AcasăBreviar parlamentarDeputatul Emil Albotă – proiect de lege cu privire la modificarea și...

Deputatul Emil Albotă – proiect de lege cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 504/11 iulie 2002 – Legea audiovizualului

Emil Albotă, deputat PSD, susține proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 504/11 iulie 2002 – Legea audiovizualului. Proiectul urmărește să restricționeze mesajele publicitare adresate copiilor, având ca obiect produsele alimentare și băuturile cu import substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat, în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) și art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008, pentru o alimentație sănătoasă, în unitățile de învățământ preuniversitar.

„Plecând de la o realitate tragică, în care România e pe locul întâi, în Uniunea Europeană, la obezitatea infantilă, propunem un proiect de lege, care să interzică publicitatea la băuturile și alimentele cu mult zahăr și grăsimi, în timpul programelor TV adresate copiilor. Controlul respectării acestei interdicții ar reveni Consiliului National al Audiovizualului și al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Inițiativa pe care am elaborat-o prevede că este interzis ca, în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor, să se difuzeze publicitate și teleshopping, având ca obiect produsele alimentare și băuturile cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat în regimul alimentar global, în acord cu art. (2) și art. (9), lit. a) din Legea nr. 123 din 27 mai 2008, pentru o alimentație sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar.

Totodată, propunerea legislativă prevede că este interzis ca, în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale adresate minorilor să se difuzeze publicitate și teleshopping în timpul programelor pentru copii și în comunicările comerciale audiovizuale care prezintă minori consumând produsele alimentare și băuturile cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, ca acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, al căror consum nu este recomandat, în regimul alimentar global.

În vederea prevenirii părinților și copiilor, am prevăzut ca toate calupurile publicitare în care se promovează produsele alimentare și băuturile cu un aport substanțial de compuși cu efect dăunător sănătății, vor avertiza publicul, printr-un insert scris și/sau sonor că produsul nu se adresează minorilor și se vor încheia cu avertismentul sonor și vizual: «Consumul excesiv de acizi grași trans, grăsimi, sare, sodiu, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari dăunează grav sănătății».

În lipsa adoptării prezentei legi ,există un risc crescut de creștere a obezității, în rândul copiilor și tinerilor din România”, a declarat Emil Albotă.

Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments