AcasăActualitateDincolo de greutăți, ALRO Slatina își continuă drumul

Dincolo de greutăți, ALRO Slatina își continuă drumul

România – cea mai generoasă schemă de sprijin pentru energiile regenerabile 

Prin Legea nr. 220/2008, care reglementează regimul producerii și comercializării energiei regenerabile,  România a adoptat cea mai generoasă schemă dintre țările Uniunii Europene, de sprijin pentru producerea energiei regenerabile. Aceasta este de 2,24 ori mai mare decât media europeană pentru energia solară și de 2,5 ori mai mare pentru energia eoliană.

Actul normativ mai sus menționat nu s-a   întemeiat pe niciun studiu privind impactul asupra consumatorilor finali, industriali și casnici și nu a prevăzut nicio măsură de protejare a industriei, generatoare de plus-valoare și de locuri de muncă. Nu s-a avut în vedere faptul că, în contextul persistenței crizei economice, taxele pe certificatele verzi și cele de cogenerare  conduc la creșterea substanțială a costurilor în industrie, ceea ce determină diminuarea dezastroasă a competitivității și închiderea unor activități, cu efecte asupra șomajului, PIB-ului și balanței comerciale a României.

alro panorama

Impactul este deosebit de dur pentru industria metalurgică, unde ponderea energiei electrice în costurile de producție ajunge până la 35%. Toate acestea au loc pe fondul persistenței crizei economice mondiale, a scăderii cererii de produse metalurgice pe piață și a scăderii prețurilor de vânzare la bursele de metale din lume.

Nu aceeași poziție au avut-o alte țări europene, care au tratat cu responsabilitate problema și care au avut în vedere realizarea unui echilibru între investițiile din domeniul energiei regenerabile și producătorii industriali. Printre măsurile luate de guvernele acestor state se evidențiază următoarele:

 – Suspendarea schemei de sprijin în Spania;
– Exceptarea marilor consumatori de la plata taxelor pentru energia regenerabilă, în Germania și Danemarca;
– Limitarea cantității de energie regenerabilă introdusă în sistemele naționale, în Bulgaria și Polonia;
– Scăderea sprijinului oferit, proporțional cu creșterea capacităților instalate de energie regenerabilă (începând cu iulie 2012, Bulgaria a redus cu peste 50% sprijinul pentru energia  solară);
– Includerea, din start, în schemele de sprijin, a unor mecanisme de monitorizare și ajustare, prin care se scade sprijinul oferit odată cu reducerea costului specific de investiție și a creșterii capacității instalate. Astfel, în Germania, schema include o rată de  reducere a sprijinului care se modifică trimestrial;
– Compensarea de către guvernele unor state a costurilor suplimentare determinate de aceste taxe (în Germania și Norvegia).

ALRO – puternic afectată de taxele aferente energiei regenerabile

Existența schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, așa cum este reglementată, în prezent, în România, afectează grav companii industriale solide, unde – în pofida unui management performant, a investițiilor tehnice și tehnologice moderne, a preocupărilor pentru reducerea consumurilor energetice și a competențelor profesionale deosebite ale angajaților –rezultatele economico-financiare sunt drastic afectate.

Astfel, ALRO, brand-ul românesc recunoscut pe toate meridianele lumii,  pentru prima oară de la privatizarea finalizată în anul 2002,  a înregistrat în 2012 pierderi, care au cauză costurile ridicate cu energia și taxele adiționale asociate acesteia. De menționat faptul că valoarea plătită de ALRO pe certificatele verzi, în decursul anului trecut, reprezintă aproape valoarea pierderii la nivelul lui 2012.

Direct și prin intermediul organizației  patronale din care compania face parte, managementul producătorului slătinean de aluminiu a prezentat reprezentanților Guvernului României poziții corecte față de modul cum actuala legislație trebuie adaptată situației concrete.

Prezența grupului VIMETCO în România depinde, ca afacere care asigură, direct și indirect, mii de locuri de muncă, de reajustarea schemei suport pentru energia din surse regenerabile. Mai mult, urmând modelul altor țări europene, aceste scheme de sprijin pot fi suspendate sau chiar eliminate. Este o anormalitate ca producătorii de energie din surse regenerabile să nu funcționeze după regulile pieței libere, așa cum se întâmplă în cazul marilor consumatori. Pentru că, este inadmisibil ca industriile subvenționate să le distrugă pe cele care rezistă și se afirmă pe piața liberă…

alro 2Decizia finală trebuie să și-o asume guvernul de la București, în acord cu mecanismele care generează politicile economice la nivelul Uniunii Europene. Acolo unde România este parte. Și, în fața acestei situații, o decizie corectă trebuie adoptată urgent, altfel externalizarea acestor capacități de producție, în alte părți ale lumii, unde legislația nu generează avantaje pentru unii în dauna altora, este previzibilă. Consecințele se vor resimți imediat asupra forței de muncă.

ALRO nu reduce personalul

În timp ce în alte părți ale țării, pentru a limita pierderile generate de costurile energetice insuportabile s-au produs închideri totale sau parțiale de capacități productive și reduceri semnificative de personal, conducerea ALRO a decis să mențină în    funcțiune actualele capacități de producție și să nu recurgă la acțiuni de disponibilizarea a angajaților săi. Aceasta, în condițiile în care compania traversează cea mai grea perioadă de la înființare până în prezent. Au fost luate o serie de măsuri interne tehnico-organizatorice pentru diminuarea impactului devastator determinat de aceste taxe suplimentare cu energia electrică, la care se adaugă și prețul scăzut al aluminiului la Bursa de Metale Neferoase de la Londra (LME). Printre acestea se evidențiază programele  de reducere severă a costurilor, în general, și a celor energetice, în special. În plan organizatoric, cu acordul organizațiilor sindicale, s-a luat măsura ca în lunile mai, iunie și iulie ale anului curent fiecare salariat să aibă o zi liberă neplătită pe lună, fapt care conduce la economii la cheltuielile cu munca vie.

Este dovada certă că intențiile celor din zona de management sunt în continuare legate de susținerea echipei în integralitatea sa, dar și în perspectiva apariției unor perioade economice mult mai propice decât cele din prezent. Oamenii au înțeles situația grea, iar absența tensiunilor sociale este certificarea faptului că ALRO reprezintă o marcă garantată și la bine, și la greu.

Rămâne doar ca autoritățile care au gestiunea completă a crizei provocată de implementarea suprataxării, în cazul energiei regenerabile, să acționeze până nu va fi prea târziu! Aluminiul românesc trebuie să-și continue drumul consacrat pe meridianele lumii!

 Linia Întâi și Ziarul de Olt

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments