AcasăCulturăDESPRE OMUL ȘI POETUL FLORIN MITEL

DESPRE OMUL ȘI POETUL FLORIN MITEL

De multe ori m-am gândit dacă e bine să ne cunoaștem unii pe alți și am ajuns la concluzia că cele mai frumoase povești, sunt despre oameni, oameni care sunt lângă noi, oameni care trec pe lângă noi și care ascund crâmpeie de viață fascinante. Uneori graba, problemele, fac din noi să fim reci, preocupați de noi înșine, dar să nu uităm de cel mai frumos cuvânt ,,a fi solidari”, a ne întinde mâna unii altora și a ne asculta reciproc. Așa l-am cunoscut pe poetul Florin Mitel, un poet plin de har și pasiune pentru poezie. Citind interviurile scrise de mine unor oameni destoinici, mi-a spus că este dornic să mărturisească și domnia sa, câteva gânduri și idei din viața de om și poet, vouă celor care sunteți aici sau acolo, unde trăiește dânsul.

Cine este omul și poetul Florin Mitel?

Mitel Florin este fiul unor țărani cooperatori, cum îi numea regimul comunist, oameni simpli cu demnitate… născut în 1961, sat Radomirești, județul Olt cu școala primară făcută în localitatea natală după care am urmat cursurile liceale, școală profesională terminând liceul IOR la seral în București… Am muncit, iubit și trăit în București unde am urmat și Facultatea de Psihosociologie Hyperion, fără licență… Aici am dobândit cunoștințele despre societăți, politici, abuzuri, antagonisme sociale, care se vor vedea în poeziile mele… Trăiesc tot în București unde muncesc, iubesc ce este frumos ș i critic Puterea și administrația…Am cinci volume tipărite de poezie prin care critic Puterea… Dezrobire prin Putere, Abuz prin Putere, Acuz cu Putere, Vin după tine Balaure sau Teoria Alienării apărute la editura Semne sub coordonarea poetului Codreanu Marin și ultimul volum din cele cinci Frumosul bob de libertate apărut sub coordonarea poetului George Târziu la Editura Ispirescu…

Să vă povestesc o întâmplare trăită de mine în România, țară a drepturilor omului… Îmi apăruse, în 2009, primele două volume enumerate mai sus…  În acel an s-a stins din viață mama mea, din motive obiective nu am putut ajunge să-mi iau rămas bun de la mama mea cea bună… Am ajuns în Radomirești, a doua zi după înmormântare… În aceeași noapte pe la ora 1.30, vorbind cu tatăl meu despre nenorocire, primesc un telefon de pe un număr necunoscut care începe cu un râs isteric, batjocoritor, după care intră pe fir o voce ce mă întreabă… Florinel cine ești tu să ne critici pe noi, de unde ai apărut? Să nu supăr tatăl, am ieșit afară și am răspuns că sunt un cetățean cu simțul critic dezvoltat… I-am spus tatălui că erau niște colegi…

Ce vreau să spun este că nu am dovezi, dar metodele securității pare că nu au dispărut în capitalismul românesc… Au mai fost și alte telefoane cu râs isteric de pe numere necunoscute, corespondența distrusă și mai nou actualmente ANAF-ul îmi distruge viața punându-mi poprire pe salariu fără să aibă la dosarele lor niciun act, document financiar contabil din care să reiasă că eu am făcut acele datorii,. datorii mari ce însumează cca. 40.000 de Euro… Să fie mâna lungă a securității…? Nu pot dovedi, dar viitorul îmi va spune. Sunt fapte care îmi distrug viața… Mai am materiale pe care le voi publica.

Ăsta este omul și poetul Mitel Florin, trăitor în România, țară a drepturilor omului și a libertății de expresie…

De unde ai atâta inspirație și cine este muza care te ajută?

