AcasăInterviuDeși scriu cu stânga, nu mă consider un stângaci!

Deși scriu cu stânga, nu mă consider un stângaci!

D-le Rotea, funcția de prefect pe care o dețineți acum a pus capăt carierei dvs. politice?

Nu. Categoric, nu! E adevărat că, în momentul de față, nu fac politică. E normal să nu fac politică acum, pentru că, în primul rând, vreau să respect legea și ca înalt funcționar public n-am voie să fac politică. Dar, cu siguranță, nu voi fi prefect o veșnicie, iar experiența pe care o deprind în administrația publică locală și faptele bune, până la urmă, pe care le fac în administrație în calitate de prefect, mă vor ajuta mult, ulterior, în cariera mea politică.

catalin roteaNu credeți că această poziție pe care o aveți acum a fost pusă la cale de unii adversari politici ai dvs. care vedeau în dvs. un pericol?

Nu cred că a fost pusă la cale de adversarii mei politici. Cred că  fost, efectiv, o decizie a Guvernului Victor Ponta, pentru că, așa cum se știe, guvernul își alege colaboratorii în teritoriu. Dar mă flatează sugestia dvs., cum că aș reprezenta un potențial adversar politic, pentru acești așa-ziși adversari.

Ați vorbit de administrație… Dacă în politică tinerețea este un atu, credeți că și în administrație e același lucru?

Da! Cred că tinerețea reprezintă un avantaj, pentru că înseamnă mult mai multă forță de muncă și înseamnă o viziune nouă asupra fluxurilor organizatorice, asupra birocrației. Poate sunt subiectiv, că vorbesc de mine. Cel mai bine vă poate răspunde la această întrebare, chiar dacă am doar o lună de zile de când sunt prefect, orice angajat al Prefecturii Olt sau orice angajat al Gărzii de Mediu. Discutați cu fiecare dintre ei și întrebați-i părerea despre mine și ei vă vor oferi cel mai bun răspuns, dacă tinerețea este sau nu un avantaj.

Ați fost șeful Gărzii de Mediu Olt. Salut, ca reprezentant al presei din Olt, inițiativele radicale pe care le-ați avut în favoarea ecologiei. Totuși sunt anumite zone în comunele județului Olt unde, din lipsa banilor, primăriile fiind în faliment, unii primari nu pot respecta legea și anumite sarcini de mediu care se fac de către reprezentanții Mediului. Cum procedăm în cazurile acestea, unde primarii nu au bani ca să respecte ceea ce le este trasat prin lege?

Știu situațiile, cunosc foarte bine situațiile financiare ale primăriilor și faptul că cele mai multe chiar nu au bani. De cele mai multe ori, în cazul în care au fost controale ale Gărzii de Mediu la primării, s-au impus măsuri după care s-au prelungit termenele. Dar Garda de Mediu nu poate să prelungească la nesfârșit termenele de îndeplinire a măsurilor. Până la urmă, primarul, în momentul în care candidează și este ales, știe, de la bun început, la ce se înhamă. Și își asumă atât părțile pozitive ale funcției de primar cât și părțile negative. Garda de Mediu nu poate să amâne la nesfârșit și nu poate să lase gunoaiele în comune pe motiv că primăriile nu au bani. Până la urmă, primarul trebuie să se descurce, într-o formă sau alta.

Din 1990 încoace, am văzut toate genurile de prefecți în județul Olt. Niciunul, cu o excepție, nu a avut un șef de cancelarie care să-l onoreze și să fie un intelectual, în sensul cel mai bun al cuvântului. Am spus cu o excepție, pentru că, la cabinetul celui mai slab prefect pe care l-a avut județul Olt, d-l Moisiu, paradoxal, a fost un șef de cancelarie dotat intelectual, un om de cultură chiar: Petre Lupu! De ce vă feriți, domnilor prefecți, să vă luați alături de dvs. oameni care știu carte?

În primul rând, trebuie să vă precizez că eu nu împărtășesc remarca dvs. cum că d-l Moisiu ar fi fost cel mai slab prefect al județului Olt. În ceea ce privește faptul că ne ferim să luăm lângă noi oameni cu carte, cum ați spus dvs., nu cred că e și cazul meu. În momentul de față, director al cancelariei este o persoană foarte experimentată, d-na Mădălina Teodosescu, care are un CV impresionant, care vine dintr-un domeniu economic, fiind fost director de sucursală bancară, și este o persoană demnă de toată încrederea.

În ceea ce privește, per ansamblu, cancelariile prefecților nu neg faptul că, în primul rând, persoanele angajate în cancelarii se bazează pe încrederea prefectului în aceste persoane. Așa cum scrie și în lege.

Toți prefecții care vin, în cazul când cei dinaintea lor n-au fost pe aceeași linie politică cu ei, mai ales atunci, critică fosta administrație a Prefecturii. La dvs. cum se pune problema? Ce ați găsit? Ce aveți de corectat?

Dacă ai obiceiul să critici precedenta administrație fără să ai un motiv real, înseamnă că ești o persoană slabă. Arăți că ești persoană care vrea să-și ascundă propriile slăbiciuni… Eu nu am nimic de criticat față de fosta administrație. Din anumite puncte de vedere, Prefectura Olt este pe primul loc pe țară, în anumite statistici al Ministerul Afacerilor Interne. Este o echipă bine organizată, un personal bine calificat. Singura observație, singura critică pe care aș putea-o aduce precedentei administrații, și am spus-o și  public, a fost o comunicare mai deficitară cu presa. În rest, am găsit lucrurile stând destul de bine aici în Prefectură.

Ce-mi propun? Îmi propun, așa cum am spus-o de fiecare dată, să demonstrez locuitorilor din județul Olt că suntem în slujba comunității și că vreau, în acest mandat, trecător de altfel, să las o urmă puternică în această instituție.

Cum vedeți dvs. cultura din județul Olt? Ce trebuie făcut la acest capitol?

Este un capitol foarte puțin exploatat, în condițiile în care avem foarte mulți oameni de cultură, unii care, din păcate, nu mai sunt printre noi, unii – în viață. Nu a fost, cu  siguranță, un domeniu suficient exploatat și acestor personalități nu li s-au acordat meritele cuvenite. Mă bucur că mi-ați pus această întrebare, pentru că ați anticipat un viitor proiect pe care am de gând să-l desfășor sub egida Prefecturii Olt, care se referă la olteni și la valorile naționale. Un proiect care sper să fie implementat începând cu 1 noiembrie. Cu acest prilej, vă felicit sincer pentru că ați scris acea binevenită carte „Trei mari artiști populari ai județului Olt: Nicolae Nica, Constantin Nițu și Ion Crețeanu”.

În viața civilă, sunteți catalogat ca un om de dreapta, aproape radical. De ce scrieți cu stânga, d-le prefect?

În mod normal, la o persoană, centrii scrisului, în creier, se află în partea stângă. Asta înseamnă că persoanele scriu cu partea dreaptă. Mai sunt și excepții, genetice, în care centrii de coordonare ai scrisului sunt în partea dreaptă și atunci se scrie cu stânga. Din acest motiv scriu cu stânga. Dar, deși scriu cu stânga, nu mă consider un stângaci…

Nu vi se pare umilitor pentru fostul dvs. șef politic, Ioan Ciugulea, că Gigel Știrbu i-a propus o funcție de președinte de onoare, de parcă fostul președinte al PNL Olt ar fi de-o seamă cu Iliescu?

Nu. Nu mi se pare umilitor. E ceva care îl onorează pe d-l Ioan Ciugulea!

DUMITRU SÂRGHIE

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments