Noul proiect, PACT, vine în fața publicului cu o serie de piese noi dar și melodii compuse de Adi Ordean și cântate de Leo Iorga între anii 1988 și 1996, printre care: „Toamna”, „Să te gândești la mine”, „Singur în noapte” sau „Mă voi întoarce”. Leo Iorga și Adi Ordean au mai colaborat în trecut atât în trupa Compact, cât și în Schimbul 3. Chiar înainte de concert, Leo Iorga – voce și Adi Ordean – chitară, ne-au acordat un interviu în exclusivitate.
Melodiile noastre – cântate de copii de 7-8 ani
Care ar fi definiția formației Pact?
Adi Ordean: Chiar dacă am cântat la Compact, de data asta am venit cu o altă formație, care se numește Pact. Se numește Pact, pentru că eu, Adrian Ordean și Leo Iorga am hotărât să ne restrângem din nou, să facem o nouă trupă, să mai cântăm piese vechi, piese noi și să ne mai mișcăm oasele. Cântăm și piese din repertoriul vechi , dar avem și piese noi. Cam asta înseamnă Pact.
Leo Iorga: Formația Pact este o înțelegere între mine și Adi Ordean, alături de colegii noștri din trupă. Dar are și o conotație istorică pentru că noi între ’88 și ’97 am făcut parte din formația Compact. Noi cântăm și din repertoriul vechi alături de piesele noi. Importante este că avem tempo deocamdată, avem 7 luni de când există trupa. Bucuria este că, aflând de această reinventare lumea primește foarte bine acest lucru.
Cărui public vă adresați?
Adi Ordean: Eu zic că ne adresăm publicului de peste 25 de ani , în nici un caz celor de 15-16 ani, cu toate că am avut niște surprize extraordinare când am văzut copii de 7-8 ani cântând piese de ale noastre. Și ne-am întrebat, cum e posibil. Dar , tot noi ne-am răspuns, că acești copii au învățat melodiile noastre de acasă, de la părinții lor care ascultă muzica noastră. Dar am mai fost bucuroși când la Făgăraș, la Casa de Cultură, aproape 200 de elevi de liceu au cântat împreună cu noi piese, ceea ce înseamnă foarte mult.
Leo Iorga: Către un public eterogen, pentru că am avut bucuria să văd și tineri în publicul nostru. Practic, publicul este cel mai important membru al trupei noastre. Fie că e puștime sau generații mai în vârstă, este un lucru extraordinar pentru noi.
Publicul va cerne valorile muzicale
Cum reușiți să rezistați într-o piață comercială, alături de trupe de animatoare care cântă play-back?
Adi Ordean: Nu avem nicio problemă, noi ne facem treaba și atât. Este un lucru verificat, pe unde am fost lumea reacționează bine la noi, își aduce aminte cu mare bucurie de cântecele noastre și acesta e un atu al nostru. Ceilalți își arată hainele colorate, mai scurte, mai lungi, iar noi câștigăm cu alte lucruri. Nu avem cu probleme cu ceilalți.
Leo Iorga: Dumnezeu știe. (Râde)
Acum 25 de ani, v-ați fi imaginat că o să cântați pe scenă alături de Connect-R sau formații dance?
Adi Ordean: Pe atunci nu exista Connect-R. (Râde). Dar, desigur, am așteptat momentele astea și aștept să cânt cu tineri, cu vedete care au valoare. E în regulă. Noi am trecut prin astea. Au și ei o viață.
Leo Iorga: Edi, cel mai mare copil al meu, a cântat în formația Amicii. El este apropiat ca și scenografie și tehnică de Relu, cunoscut ca și Connect-R. Iar Paul, copilul cel mic, este compozitorul melodiei instrumentale Domnișoare, cântată de Maximillian. Este o bucurie, mai ales că acești artiști de care ați pomenit, sunt chiar artiști consacrați și devotați scenei. Asta este foarte important. Așa, sunt zeci de trupe care apar ca ciupercile după ploaie, și dispar la fel, sau care au mai mult sau mai puțin de spus. Publicul și timpul va cerne aceste valori.
Cântăm live prima oară la poalele unei cetăți
Se poate trăi în România exclusiv din muzică?
Adi Ordean: Se poate trăi, dar modest. Să nu creadă nimeni că din muzică , dacă ești solist vocal sau instrumentist, te-ai realizat în viață. Nu. Nici vorbă. Sigur că , din muzică poți să trăiești, dar făcând pe lângă cântatul pe scenă, multe alte lucruri. Producție muzicală, impresariat, îți deschizi o afacere cu muzică.
Leo Iorga: Doar din muzică, în România se poate trăi destul de limitat. Trebuie să ai nervii foarte tari, ambiție foarte mare. Cred că, cu timpul și această industrie muzicală, casele de discuri, managerii, vor sedimenta valorile în timp, și atunci evident că, odată crescând valorile și industria va crește ca putere, automat și artiștii vor fi remunerați pe măsură.
Ce impresie v-a făcut orașul Târgu-Neamț?
Adi Ordean: Un oraș incredibil de frumos și o zonă mirifică, plină de istorie. Nu multe orașe din țară arată ca orașul dumneavoastră.
Leo Iorga: O impresie incredibil de frumoasă. De abia aștept să urc la Cetate, mai ales că este pentru prima dată când cânt la poalele unei cetăți, live. O să mă fâstâcesc pentru că am în spate energia aia istorică. Ea mă va ajuta în seara asta să cânt alături de prietenii din Târgu-Neamț.
Ciprian Traian STURZU