Inspirația mea vine din tot ce mă înconjoară… din media, din natură, dar mai ales din cunoștințele căpătate în Facultate. Prin anul doi, am început să fac combinații de idei, gândire analitică inspirat de un domn profesor de Creativitate, Ion Moraru. Un pedagog deosebit ca și ceilalți profesori din Facultate. Am și poezie romantică, care o voi publica. Muza mea este în tot și în toate. Să nu uit elementele combinatorii cu care construiesc arhitectura poeziei dar, mai ales, că nedreptățile din România și din lume sunt o motivație puternică și un mare avantaj pentru cine le înțelege.

Ce poți să ne spui despre cultura românească, mai avem noi cultură în țară? Există acolo ceva ce trebuie schimbat? Mai sunt poeți, scriitori demni pentru timpul actual?

Nu sunt un cunoscător al culturii române… Pot să-mi dau cu părerea… Cultura română cred că este una dintre cele mai puternice culturi din lume. Are și o limbă extrem de frumoasă și numeroși oameni mari, titani ai culturii, literaturii române și universale. Sunt destule nume de mari creatori români în acest sens. În România actuală, cultura este subordonată politicului, dar cred că sunt destui oameni mari scriitori care spun bine și frumos despre viață și ce ne înconjoară… Nu prea avem loc în această confruntare de idei…! Cultura română rămâne un pilon în vreme!

Ce poți spune despre poezia de astăzi, cum este ea scrisă, trăim un nou curent literar? Dar poezia ta unde se situează?

Despre poezia actuală pot spune, tot ca necunoscător al fenomenului, că reflectă, pe deplin, viața din România. Cu jigniri, agresivitate a guvernului, a administrației, ce s-a transmis până la firul ierbii. Dar sunt poeți de substanță, poeți de mare finețe, profunzime, de mare calitate care încă nu se văd. Poezia mea este o curgere de cuvinte, ca un izvor cu apă lină, rece, ce astâmpără setea și foamea omului blând, blajin cu frică de Dumnezeu. Este o poezie versificată, ritmată, model de formare a gândirii critice!

Iubește Florin Mitel? Crezi în Instituția cea mai înaltă, familia? Ești familist convins?

Da… Florin Mitel iubește… Iubesc frumosul din cuvinte, libertatea… A se vedea volumul meu „Frumosul bob de libertate”! Ce titlu! Cât o istorie întreagă, spusă, în cuvinte simple, ușor de reținut… Iubesc femeia, cu tot frumosul ei… Am crezut mult în familie, în rolul ei în formarea unor copii normali, bine construiți pentru viață, dar vremurile s-au schimbat și afectivitatea a dispărut. Acum sunt banii, interesele… Cred că sunt prea sărac să pot iubi. Mă mulțumesc cu iarbă și vorbe de ocară culese de oriunde, în propria mea țară. Sunt versuri din poezia „Prea sărac”. Am un băiat de 31 de ani, George, făcut din iubire. Adevărat mânz al libertății! Cred în familie și în viitor!

Florin Mitel este gurmand? Ce bucătărie preferi? Ești pretențios în ați alege mâncarea? Alte pasiuni…

Sunt un om al binelui comun, al unui nivel de trai decent… Îmi place cititul, plimbările lungi și dese, teatrul, filmul, muzica ce gâdilă frumos auzul, scrisul, fiind plăcerea, pasiunea mea tomnatică, adică a apărut foarte târziu în viața mea… Spre 40 de ani… Îmi place mâncarea românească, este deosebită, cu gust, dar nu refuz nici alte bucătării. Fără insecte, viermi – noua tendință în discuție. Îmi plac fructele, legumele… Îmi plăcea mult mâncarea gătită de mama mea cea bună. „Azi, când viața nu te iartă și te-apropie de soartă… / Azi îți cer iertare ție, căci pe timpul rătăcit… / Îți sărut mâna cu sete, recunosc că ți-am greșit…” Din poezia Mama mea… În amintirea ei…

