D-le primar, condițiile politice, sociale, economice din România nu sunt prielnice realizărilor administrative… Toate administrațiile sunt puțin blocate în a pune în practică proiectele lansate în campania electorală. Ce ați mai făcut în ultimul timp?
Aveți dreptate! Am avut un început de mandat dificil. Pandemia, care ne-a lovit chiar de la începutul mandatului, n-a fost deloc ușor de gestionat. Acum și această perioadă critică cu războiul din Ucraina ne pune probleme în ceea ce privește finanțarea proiectelor.
Cu toate acestea, am reușit, la Scornicești să demarăm o serie de investiții, în ceea ce privește extinderea rețelei de canal și apă, reabilitarea și modernizarea străzilor și a drumurilor comunale neasfaltate din orașul nostru.
Am demarat procedurile privind scoaterea a proiectului de extindere a rețelei de gaze din satele aparținătoare orașului Scornicești: Chițeasca, Negreni, Bălțați, Mărgineni, Jitaru, Mogoșești, Teiuș și Șuica.
Aici nu există rețea de gaz și am scos la licitație, ca proiectare, toate aceste străzi, iar la execuție, în primă fază, vor intra jumătate dintre ele. Sperăm ca anul viitor s le introducem și pe celelalte, care rămân după prima fază.
Mai avem în execuție două blocuri, un bloc social și unul ANL, urmând ca, în perioada următoare, să înceapă lucrările și la Casa de Cultură. S-au terminat procedurile privind scoaterea la licitație și atribuirea lucrării firmei care a câștigat licitația. Se lucrează la proiectul tehnic și cred că într-o lună vor începe lucrările.
Blocul ANL este un bloc pentru tineri, care cuprinde 12 locuințe, apartamente și garsoniere, iar cel social – tot pentru tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Aici avem 24 de spații locative. Ambele blocuri au finanțare de la Ministerul Dezvoltării. Și Casa de Cultură este tot pe Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. Vom moderniza, în totalitate, casa de cultură și o vom dota cu aparatură modernă.
Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) am depus proiecte în valoare de 3,5 milioane de euro, care cuprind reabilitatea și modernizarea mai multor școli din localitate, chiar și a liceului, fostul sediu de primărie, care este într-o stare avansată de degradare. Tot prin PNRR, vrem să reactualizăm și Planul Urbanistic Zonal și Planul Urbanistic General, cât și modernizarea sistemului de supraveghere video.
Ne așteptăm ca, până la finalul anului, să semnăm contractele de finanțare.
Scorniceștiul are o veche tradiție sub aspectul ansamblurilor folclorice, a tradițiilor… Ce aveți de gând, sub acest aspect?
Un prim pas important a fost făcut prin faptul că am reușit, ca finanțare, să implementăm proiectul de modernizare a Casei de Cultură. Unde, cu siguranță, Ansamblul nostru popular își va putea desfășura, în cele mai bune condiții, repetițiile și toată activitatea sine. Aici intenționăm să facem și o sală de cinema pentru tineri și nu numai. Avem două grupe care alcătuiesc ansamblul, una de copii și una de adulți. Anul acesta am fost invitați la câteva televiziuni naționale și ne mândrim cu asta. Chiar săptămâna viitoare vom avea o discuție cu cineva de la PRO TV, pentru a participa la emisiunea „Românii au talent”.
În ciuda faptului că e declarat oraș, Scorniceștiul a rămas o zonă, totuși, agricolă, prin comunele adiacente. Mai sunt sprijinite fermele agricole?
Din fericire, până în acest moment și sper că și pe viitor, au beneficiat de sprijinul guvernului, lucru care i-a ajutat foarte mult pe investitorii din agricultură. Pentru că agricultura are și o parte de loterie, dacă Dumnezeu nu te ajută, riști ca, în 2-3 ani de secetă, să intri în faliment.
Am vrut să facem o stație antigrindină, dar, la insistențele fermierilor am renunțat, pentru că dumnealor spun că din acest motiv precipitațiile cam lipsesc în zona noastră.
Cum funcționează Alianța PNL-PSD la dvs., la Scornicești?
De la nivel central s-a transmis că nu există obligativitate, ca această alianță să existe și la nivelul consiliilor locale, decât acolo unde se poate. Din acest punct de vedere, la noi, această alianță funcționează și nu prea. Pesediștii au mici derapaje în ceea ce privește votul lor în consiliul local, însă, de cele mai multe ori, am găsit drumul spre înțelegere. Au înțeles că menirea dumnealor, în consiliul local, este să sprijine cetățenii, nu să-i încurce.
Cum vedeți viitorul politic al PNL la Olt?
Fiind membru PNL, bineînțeles că îmi doresc, atât la Olt, cât și la nivel național, rezultate foarte bune. Însă nu ne va fi ușor, pentru că trecem prin perioade grele de gestionat. Sper să nu mai revină pandemia…
Dumitru Sârghie