D-le președinte, se tot vehiculează ideea că doctrinele nu mai contează. Nu mai interesează pe nimeni problemele doctrinare… Dvs., ca exponent al Dreptei și proaspăt președinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), ce ziceți, în acest sens?
Eu nu cred că doctrinele politice trebuie neglijate, dar ele țin de un corp specializat de oameni. Una este elaborarea unei doctrine și alta modul în care ideologii acesteia o prezintă maselor, celor care votează. Limbajul doctrinar al PMP poate să ne placă doar nouă și, dacă nu știm să-l prezentăm oamenilor, riscăm să nu ajungem la electorat. Teza privind dispariția doctrinelor este una de tip neocomunist, pe care o practică PSD și, mai nou, o parte a PNL, înnebunită de dorința lui Crin Antonescu de a ajunge președinte.
Noi trebuie să găsim alchimia de a transforma convingerile în vot, ceea ce nu e un lucru prea ușor. Cele două mari orientări Stânga-Dreapta sunt consacrate în toată lumea, iar noțiunea de Centru este doar un punct imaginar spre care se înghesuie multe partide, în dorința lor de a afișa o anumită precauție.
Curentul Popular European este unul modern, caracteristic Dreptei capitaliste europene și are o particularitate pe care nu o are Stânga politică: poate reuni sub aceeași umbrelă ideologică și creștin-democrația, și conservatorismul, și unele forme clasice de liberalism. Popularii, spre deosebire de socialiști și liberali (și aici mă refer la PNL condus de Crin Antonescu), vizează toate categoriile sociale, din perspectiva moralei creștine și a iubirii aproapelui, și orice discuție cu referire la partidele populare din Europa trebuie făcută din perspectiva fenomenului de integrare europeană.
A spune, cum tot au spus liderii USL, în timpul Referendumului, când democrația în România a fost îngenuncheată, că România nu are nevoie de părerea cancelariilor europene, este o prostie mare cât procentul pe care USL îl are încă în Parlamentul României.
Deci, doctrinele contează mai ales în măsura în care sunt materializate în „teren”, atât pentru a atrage electoratul la vot, dar și pentru a le pune practic în aplicare, din punct de vedere al realizărilor economice, sociale și culturale…
Cine va construi această Dreaptă Europeană, având în vedere precaritatea Opoziției românești de la această oră?
Dacă Dreapta românească se va reface, în viitorul apropiat, ea va fi, fără îndoială, în jurul Mișcării Populare. Aici e locul unde se poate reconsolida Dreapta populară, pe care – într-un fel sau altul – PDL a ratat-o. Persoane cu afinități creștin-democrate, grupuri conservatoare, civice și populare, vor face satelit în jurul PMP. Ne ajută, în acest sens, și prestația lamentabilă a USL și, mai ales, a acestui guvern în urma căruia totul se usucă…
România este la răscruce de drumuri și de vânturi, iar PNL, care se pretinde a fi de dreapta, și-a neglijat definitiv mesajul, din dorința de a nu bruia alianța cu cripto-comuniștii lui Ponta. PNL riscă să se compromită definitiv, mai ales din cauza pușcăriabililor liberali, cocoțați, fără rușine, în vârful piramidei. Afirm în deplină și coerentă cunoștință de cauză: PNL nu e un partid de dreapta!
Despre creșterea economică, în România, nu mai vorbește nimeni. Are PMP curajul să deschidă gura în acest sens, având în vedere că acest partid este format din inițiativa lui Traian Băsescu, un președinte atât de contestat în ultimul timp?
Dacă vreți să fim obiectivi până la capăt, în ultimul timp Traian Băsescu nu mai este atât de contestat. Dimpotrivă, e din ce în ce mai… popular. N-o să reiau explicațiile pentru a argumenta politica de austeritate pe care Guvernul Boc a fost nevoit s-o aplice, fiindcă eu și întreg poporul român așteptăm explicații la politica economică de-a dreptul catastrofală a Guvernului Ponta.
Aș trece direct la întrebarea dvs., punându-mi, la rându-mi, alte întrebări. Este necesară Dreapta populară în România? Pe cine reprezintă ea? Cui se adresează? Ce șanse are ea, acum, în țara noastră?
Cred că este necesară Dreapta populară în România, pentru că, peste tot, în Europa ea a dinamizat creșterea economiei, a libertății de întreprindere, de posesie și de expresie. România nu are nicio șansă să scoată capul în lume, să fie racordată, cu adevărat, la valorile europene, dacă nu va face ceva pentru creșterea economică. Ori această creștere economică nu se poate face cu politici social-democrate. Dreapta populară, capitalistă, este absolut necesară și ea, după cum v-am spus, trebuie să reprezinte toate segmentele sociale, dar și să pună accent pe mediul de afaceri, eliminând, pe cât posibil, mediul de afaceri corupt și conectând economia la codurile etice și de comportament ale Vestului.
Care este urgența pentru România, în viziunea PMP?
Dacă e ceva urgent în politica românească este tocmai restructurarea pe zona de Dreapta. Dreapta populară trebuie să se cristalizeze pe baze ideologice și ea trebuie să aibă un impact rapid asupra modului în care funcționează astăzi democrația în România. USL s-a dovedit a fi o alianță de conjunctură, PDL – atât la Olt cât și în țară – există fără a fi, iar UDMR stă la cotitură, având probleme nu de ideologie ci de comportament…
România are nevoie de un partid în care să fuzioneze toate formațiunile Dreptei, inclusiv o mare parte din PNL actual, dezamăgită de stângismul lui Antonescu. Iar acel partid cred și sper că va fi PMP. Așa să ne ajute Dumnezeu!
LINIA ÎNTÂI