Crezi că pandemia a marcat o nouă eră socială? Părerea ta…

Epoca Pandemiei universale ne-a influențat viața în toate felurile. A dat ocazia statelor, guvernelor, să inventeze noi mecanisme de control, de asuprire, de încălcare a drepturilor și libertăților cetățenești. Mâna uneltirii lovește din nou. Pe căi nevăzute-l vrea pe Dumnezeu! În vremuri grele, apar oameni și creații deosebiți, de excepție. Rămâne de văzut când vor răsări, când vor scoate capul… „Un lăstăriș din vechea-i sevă, / Ce dă cu colțul să răsară, / Spărgând cea crustă cu mizerii,/ Ieșea de-acum spre-o nouă vară…” Sunt cel ce vede partea plină a existenței!

Crezi în Dumnezeu ? Consideri că viața depinde de Creatorul nostru?

Da, cred în forma spirituală a Dumnezeului Universal… Este unul singur pe tot mapamondul. Cum a apărut Creștinismul? O întrebare pusă de fostul meu profesor Hoffman… A apărut în vremuri grele, când Puterea conducătorilor era mai mare decât a Universului. De atunci nevoia de a critica Puterea și a unor oameni ce și-au pierdut viața. Când Puterea conducătorilor se împiedică de bani, mulțimile caută ajutorul și credința în Dumnezeu, ce are de partea lui, timpul. Cred că suntem un tot unitar cu Dumnezeu, vorbind ca despre un contract social de 50-50 la sută. Așa cred eu!

Dacă ai avea putere politică, ai schimba ceva în Constituția țării?

Îmi primul rând, ar trebui să fiu un om foarte bine educat, onest, vertical, cu dragoste de oameni și nu de bani. Aș schimba Constituția, cu ajutorul celor mai buni specialiști în domeniu. Aș cere reducerea drastică a numărului de parlamentari. Noi, românii, suntem bogați, în acest sens… Avem cel mai mare număr de parlamentari pe cap de locuitor… În România, Parlamentul este adevărata crimă organizată împreună cu guvernul și mare parte a administrației. Și cetățeanul să fie deasupra administrației. Sunt multe de schimbat, forma statului, a educației naționale ș.a..

Amintește de poeții preferați, clasicii literaturii care au avut un impact asupra scrierilor tale, dar și să adresezi câteva cuvinte cititorilor noștri.

Cultura română rămâne un pilon în vreme, pentru cunoașterea universală… un fost profesor Frigioiu spunea că Eminescu este între primii trei mari poeți și gânditori ai vremurilor… sunt de acord cu asta… mai este și Macedonski un foarte mare poet.. Alt mare titan al literaturii noastre a fost până de curând Adrian Păunescu.. .dintre poeții contemporani din câți știu eu, nu se ridică niciunul la nivelul celor ce nu mai sunt… dar nu se știe… se va ridica cineva…! Pentru cititori, bine ar fi să învețe să gândească cu propriul creier și să citească cauzaliști, autori critici cu scriere simplă ușor de memorat, de calitate și finețe…!

Mulțumesc frumos pentru interviu Miriam!

Cu respect Mitel Florin..! Să ne reauzim cu bine…! Iată, așadar dragi prieteni, un om care prin gândirea și scrierile sale, dezvoltă o atitudine patriotică, sensibilă, autentică, care încearcă să depășească resentimentele sociale defavorizante, pline de putregaiuri, care i-au marcat viața și în pofida celor trecute, are un optimism deliberat, care îl ajută mult în scrierea operelor sale.

Închei acest interviu cu un citat interesant, la care ar trebui să medităm cu toții și pe care îl recomand și prețiosului poet Florin Mitel.

,,Cerul i-a dăruit omului, spre a-i recompensa toate greutățile, trei lucruri: speranța, visul și zâmbetul…” [Immanuel Kant]

Mulțumesc și eu, colega pentru frumosul tău interviu, să auzim numai de bine.

Miriam Nadia Dabau,
Paris,  8 aprilie 2023

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments