După cum se știe, inspectorul-șef al IPJ Olt, d-l Mihai Pruteanu, a fost numit recent director-general în Inspectoratul General al Poliției Române. În locul domniei-sale, pentru doar câteva zile, a fost împuternicit inspectorul-șef adjunct Alexandru Vulpe. Începutul acestei săptămâni a debutat cu un eveniment, la care nu se mai gândea nimeni, poate doar liderii politici locali ai celor trei roze, în acord cu Ministerul de Interne. Aceștia au negociat în favoarea tânărului polițist Cătălin Florescu, care – iată – l-a înlocuit fulgerător pe Alexandru Vulpe, domnia-sa preluând astfel frâiele Poliției noastre de toate zilele din Olt.
De reținut răspunsurile pe care fostul inspector-șef al IPJ Olt, d-l Mihai Pruteanu, le-a acordat Liniei Întâi (înainte de a-și face bagajele), la niște întrebări ceva mai curajoase decât întrebările à la Marius Chicoș Rostogan, cu care erau obișnuiți șefii Poliției noastre județene, de-a lungul timpului…
Mă încearcă două sentimente. Îmi pare rău că plecați, pentru că ați început ceva și puteați face mai multe. În al doilea rând, bine că ați plecat, pentru că nu puteați scăpa de politizare nici d-voastră, cel care sunteți de intransigent!
Nu mi-a plăcut despărțirea, dar știți cum este în viață. Știți cum e și cu politizarea aceasta. Ea vine de undeva, mai din timp. Din punctul meu de vedere, este păcat că s-a ajuns aici. M-am atașat mult de Olt. Deocamdată, sunt împuternicit șase luni de zile pe funcția de director-general, acesta este ordinul ministrului. Eu sunt, practic, titular pe post aici. Dacă scârțâie ceva pe acolo și mă dau jos, eu mă întorc la postul meu.
Ce presupune funcția de director-general în IGPR?
Cum sunt direcțiile din aparatul central, din IGPR, din minister. Administrez, ca director-general, toată problematica similară unui șef de inspectorat, având în vedere numărul mare de polițiști care există, numărul mare de locuitori…
Mă subordonez șefului Poliției Române. Așa cum este și aici, inspectorul-șef se subordonează inspectorului-general al Poliției Române și, pe verticală, ministrului, secretarului de stat.
Are și alte rațiuni această mutare intempestivă a d-voastră? Are cine să pună acoperișul pe “casa” pe care ați construit-o d-voastră? Plecați cu inima împăcată că există cineva care știe să pună acoperișul sau ne va ploua în casă de aici încolo?
Voi începe cu a doua întrebare. Îmi exprim speranța că da, pentru că ar fi regretabil și, mai ales, în instituția noastră, nu putem să spunem stop la ceea ce s-a întâmplat până la venirea mea. Nimeni nu poate să spună că – gata – am făcut ceva, iar în continuare ne ducem să ne culcăm și ne vedem fiecare de treburile noastre. Nu! IPJ Olt, ca și celelalte inspectorate de poliție, este un furnal unde metalul se topește la foc continuu. Dacă se stinge, avem probleme. V-am spus că atribuția de numire a noii echipe manageriale nu mai intră în competența mea, ci este a conducerii Ministerului și a Poliției Române. Sper să se aleagă cea mai bună variantă și am această convingere, pentru că județul Olt este un județ mare, un județ cu o problematică variată, mai ales pe zona rurală și asta o știm bine cu toții. Este, totuși, un județ pe care l-am evaluat foarte bine și am văzut că el nu se caracterizează prin mare violență. Aici sunt caracteristice acele furturi de subzistență, mai ales în mediul rural. Nu avem grupări infracționale deosebite.
Cu privire la prima întrebare, nu știu cum aș putea să vă răspund. Ceea ce pot să vă spune este faptul că pentru mine reprezintă o altă provocare, tocmai că această instituție, Poliția Capitalei, este cea mai mare unitate din cadrul Poliției României. Spuneam că reprezintă o mare provocare, pentru că va trebui, și acolo, să desfășor activitatea de așa manieră încât să înscriu activitățile poliției capitalei pe alte coordonate de eficiență, să aduc acea plus-valoare și acolo, așa cum s-a întâmplat și aici. Dacă reușesc acest lucru și acolo rămâne de văzut.
A consemnat Dumitru Sârghie