un proces-verbal și niște documente în spate care au fost semnate, de comun acord, între Fărcașele și Drăgănești, în 2010, de Prefectură, de OCPI, de toată lumea, prin care s-au pus de acord asupra liniei hotarului. Din acest punct de vedere, nu există un litigiu. Că d-l primar a venit acum, este dreptul dumnealui să aibă o altă opinie, și nu-i mai convine ce a făcut altcineva înainte, iar este dreptul dumnealui. Nu poate decât să mă acționeze în instanță. S-a încercat o mediere, împreună cu Prefectura și cu OCPI, prin care s-a dorit o ducere în eroare și o manipulare a noastră, numai că, ne-am făcut și noi un pic temele. Când noi am fost la mediere, nu exista un ordin al prefectului. Nu aveau cum să ne cheme la mediere, fără un astfel de ordin. I-am lăsat să-și expună motivele dumnealor, ca să vedem cam ce intenții au și le-am cerut ordinul prefectului, care nu exista. Și asta v-o spun că a fost joia trecută. Ulterior, s-a încercat să se dea un ordin al prefectului de mediere. Conform legii, nu poți să faci o mediere, dacă nu există o divergență de opinie. Și asta nu există, pentru că noi avem procesul-verbal semnat, prin care ne-am pus de acord. Ordinul prefectului, dacă se dădea, era ilegal.
În momentul în care am o problemă, încerc să mă documentez. Mai am și eu scăpările mele, nu sunt jurist de meserie, sunt inginer. Dar, împreună cu d-l secretar și cu echipa pe care o am aici, am stabilit o linie.
Ce-i rămâne d-lui primar de la Fărcașele este să ne acționeze în instanță, fără această mediere, și de acolo vom vedea. Mie mi s-a părut că s-a încercat să se pună pe hârtie, ca să spun așa, un punct de vedere al OCPI-ului, care era, cumva, același punct de vedere al comunei Fărcașele. Nu mi s-a părut normal, dar este treaba dumnealor. Cu primarul din Fărcașele nu am nicio problemă, chiar stăm de vorbă.
Ca orice candidat, în campania electorală, ați spus că veți face multe. Ce este palpabil, până la ora aceasta?
Din ceea ce am promis, în campania electorală, am o ambiție foarte mare ca să realizez cât pot de mult. Țin minte foarte bine ce am promis în campanie. Pe primul plan, în platforma mea electorală a fost învățământul. Lupt foarte tare, pentru că eu cred că de acolo trebuie să plecăm toți pentru a da înainte. Tocmai de aceea sprijin unitățile școlare cu tot ceea ce pot. De aceea, m-am și luptat foarte tare pentru acest proiect de la liceu. Mai avem un proiect și, în opinia mea, va demara lucrarea în două-trei săptămâni de zile, o grădiniță nouă, cu două clase, la Liceul Tehnologic. Au fost ceva probleme, dar cred că lucrurile s-au rezolvat.
Să revenim la Sănătate, d-le primar? Știți că a fost acel moment trist, când s-a desființat Spitalul Drăgănești…
Posibilitățile sunt de mai multe feluri. Eu lupt să redeschid Centrul de Sănătate de la Drăgănești. Cum am spus și mai devreme, unul dintre motivele pentru care s-a oprit această acțiune, a fost faptul că au existat datorii la spital. Noi am și dat hotărâre de Consiliu, demersurile la Minister sunt făcute, am un dialog foarte bun cu ministerul, am vorbit și cu d-l ministru. Vom înființa un centru multifuncțional de această dată. Nu poate fi înființat acest centru până nu-l desființăm pe cel vechi. Centrul de Sănătate nu putea fi desființat până nu se ajungea la zero cu datoriile. Și aici au fost un pic stagnate demersurile. Sper ca până vineri să le achit și, de luni, începem demersurile pentru redeschiderea spitalului. Nu ascund faptul că am avut discuții inclusiv cu investitori privați, care și-au arătat intenția de a face un spital privat. O să mă văd cu aceste persoane săptămâna viitoare, dar vreau, mai întâi, să încerc șansa de a redeschide spitalul de stat.
După ce l-ați bătut pe adversarul d-voastră cel mai important, Sorin Ghiță, s-au pus punct ambițiilor politice?
Imediat după alegeri, au mai fost mici probleme, dar, în momentul de față, lucrurile s-au așezat. Sper să nu mai fie probleme sau ambiții doar de natură politică.
Adresați un mesaj către Guvernul României și unul către Consiliul Județean Olt.
Către Guvernul României, cât de cât cred că am idee cum stau lucrurile. Mă refer la partea financiară, lucrurile stau destul de rău. Sunt conștient de faptul că bani nu sunt sau sunt puțini. Înțeleg acest lucru, știu prin ce trecem toți, mă refer la nivel național. În opinia mea, mai sunt ceva probleme cu anumite legi, nu vreau să intru în detaliu, că nu ar avea sens, dar cred că acolo s-ar putea umbla fără să ne trebuiască bani. Sunt convins că lucrurile au intrat pe un făgaș normal și se vor îndrepta, dar toate necesită timp, nu se pot face peste noapte. Așa cum eu mi-aș dori să fac peste noapte, sunt convins că și acolo este același lucru.
D-lui președinte al Consiliului Județean nu pot decât să-i mulțumesc, avem o relație extrem de bună și mă sprijină cu tot ceea ce poate dumnealui.
Dumitru Sârghie
sarghie, esti un vanzator de izmene. CINE ARE DREPTATE, PANTELIE(primarul Draganestiului) SAU marin NEBUNU” (“PRIMARUL” FARCASULUI)?