AcasăLa ordinea săptămâniiDE LA TIMOK LA TISA ȘI LA NISTRU – FAZA CHIȘINĂU

DE LA TIMOK LA TISA ȘI LA NISTRU – FAZA CHIȘINĂU

Așa cum am mai reflectat în ziarul nostru, dna profesor întru geografie, Dalia Cîrstea (inspector de specialitate în cadrul ISJ Olt), este inițiatoarea unor proiecte de cooperare între sufletele aceluiași neam românesc, între instituțiile de educație și cultură din Slatina și unele asociații și instituții ale românilor de pretutindeni, precum ar fi cele din Serbia, Republica Moldova și Ucraina. E vorba, dragi cititori, de acele zone ale românismului de peste granițele României de azi, zone asupra cărora, dacă nu se intervine de la un nivel instituțional guvernamental, treptat se vor pierde rădăcinile neamului nostru românesc, împrăștiat în lumea largă.

Unul dintre aceste proiecte culturale este și cel intitulat sugestiv „De la Timok la Tisa și la Nistru”, iar una dintre etapele acestuia s-a consumat recent, când o delegație de peste 35 de slătineni și slătinence, formată, în special, din cadre didactice, a adăstat în cea mai importantă instituție de învățământ din Republica Moldova, anume Liceul Teoretic Româno-Francez „Gheorghe Asachi”, de la Chișinău, fondat la 8 martie 1864.

chisinau slatina 1Subintitulat „Proiect de educație pentru valori”, acest proiect internațional are drept parteneri români pe reprezentanții următoarelor instituții:  IȘJ Olt – Dalia Cîrstea; Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Slatina – Mihaela Aldea; Grădinița cu Program Normal nr. 1 Balș – Livia Constanța Tudor; Școala Gimnazială Găneasa – Claudya Maria Neacșa; Liceul „Ștefan Diaconescu” Potcoava – Daniela Georgeta Sima; Liceul „Nicolae Titulescu” Slatina – Carmen Boiangiu; Liceul cu Program Sportiv Slatina – Carila Daniela Sora; Școala Gimnazială „George Poboran” Slatina – Viorica Istrate; Școala Gimnazială Pleșoiu – Maria Munteanu; Școala Gimnazială „Ștefan Protopopescu” Slatina – Violeta Nicolăescu; Asociația Educație și Cultură pentru Viitor  Slatina – Daniela Petru și Emanuela Popescu; Colegiul Național „Radu Greceanu” – Larisa Masay; Colegiul Național „Ion Minulescu” – Ion Mitru; Liceul Tehnologic Metalurgic Slatina – Anne Marie Magdalena Cojocaru; Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina – Carmen Vespescu.

chisinau cirstea 2Toți aceștia, au alături pe următorii parteneri de origine română din țările partenere citate mai sus: Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia – Ziva Momirovic; Asociația Podul lui Traian (Serbia) – Nevenko Nena Simonovic; Asociația Români din Omolie (Serbia) – Cristina Jovanovic; Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” (Municipiul Chișinău, Republica Moldova) – Angela Ojog; Școala nr. 2 Slatina, Ucraina – Elena Shovak.

Proiectul își propune să sensibilizeze tinerii față de istoria națională. Activitățile propuse sunt orientate spre partea practică, interactivă, cu implicarea directă a elevilor și a cadrelor didactice. Noua generație, copiii cărora le curge sânge românesc prin vene, vor prezenta în imagini, prin desene, colaje, picturi, lucrări proprii, România, așa cum le-a fost prezentată în cadrul familiei și a comunității.

Printre activitățile culturale care s-au derulat, recent, la Chișinău, a avut loc și lansarea cărții de poeme despre neam și țară, „Glonțul restaurației”, carte semnată de ziaristul și poetul Dumitru Sîrghie, manifestare de succes, care a aprins, în inimile celor prezenți, flacăra unirii celor două Românii surori. Au vorbit despre istorie, românism și neam, Volosatîi Boris, directorul liceului, doctor în pedagogie, profesor de istorie și științe socio-umane, apoi Bulat Natalia, director adjunct al aceleiași instituții prestigioase de educație, doctorandă, coordonatorul treptei gimnaziale, dar și slătineanca noastră, prof. Dalia Cîrstea, inspector în cadrul IȘJ Olt. Elevii Liceului „Gheorghe Asachi” s-au întrecut pe sine, recitând poezii de înaltă vibrație patriotică și interpretând cântece despre neam și țară, la care, dacă ești cu adevărat roman nu ai cum să nu lăcrimezi.

chisinau sirghie 1Ziaristul Dumitru Sîrghie a transmis, la rându-i, salutul românilor din Slatina, a vorbit despre colaborările sale cu marii epigramiști ai Republicii Moldova, Ion Diviza, Gheorge Bâlici și regretatul Efim Tarlapan, care a fost părintele epigramei românilor de pretutindeni. A recitat, apoi, o serie de poeme din cartea pe care a lansat-o în premieră, aici, în inima  Basarabiei, „Glonțul restaurației”. De asemenea, poetul a primit o invitație oficială a Bibliotecii „Petre Ștefănucă”, de la Ialoveni, cea mai mare instituție a cărții din  districtul (Raionul) Ialoveni, aceea de a lansa cartea respectivă și în această zonă importantă a românismului.

Dalia Cîrstea a dăruit Liceului „Gheorhe Asachi” mai multe albume  și cărți, din partea Consiliului Județean Olt, unele dintre cărți fiind semnate de  Dumitru și Elena Sîrghie. La rândul lor, Elena și Dumitru Sîrghie le-au oferit fraților moldoveni cunoscutele volume „Un artist slătinean pe scenele lumii – Antonius Nicolescu”, „Dascăli slătineni – Traian Biju”, respectiv „Anotimpurile lui Traian Zorzoliu” și, bineînțeles,  „Glonțul restaurației”.

Toți partenerii din Slatina, dar și cei din Serbia, Ziva Momirovici și Ziva Ladici, împreună cu cei doi fii ai săi, au primit din partea conducerii liceului „Cartea de vizită a instituției publice Liceul Teoretic Gheorghe Asachi”. Dalia Cîrstea a primit din partea lui Volosatîi Boris stindardul acestei instituții de învățământ, singura instituție de acest gen din Republica Moldova care are steag propriu și pe care sunt incastrate și însemnele regale.

A fost o zi a patriotismului adevărat, o zi de largă respirație românească a slătinenilor noștri, care, alături de frații lor de sânge, moldovenii de la Chișinău, nutresc aceleași aspirații unioniste de ani și ani… Trebuie menționat faptul că sala de festivități a Liceului „Gheorghe Asachi!”, cea în care s-au derulat activitățile româno-române se numește „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, după numele celebrilor cântăreți unioniști, care au murit cu murmurul României Mari pe buze, Doina fiind chiar eleva acestui celebru liceu, de expresie româno-franceză.

Felicitări, Dalia Cîrstea, felicitări conducerii Liceului „Gheorge Asachi” din Chișinău, Trăiască România Mare!

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular