Este o întrebare cu profunde semnificații pe care nu am pus-o eu, ea fiind sugerată de mai mulți interlocutori, cu care am stat de vorbă, în cartier, pe stradă sau la telefon, în aceste zile. Cauza și sorgintea ei au fost determinate de un eveniment mass-media. În fapt, în seara zilei de 15 septembrie a.c., la TV Antena 3, în Emisiunea Sinteza Zilei, a fost prezent col. (r) Filip Teodorescu, fost adjunct al contraspionajului românesc, acum președinte al ACMRR din SRI. În calitatea mea de președinte al Sucursalei Olt al Veteranilor de Informații, am fost atenționat în timp util și, la rându-mi, am anunțat cât mai mulți colegi, dar și alte personalități, cu care sunt în relații privind acest eveniment.
În timpul emisiunii, atât cât i s-a permis, Filip Teodorescu, cu temperamentul și competența pe care i le cunosc de foarte mulți ani, a prezentat probe și argumente juridice despre trădătorii de țară Pacepa, Răceanu, Nicolae Militaru și veșnicul iredentist-șovin, înrăit antiromân, de etnie maghiară, Laslo Tökes. La fel, cine a urmărit emisiunea, a lămurit și tâmpenia lansată, cu candidatura unui așa-zis ofițer de informații acoperit, extrem de mult mediatizată.
La emisiune, au participat și alți formatori de opinie, printre care tu, Adrian Ursu, dar și Mugur Ciuvică. Eu și interlocutorii mei ne așteptam ca Ciuvică să debiteze inepțiile lui de anti-securitate, de iubire a trădătorilor și de antiromânism. Unui astfel de individ care, așa cum a declarat singur, anterior, că este medic de profesie, dar care n-a practicat niciodată, că are o prietenă cu care are copii, cu un astfel de profil psiho-social, nu ai ce să-i pretinzi. Meseria lui de investigator politic, care se plimbă zilnic, de dimineața până seara, pe la câteva televiziuni, cu placa lui de anti, cu siguranță e detestat de multă lume. Nedumerirea noastră, dragă Adriane, tu fiind slătinean get-beget, este cu privire la opinia ta în emisiune de anti-securitate și de susținere a lui Ciuvică.
Te-ai născut, ai copilărit și școlit pe strada și în cartierul în care, la nici 100 de metri, locuiesc și eu din 1969. În perioada socialistă, eu și admirabilii mei colegi, specialiști de înaltă clasă, români neaoși de pe aceste meleaguri, culegeam și verificam informații, în principiu să apărăm o avuție națională, pe fondul apărării altor valori sociale de supremă importanță, precum independența și suveranitatea naționale.
Am să-ți reamintesc două momente. În anii ’70, în zona Corabia-Sadova, s-a construit, în cooperare cu specialiștii englezi, cel mai modern sistem de irigații din Europa. Nu multă lume știe că sistemul acesta cuprindea elemente de artă, din sistemul economic de apărare al țării, la o eventuală invazie din sud. Aveam experiența invaziei din 1968 a Cehoslovaciei.
Apoi, după inundațiile catastrofale, din 1970, cu investiții uriașe, au început lucrările de regularizare și a salbei de hidrocentrale de pe râul Olt. Nu e metru de pământ din aceste perimetre să nu fie călcat de colegii mei, în verificarea unor informații, în scopul prevenirii unor erori de construcție, dar și posibilelor acțiuni de sabotaj, cu consecințe grave, după finalizarea lucrărilor. Și astfel de exemple ar putea fi de ordinul sutelor.
În aceeași perioadă, tatăl tău, Vasile Ursu, ziarist la ziarul local al Partidului Comunist, scria zilnic articole în care relata fapte de muncă și viață. Inclus în rândul activiștilor de partid din sectorul propagandă, participa direct la acțiuni de masă pentru popularizarea politicii partidului. Eram prieteni, schimbam păreri, ne respectam reciproc. Mama ta, profesoară de limbă română, la Liceul Ion Minulescu, era în relații de încredere cu soțiile colegilor mei, dacă nu greșesc, a fost și secretară de partid pe liceu. Două dintre acestea, medic și farmacistă, mi-au relatat că mama ta, grijulie ca orice mamă cu copilul ei, într-o situație de afecțiune patologică, le-a cerut sprijinul și le-a încredințat secretul de familie, pe care l-au păstrat cu sfințenie. Probabil ești singurul care știi despre ce este vorba. Și-apoi, să-ți reamintesc că ți-ai desăvârșit profesia de ziarist la ziarul lui Dumitru Tinu, de fel din Coteana. Nu știu dacă este adevărat, dar unii mi-au șoptit că ți-a fost rudă apropiată după mamă. Dar, trebuie neapărat să știi că Dumitru Tinu a fost și el, într-o anumită perioadă, ofițer de informații. O știu de la Ion Stănescu, fost președinte al Consiliului Securității Statului.
Având aceste elemente, eu și interlocutorii mei ne-am întrebat justificat: de unde și de ce la tine atitudinea anti-securitate?
Nu închei, înainte de a-mi exprima o opinie proprie. Voi, la Antena 3, ați făcut și sunteți capabili să faceți emisiuni bune. Dar, în nebunia voastră din ultimul timp, de a-l apăra pe Dan Voiculescu, ați intrat într-o polemică nejustificată cu formatorii de opinie de la alte televiziuni (e adevărat, mai înverșunați), declanșând un antiromânism periculos la dimensiuni neașteptate. Dacă nu-i puneți capăt cât mai urgent, riscați să fiți dezavuați pentru multă vreme.
Vreau să vă spun că pe Dan Voiculescu noi îl cunoaștem cel mai bine decât voi toți. El a făcut, într-o anumită perioadă, lucruri bune, chiar foarte bune, pentru țară. Dar tot așa de bine, suntem în măsură să vă atenționăm că, pentru noi, momentul ’89 a rămas nedeslușit, mai ales cu îmbogățirea peste noapte și nu numai. Pentru că ai terminat Filologia, te rog să-i explici lui Mugur Ciuvică faptul că noi am fost ofițeri de informații și nu securiști. Și nu am aplicat în niciun fel metode securiste – ceea ce înseamnă „mânuitori de secure”.
Bine ar fi să vă debarasați de Ciuvică, ca să nu vă compromiteți de tot. Lăsați-l în plata Domnului să se ocupe de investigații politice (?!).
Col. (r) Nicolae Zărnescu
Hai sictir Mitica